SMIRIVANJE EPIDEMIJE

U Španjolskoj nakon pola godine ukinuli policijski sat i propusnice, nastupilo slavlje na ulicama

Od sada će isključivo svaka od 17 autonomnih pokrajina odlučivati o ograničenju kretanja stanovnika
Slavlje u Barceloni
 ZUMAPRESS.com/MEGA/The Mega Agency/Profimedia

Španjolska je u nedjelju ukinula izvanredno stanje u zemlji koje je zbog pandemije koronavirusa bilo na snazi tijekom posljednjih šest mjeseci, čime više nema policijskog sata.

Od sada će isključivo svaka od 17 autonomnih pokrajina odlučivati o ograničenju kretanja stanovnika, ali više neće imati zakonski "kišobran" koji im je bez sudske odluke omogućavao ograničenje fundamentalnih prava građana, poput slobodnog boravka na ulici.

Od ponoći 47 milijuna stanovnika smije slobodno putovati iz pokrajine u pokrajinu bez nošenja potvrde o razlogu putovanja. Dosad je, naime, bio dopušten izlazak iz pokrajina poput Madrida, Galicije ili Katalonije jedino uz potvrdu o odlasku na posao ili o hitnom slučaju.

image
Slavlje u Sevilji
María José López/ContactoPhoto/Profimedia

Istek izvanrednog stanja bio je od početka najavljen za 9. svibnja a socijalistička vlada Pedra Sáncheza nije ga nastojala produžiti.

Noćni policijski sat su, međutim, zadržale regionalne vlasti Balearskih i Kanarskih otoka, Valencije i Navarre, ali tek se očekuje odluka suda o tim mjerama.

Sudovi će od sada imati posljednju riječ i kada je riječ o većem okupljanju ljudi. Katalonija je zbog visokog broja novooboljelih dobila odobrenje suda da zadrži maksimalni broj okupljanja na 6 osoba, u svim unutranjim i vanjskim prostorima.

Druge mjere, poput obvezatnog nošenja maski, ostaju na snazi u čitavoj Španjolskoj. Kafići, restorani, kazališta, muzeji i kina i dalje će imati skraćeno radno vrijeme, a vrijeme kada moraju zaključati vrata određivat će regionalne vlasti.

image
Slavlje u Sevilji
María José López/ContactoPhoto/Profimedia
image
Slavlje u Sevilji
María José López/ContactoPhoto/Profimedia

Španjolska je u početku pandemije bila jedna od najpogođenijih zemalja u Europi pa je bilo uvedeno izvanredno stanje tijekom 100 dana, kada su stanovnici bili zatvoreni u stanovima. Kasnije je socijalistička vlada Pedra Sáncheza dobila odobrenje parlamenta za novo izvanredno stanje koje je pokrajinama zakonski dopuštalo noćni policijski sat, ali preko dana je bio dopušten izlazak iz kuća te slobodno kretanje ulicama.

U posljednja dva tjedna je dijagnosticiran koronavirus kod 200 osoba na 100.000 stanovnika dok je krajem siječnja bio vrhunac s 900 oboljelih. Gotovo 6 milijuna stanovnika, odnosno 12,5 posto ukupne populacije, cijepilo se s obje doze cjepiva protiv koronavirusa.

image
Slavlje u Madridu
Isabel Infantes/Zuma Press/Profimedia
image
Slavlje u Barceloni
ZUMAPRESS.com/MEGA/The Mega Agency/Profimedia

Čim je u subotu u ponoć prestalo izvanredno stanje, a time i policijski sat, tisuće mladih su u gradovima poput Madrida, Barcelone i Bilbaa izašle na ulice te se zabavljali uz alkohol čitavu noć. Gradska policija u Madridu morala je rastjerati gomilu s glavnog madridskog trga Puerta del Sol. Dosad su smjeli biti na ulicama do 23 sata, i to maksimalno šest osoba zajedno, a u protivnom bi bili kažnjeni novčano.

Prošli tjedan je na regionalnim izborima u Madridu premoćno pobijedila konzervativna Narodna stranka uz predizbornu poruku "Sloboda", čime je dosadašnja predsjednica Isabel Ayuso ostala na vlasti.

Od početka pandemije u Španjolskoj se inficiralo 3,5 milijuna stanovnika od kojih je umrlo njih 78.800.

Tisuće slavile završetak policijskog sata u Bruxellesu

Tisuće uglavnom mladih slavilo je kraj noćnog policijskog sata u Bruxellesu u subotu navečer, sve dok se policija nije pojavila kako bi raščistila dva gradska trga.

Belgijski su mediji izvijestili da je na društvenim mrežama najavljen flashmob na popularnom trgu Flagey u četvrti Ixelles. Ljudi su nakon toga nahrlili prema Flageyu i obližnjem trgu Sainte-Croix. Gužvali su se bez razmaka, a mnogi od njih nisu nosili maske.

Glasnogovornik policije Olivier Slosse rekao je novinskoj agenciji Belga da je "policija u početku slavlje samo promatrala".

Oko 1,30 sati ujutro policajci su krenuli tjerati ljude, njih oko 500 koliko ih se još uvijek motalo po trgovima. Policija je pritom pucala iz vodenih topova, a na njih su bacani razni predmeti.

Bruxelles je više od šest mjeseci kao jednu od mjera zatvaranja imao noćni policijski sat od 22 sata do 6 ujutro.

Mjere koje su trenutno na snazi dopuštaju da se maksimalno tri osobe okupe u javnosti nakon 22 sata, a noću se zabranjuje kupovina i konzumacija alkohola.

image
Slavlje u Bruxellesu
Kenzo TRIBOUILLARD/AFP
image
Slavlje u Bruxellesu
Kenzo TRIBOUILLARD/AFP
image
Slavlje u Bruxellesu
Kenzo TRIBOUILLARD/AFP
image
Slavlje u Bruxellesu
Kenzo TRIBOUILLARD/AFP
image
Slavlje u Bruxellesu
Kenzo TRIBOUILLARD/AFP
image
Slavlje u Bruxellesu
Kenzo TRIBOUILLARD/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2022 04:24