IZRAVNAVANJE KRIVULJE

U ŠPANJOLSKOJ PADA BROJ MRTVIH U JEDNOM DANU: U posljednja 24 sata umrlo je 399 osoba, ali premijer želi produžiti karantenu za još tri tjedna

 
Prizori iz Španjolske i premijer Pedro Sanchez (gore desno)
 AFP

U protekla 24 sata u Španjolskoj je 399 ljudi podleglo bolesti Covid-19, što je za 11 osoba manje nego u nedjelju, izvijestile su vlasti.

Ukupno je u zemlji od koronavirusa dosad preminulo 20.852 ljudi, što je manje samo od SAD-a i Italije.

Brij ukupno zaraženih prešao je pak 200.000, a broj izliječenih osoba veći je od 80.000.

Usprkos znacima da je epidemija prošla svoj vrhunac, i sve većim pritiscima javnosti, španjolski premijer Pedro Sanchez ustraje na tome da se mjere karantene produže sve do 11. svibnja, piše Guardian. Sutra će o tome odlučivati španjolski parlament.

Inače, španjolska vlada predložit će partnerima u Europskoj uniji osnivanje fonda pomoći koja bi se zemljama najteže pogođenima koronakrizom isplaćivala kao transfer, piše u ponedjeljak list El Pais, pozivajući se na interni dokument.

Fond bi bio 'težak' 1.500 milijardi eura a španjolski premijer Pedro Sanchez planira ga službeno predložiti kolegama u EU na samitu u četvrtak, piše El Pais.

Fond koji predlaže španjolska vlada financirao bi se trajnim dugom 27-članog EU-a a novac bi se zemljama doznačivao kao transfer a ne kao dug, dodaje El Pais.

Dužnosnici u uredu premijera Sancheza nisu bili dostupni za komentar tih napisa.

Odvojeno je dužnosnik EK za gospodarstvo Paolo Gentiloni za njemački list Der Spiegel izjavio da bi za prevladavanje koronakrize mogla trebati pomoć u vrijednosti oko 1.500 milijardi eura.

"Eurogrupa je dosad predložila nešto više od 500 milijardi eura pomoći za financiranje zdravstva i skraćenog rada i podršku malim i srednjim kompanijama. To znači da moramo pribaviti još najmanje 1.000 milijardi eura", istaknuo je Gentiloni.

"To je ugrubo iznos kojim se sada moramo baviti", poručio je europski povjerenik, sugeriravši se da bi se sredstva mogla namaknuti putem idućem višegodišnjeg proračuna EU-a, piše Der Spiegel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:41