NIJE SVINJSKA GRIPA?

U Ukrajini više od 30 umrlih od misteriozne upale pluća

Očekuje se da će broj umrlih uskoro biti veći jer je od 160 trenutačno oboljelih 34 u kritičnom stanju. Ministarstvo zdravstva pokušava identificirati smrtonosni virus i utvrditi ima li veze sa svinjskom gripom
 AFP

LAVOV - Više od 30 osoba umrlo je od misteriozne epidemije upale pluća u zapadnoj Ukrajini ovog mjeseca, potvrdilo je tamošnje ministarstvo zdravstva koje pokušava identificirati smrtonosni virus. Očekuje se da će broj umrlih uskoro biti veći jer je od 160 trenutačno oboljelih 34 u kritičnom stanju.

INTERAKTIVNI SPECIJAL JUTARNJEG O SVINJSKOJ GRIPI

Ukrajinsko ministarstvo zdravstva nije još uspjelo utvrditi jesu li smrtni slučajevi povezani s virusom H1N1, tzv. svinjske gripe, no poslalo je još 1200 doza Tamiflua, antivirusnog lijeka koji se koristi u liječenju oboljelih od gripe.

U Ukrajini su za sada službeno potvrđena samo dva slučaja svinjske gripe, no strah od moguće epidemije pojačan je nakon što su mediji ovog tjedna javili kako je jedan čovjek u Zakarpatskoj oblasti umro od komplikacija uzrokovanih ovom bolesti.

- Ministarstvo zdravstva poslalo je tim za izvanredna stanja koji bi trebao izolirati virus i poduzeti mjere kako bi se spriječilo njegovo širenje - izjavio je ministar Vasil Knjaževič. Njegov zamjenik Oleksandr Bilovol dodao je da su sve žrtve misteriozne upale pluća bile mlađe od 45 godina. - Osobe su umrle od virusne upale pluća, no uzrok nismo još otkrili - rekao je Bilovol dodavši da liječnici još čekaju rezultate laboratorijskih testova. Većina osoba koje su izgubile život predugo je čekala prije nego je zatražila liječničku pomoć.

I dok Ukrajinci pukušavaju utvrditi imaju li ovi smrtni slučajevi veze s virusom H1N1, u susjednoj je Rusiji od svinjske gripe od lipnja po službenim podacima oboljelo čak 1.300 osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:48