LIJEČNICI UMIRU

U Srbiji situacija eskalira, zdravstveni sustav puca po šavovima: ‘Ovo je najgori vikend dosad...‘

Rapidno se povećava broj oboljelih s teškom kliničkom slikom. Više od 30 % izoliranih ima britanski soj koji se puno brže prenosi
 STR/AFP

Iako je cijepila razmjerno najviše svojih građana u Europi, pandemija u Srbiji je u porastu, a situacija je takva da se pacijenti iz covid-bolnica u Beogradu počinju premještati u Kruševac na liječenje zbog nedostatka kapaciteta u glavnom gradu, što je javnosti objavio dr. Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike u Beogradu.

- Moramo shvatiti da je zdravstveni sustav preopterećen već godinu, a da zdravstvo mora liječiti i one koji ne boluju od covida, i da svi moramo barem malo učiniti kako bismo pomogli sebi, svojim bližnjima pa i zdravstvenim radnicima - istaknuo je Stevanović i apelirao da se građani cijepe i izbjegavaju kontakte.

Jer situacija je iznimno loša. BBC je objavio da je u protekloj godini od posljedica covida-19 u Srbiji umrlo čak 89 liječnika/ca, 13 stomatologa i dva farmaceuta - 104 ukupno, ali i 32 medicinske sestre i tehničara. Za to vrijeme u Albaniji je preminulo 33, u Hrvatskoj dvoje, a u Sloveniji prema neslužbenim podacima - niti jedan liječnik.

Prije nekoliko dana Marijan Ivanuša, direktor beogradskog Ureda Svjetske zdravstvene organizacije, upozorio je da je "Srbija četvrta u Europi po broju zaraženih na 100.000 stanovnika". Sada je cilj svih akcija da se maksimalno, koliko je moguće, očuvaju trenutačni kapaciteti, odnosno da se ne uvode nove bolnice u covid-sistem, kako bi i "običnim" pacijentima imao tko pomoći.

I direktorica covid-bolnice u Batajnici pokraj Beograda, Tatjana Adžić Vukičević, izjavila je da je ta ustanova zabilježila najteži vikend otkad je otvorena, jer su u dva dana morali primiti 190 oboljelih, i to uglavnom starijih s težom kliničkom slikom.

- Rapidno se povećava broj oboljelih s teškom kliničkom slikom. Više od 30 posto izoliranih ima britanski soj virusa koji se puno brže prenosi s čovjeka na čovjeka, s kliničke su slike puno teže nego u prethodnima - upozorila je Tatjana Adžić Vukičević.

Problem u Srbiji, kao i puno drugih država, predstavlja razmišljanje velikog dijela stanovništva da je covid-19 bezazlena bolest, pa čak i medijsko-politička izmišljotina s ciljem "uništavanja građanskih sloboda".

S druge strane, više od trećine zatvorenika u Srbiji je izjavilo da se želi cijepiti i za vikend je počela vakcinacija u tamošnjim zatvorima. Tako je u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici 259 osuđenika primilo cjepivo (mogli su birati koje žele, što u Hrvatskoj ne mogu ni slobodni građani, a kamoli robijaši), i u KPZ-u za žene u Požarevcu, gdje su cijepljene 73 osuđenice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:42