VAŽAN DOKUMENT

U Strateškom kompasu EU izričito se, na osobnu inicijativu Plenkovića, navodi konstitutivnost naroda u BiH, poruku dobio i Dodik

Premijer Plenković, kao i hrvatski diplomati, su osobno bili uključeni u uvjeravanju partnera u EU da podrže spominjanje konstitutivnih naroda u BiH

Andrej Plenković

 Damjan Tadic/Cropix

Situacija na Zapadnom Balkanu, posebno u BiH i odnosi Srbije i Kosova, su našli mjesta i u tekstu Strateškog kompasa, dokumenta o viziji Europske unije za razvoj obrambeno-sigurnosnih kapaciteta koji je usvojen na zajedničkom sastanku ministara vanjskih poslova i obrane EU u Bruxellesu.

Hrvatska smatra velikim uspjehom što se u tekstu ovog dokumenta spominje i konstitutivnost naroda u Bosni i Hercegovini, nešto što prije nije bilo lako ugurati u službene dokumente Europske unije i NATO-a. Isto tako se spominje i jedinstvo i teritorijalni integritet BiH, što je jasna poruka strujama u toj državi koje imaju separatističke ambicije, prije svega lideru Srba u BiH Miloradu Dodiku.

U dokumentu se navodi da se stabilnost i sigurnost Zapadnog Balkana još uvijek ne smiju podrazumijevati same po sebi, pogotovo zbog pojačanog vanjskog uplitanja, putem kampanja dezinformacija kao i zbog mogućeg prelijevanja trenutnih sigurnosnih situacija iz drugih dijelova Europe.

- U tom smislu od posebnog je interesa podržati suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, zasnovano na načelu jednakosti i nediskriminacije svih građana i konstitutivnih naroda, kako je zacrtano u Ustavu Bosne i Hercegovine, kao i proces reformi na europskom putu, navodi se u dijelu dokumenta u kojem se kao sigurnosno obrambeni izazov za EU spominje i područje Zapadnog Balkana.

U istom dijelu se spominje i dijalog između Kosova i Srbije kojem posreduje Europska unija. Upravo ti odnosi, uz unutarnju političku krizu u BiH, se u zadnje vrijeme spominju kao najveći izazovi Europske unije u regiji. Naglašava se i nužnost napretka u pitanjima vladavine prava.

Predsjednik Hrvatske vlade Andrej Plenković, kao i hrvatski diplomati, su osobno bili uključeni u uvjeravanju partnera u EU da podrže spominjanje konstitutivnih naroda u BiH iako je unutar EU bilo otpora. Hrvatski je premijer najavio da će, na njegov prijedlog, o situaciji u BiH razgovarati i na summitu Europske unije koji se krajem ovog tjedna održava u Bruxellesu.

U EU postoji strah da bi i kriza u Ukrajini mogla imati posljedice po sigurnost Zapadnog Balkana. Brojni izvori i u EU i u NATO-u su spominjali negativan utjecaj kojeg Rusija može imati u regiji.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell je rekao da će ovaj strateški kompas imati veliku važnost za jačanje sposobnosti Europske Unije da se nosi s izazovima svoje sigurnosti, ali i sigurnosti u okruženju. Borrell je rekao da, kada su počeli raditi na ovom dokumentu, nisu niti mogli naslutiti da će Europa biti suočena s ovakvim izazovima i s ovakvim razarajućim ratom kojeg je protiv Ukrajine počela Rusija.

Strateškim kompasom je naglašava da će EU surađivati i s drugim partnerima u svijetu, od SAD-a, Kanade, Ujedinjene Kraljevine i Japana do Zapadnog Balkana i država u susjedstvu. Ruska agresija na Ukrajinu je utjecala da u mnogim državama EU raste svijest i o potrebi većih ulaganja u obranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 11:06