KRUH SA SEDAM KORA

U Španjolskoj proizvodnja janjetine drastično pala. Problem se čini teško rješiv

Lani je godišnja potrošnja ovčetine pala na 0,89 kila po stanovniku s 2,56 kila iz 2008. godine

Ilustracija

 Antonio Sempere/Zuma Press/Profimedia/Antonio Sempere/zuma Press/profimedia
Lani je godišnja potrošnja ovčetine pala na 0,89 kila po stanovniku s 2,56 kila iz 2008. godine

U Španjolskoj, najvećem proizvođaču janjetine u Europskoj uniji, drastično pada proizvodnja tog mesa zbog nedostatka pastira, smanjenje konzumacije i nedovoljne isplativosti bavljenja ovčarstvom.

Proizvodnja je lani bila 41 posto manja u odnosu na 2007., podatak je tamošnjeg udruženja proizvođača Pastores Grupo Cooperativo.

"Pastirima i selima prijeti izumiranje", kaže farmer i predsjednik te zadruge Fran Santolaria. "No mi želimo obraniti i sačuvati ovaj sektor star preko tisuću godina", dodaje za Hinu.

Pastores Grupo Cooperativo okuplja 800 pastira iz 400 sela pokrajine Aragon na sjeveroistoku Španjolske. U toj regiji nastane 10 posto ukupnog mesa proizvedenog u Španjolskoj.

U restoranima gradova poput Zaragoze i Huesce, gostima se nudi meka janjetina specifičnog vonja "Te...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 23:17