OPAKA BOLEST

U Srbiji proglašena epidemija svinjske gripe

FILE - In this Tuesday, Nov. 3, 2009 file photo, a nurse prepares an injection with the vaccine Pandemrix in Bremen, Germany. In Germany, doctors have also been contacting high-priority patients to come in for their swine flu shot, though other people who have asked for one have not been turned away. (AP Photo/Joerg Sarbach)
 AP

Srbijanski ministar zdravlja Tomica Milosavljević proglasio je epidemiju svinjske gripe na teritoriju cijele zemlje. Ministar je o tome odlučio nakon stručnog mišljenja Radne grupe za praćenje pandemije da su ispunjeni uvjeti za takvu mjeru.

Proglašenje epidemije, među ostalim, podrazumijeva hitno cijepljenje najugroženijih skupina, a to su zdravstveni radnici, djeca, kronični bolesnici i starije osobe.

Lokalne samouprave odlučit će o eventualnom zatvaranju škola i vrtića.

"Ništa spektakularno se neće dogoditi proglašenjem epidemije što se nije događalo ovih dana", rekao je Milosavljević.

Naredba ministra o proglašenju epidemije podrazumijeva i izvanredni epidemiološki nadzor te zabranu okupljanja na javnim mjestima.

Kako je objasnio, 23 instituta i zavoda za javno zdravlje u 25 okruga Srbije će na temelju odgovornosti razmotriti konkretne mjere na teritoriji svakog okruga.

Ministar Milosavljević je objasnio da to znači da u ovom trenutku nema opće zabrane okupljanja.

Prva cijepljenja najavio je za početak prosinca, a, prema riječima ministra, Srbija je jedna od prvih zemalja koja će započeti cijepljenje protiv svinjske gripe.

U Srbiji je do sada službeno potvrđeno 258 slučaja oboljelih od svinjske gripe izazvane virusom H1N1, a od pojave virusa do danas u Srbiji je umrlo sedmero ljudi. Isto toliko pacijenata je na respiratoru, u teškom zdravstvenom stanju. (A.V.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:35