KRIZA I U SUSJEDSTVU

U SRBIJI 13 MRTVIH, ZABRANJUJE SE ŠETANJE KUĆNIH LJUBIMACA I UVODI POLICIJSKI SAT 0-24? Epidemiolozi: 'Vlastima dajemo odriješene ruke za nove mjere'

 
U privremenu bolnicu za smještaj pacijenata s lakšom kliničkom slikom, koju je Vojska Srbije podignula i opremila u dvoranama Beogradskog sajma, danas je primljeno prvih 10 pacijenta
 AFP

U Srbiji je preminulo dosad 13 pacijenata koji se mogu dovesti u vezu s COVID-om 19, testirano je 2.462, a do 15 sati potvrđen je 741 slučaj novog koronavirusa, priopćio je u nedjelju zdravstveni krizni stožer vlade Srbije.

Od subote u 15 sati testirano je 376 osoba od kojih je u njih 82 test bio pozitivan, zabilježena su tri nova smrtna ishoda, a na respiratorima je sada ukupno 55 pacijenata s teškom kliničkom slikom, rečeno je.

U Srbiji je od nedjelje na snazi zabrana izlaska iz kuća poslije 15 sati, do 5 ujutro, i ona će vrijediti vikendima.

Sada je najvažnije otkriti i izolirati prenositelja zaraze, poručio je epidemiolog dr. Predrag Kon, ističući da stručnjaci sada moraju "loviti onog tko je zarazan" kako bi se spriječilo dalje širenje bolesti.

To je, prema ocjeni dr. Kona, srž proširenja testiranja na veći broj građana "što ne znači da se trebaju testirati svi koji to žele, već dio populacije koji je prepoznat da potencijalno može biti prenositelj virusa".

TOPSHOT - A general view shows Serbian military personal setting up beds inside a hall at the Belgrade Fair to accommodate people suffering from mild symptoms of the coronavirus disease (COVID-19) on March 24, 2020. - More than 200,000 coronavirus cases have been declared in Europe, according to an AFP tally on March 24, 2020. (Photo by Vladimir Zivojinovic / AFP)
AFP
Privremena bolnica za smještaj pacijenata koju je Vojska Srbije podignula i opremila u dvoranama Beogradskog sajma

Struka daje vlastima carte blanche (odriješene ruke) za donošenje bilo koje odluke kojom će se smanjiti socijalni kontakti, uključujući ograničenje šetnje kućnih ljubimaca i policijski sat od 0-24, rekao je danas novinarima dr. Kon.

Srbija sad ulazi "u dan kada su u drugim žarišnim zemljama nakon pojave epidemije naglo rasli brojevi oboljelih, a potom i broj preminulih", rekao je. Srbija od pojave koronavirusa bilježi uzlaznu stopu otkrivenih slučajeva COVID-a 19 i broja zaraženih.

Takozvani nulti pacijent, prvi u kojeg je 6. ožujka u Srbiji službeno registrirani slučaj koronavirusa, otpušten je kao izliječen, a dosad su testirane ukupno 2.462 osobe.

TOPSHOT - A Serbian military personal wearing a protective mask walks amongst beds set up inside a hall at the Belgrade Fair to accommodate people suffering from mild symptoms of the coronavirus disease (COVID-19) on March 24, 2020. - More than 200,000 coronavirus cases have been declared in Europe, according to an AFP tally on March 24, 2020. (Photo by Vladimir Zivojinovic / AFP)
AFP
Privremena bolnica za smještaj pacijenata koju je Vojska Srbije podignula i opremila u dvoranama Beogradskog sajma

Broj oboljelih izravan je rezultat koliko smo dozvolili da se virus širi. Sadašnji broj oboljelih pokazuje kakve smo mjere primijenili prije pet do sedam dana, a kako se danas ponašamo u odnosu prema preporučenim preventivnim mjerama i zaštiti vidjet ćemo idućih dana, rečeno je na tiskovnoj konferenciji.

U privremenu bolnicu za smještaj pacijenta s lakšom kliničkom slikom, koju je Vojska Srbije podignula i opremila u dvoranama Beogradskog sajma, danas je primljeno prvih 10 pacijenta, koje su dovezla ambulantna vozila u pratnji policije, objavili su beogradski mediji.

Od uvođenja izvanrednog stanja i policijskog sata u Srbiji, koji je radnim danima na snazi od 17 do pet sati, a vikendom od 15 do pet ujutro, dosad je podneseno 678 kaznenih prijava protiv osoba koje su prekršile rješenja o mjerama samoizolacije, a 1.253 osobe procesuirane su zbog nepoštovanja policijskog sata, priopćila je policija.

TOPSHOT - A Serbian military personnel wearing a protective mask stands amongst beds set up inside a hall of the Belgrade Fair to accommodate people who suffer mild symptoms of coronavirus disease (COVID-19) on March 24, 2020. - More than 200,000 coronavirus cases have been declared in Europe, according to an AFP tally on March 24, 2020. (Photo by Vladimir Zivojinovic / AFP)
AFP
Privremena bolnica za smještaj pacijenata koju je Vojska Srbije podignula i opremila u dvoranama Beogradskog sajma

Parkovi u Novome Sadu puni šetača koji ne poštuju mjere ograničenja kretanja

Pacijent star 62 godine iz Kikinde preminuo je u nedjelju u Kliničkom centru Vojvodine kao 11. žrtva koronavirusa, no parkovi u Novome Sadu puni su šetača koji ne poštuju mjere ograničenja kretanja.

Na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Vojvodine trenutačno se liječi 35 oboljelih pacijenata pozitivnih na koronavirus, a njih četvero je priključeno na respirator, objavila je Radio televizija Vojvodine (RTV).

U Vojvodini se prati više od 6.000 osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženima, rekao je pokrajinski tajnik za zdravstvo Zoran Gojković. Ocijenio je da državne mjere daju rezultate, ali i dalje ima građana koji se ponašaju neodgovorno

Izvijestio je o pripremanju novih bolničkih kreveta.

„Ukoliko dođe do masovnijeg priliva pacijenata, pripremljena je u Novom Sadu privremena bolnica na Sajmu, kapaciteta 1000 kreveta, za pacijente koji imaju lakšu kliničku sliku i koji ne zahtijevaju intenzivniji tretman“, rekao je Gojković.

Pozvao je stanovništvo da ostane u svojim domovima i porućio da u protivnom morati poduzeti još rigoroznije mjere. Težina tih mjera ovisit će o svijesti građana i njihove solidarnosti.

Stanovnici Novog Sada masovno su izašli u parkove, igrališta i na šetališta pored Dunava u subotu poslijepodne zbog čega su kružile policijske ophodnje i opomoinjale.

Stanje nije nimalo bezazleno, rekao je gradonačelnik Novog Sada i zapovjednik Gradskog stožera za izvanredne situacije Miloš Vučević.

"Molim sve građane da ozbiljno shvate sve zapovjedi u izvanrednom stanju o ograničenju kretanja, jer ako ovako nastavimo, slijedi nam talijanski scenarij, a to nitko ne želi", apelirao je Vučević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:42