DIANA BUDISAVLJEVIĆ

U ZNAK SJEĆANJA I ZAHVALNOSTI U Beogradu dižu spomenik ženi koja je za vrijeme NDH iz ustaških logora spasila više od 12.000 djece

 
 Darko Tomaš / Privatni album, HANZA media

Beograd će do kraja 2019. godine podići spomenik humanitarki austrijskog podrijetla Diani Budisavljević u znak sjećanja i zahvalnosti što je u vrijeme Nezavisne Države Hrvatske (NDH) iz ustaških logora spasila više od 12.000 djece, odlučila je u srijedu gradska uprava Beograda.

Spomenik Diani Budisavljević bit će postavljen na Savskom keju, na lijevoj obali Save, pored Spomenika žrtvama nacističkog logora Sajmište.

Predsjednik Odbora za podizanje spomenika i zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je da će Odbor do kraja ove godine raspisati međunarodni natječaj za idejno rješenje spomen-obilježja Diani Budisavljević.

"Očekujemo da do sredine godine imamo izabrano rješenje, kako bismo ga realizirali u drugoj polovici iduće godine", rekao je Vesić, koji je kazao da je Diana Budisavljević tijekom Drugog svjetskog rata "spasila 15.336 srpske djece iz ustaških logora smrti u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj".

Prema dostupnim povijesnim podacima više od 12.000 djece, pretežito iz srpskih obitelji s Kozare i Korduna, preživjelo je rat upravo zahvaljujući angažiranju Diane Budisavljević i nekoliko njezinih suradnika. Saznavši za stradanja srpskih žena i djece u ustaškom logoru Loborgrad, Diana Budisavljević pokrenula je 1941. akciju njihova zbrinjavanja i spašavanja tijekom ratnog razdoblja 1941-1945. Organizirala je prikupljanje i slanje pomoći u logorima zatočenim ženama i djeci, njihovo izvlačenje i prijevoz iz logora, udomljavanje nezbrinute djece, posebno vodeći evidenciju djece radi očuvanja njihova identiteta i ponovnog spajanja s obitelji.

Diana Budisavljević, djevojačko Obexer, rođena je Innsbrucku 15. siječnja 1891. Nakon završene srednje škole udala se za dr. med. Julija Budisavljevića te se s njim 1919. preselila u Zagreb, gdje je dr. Budisavljević osnovao Zavod za kirurgiju.

Poslije rata Diana Budisavljević vratila se u rodni grad gdje je i preminula 20. kolovoza 1978.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:39