MOJ DRAGI MONSTRUM

Ubijali su, mučili, klali, a danas ih obožavaju više nego ikad

Novu svjetsku opsesiju monstrumima potaknuli su Netflixova dokumentarna serija i film o zloglasnom ubojici šarmeru Tedu Bundyju
Ted Bundy (lijevo) i Charles Manson (desno)

Zgodan, seksi i uglađen samo su neki od epiteta kojima po društvenim mrežama opisuju Teda Bundyja, jednog od najzloglasnijih serijskih ubojica na svijetu.

Zaluđenost ovim monstrumom ponovno je oživjela nakon što je Netflix 24. siječnja, točno na 30. obljetnicu njegova smaknuća na električnoj stolici, objavio dokumentarnu seriju “Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes”. Netflix je pritom bio prisiljen zamoliti gledatelje da prestanu nazivati Bundyja zgodnim. No onda je prije tjedan dana uslijedio novi val oduševljenja šarmantnim monstrumom Bundyjem, uvijek spremnim da se nasmiješi u kameru. Naime, na filmskom festivalu Sundance premijerno je prikazan igrani film “Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile” u kojem je Bundyja utjelovio Zac Efron, glumac koji svojim pločicama, kosom i seksepilom osvaja srca tinejdžerica, njihovih mama i baka još od “High School Musicala”. Nije dugo trebalo da trailer za film postane viralni hit.

Teda Bundyja u filmu glumi Zac Efron

Zbog opsesije serijskim ubojicom obožavatelji su ovih dana pohrlili vidjeti Bundyjevu kuću u kojoj je jedno vrijeme živio, a njegove se privatne stvari prodaju za tolike iznose kao da je bio neka rock-zvijezda. Nedavno su, naime, njegove naočale, koje je koristio dok se skrivao pred zakonom, prodane za 50.000 dolara. Prodane su u Las Vegasu, u Ukletom muzeju vlasnika Zaka Bagansa kojemu je kupnja predmeta što su pripadali kriminalcima i zločincima hobi, a pronalazi ih na internetskim stranicama specijaliziranim za aukcije upravo takvih stvari, koje također dokazuju koliki su razmjeri zaluđenosti mračnim svijetom ubojica.

- Upravo je nevjerojatno da su kroz te naočale oči pune zla i mržnje gledale svoje žrtve, koje nisu znale da ih očekuje pakao - rekao je Bagans američkim medijima i dodao da je njegov jezivi muzej vrlo posjećen te za izložene predmete ima mnogo zainteresiranih koji su ih voljni otkupiti.

Bundyjeve naočale muzejskoj je zbirci taktički dodao upravo sada, u vrijeme euforije kojom se i Netflix odlučio dodatno okoristiti.

Naime, Netflix se prvo proslavio dokumentarnom serijom u četiri nastavka o Tedu Bundyju, koja se temelji na 100 snimljenih sati intervjua što ga je s Bundyjem vodio novinar Stephen Michaud 1980., nedugo nakon što je Bundy bio osuđen na smrtnu kaznu. Nikad objavljeni razgovori oko kojih redatelj Joe Berlinger gradi priču dokumentarca govore o Bundyjevu odrastanju, ubojstvima i bijegu kroz više američkih saveznih država koji je rezultirao s minimalno 30 slučajeva smrti.

Priča uključuje i dva bijega iz zatvora te, naposljetku, Bundyjev odlazak na električnu stolicu 24. siječnja 1989. Netflix je taj dokumentarac posvuda najavljivao kao nešto zastrašujuće, čak toliko strašno da bi ga trebalo gledati s nekim u društvu. I dok su stvarne grozote što ih je Bundy činio prilično zastrašujuće, u tom dokumentarcu zaista nema ničega zbog čega ga ne biste mogli gledati sami. Film pruža pogled u um sociopata koji ubojstva odrađuje s maksimalnom brutalnošću i bez kajanja, no nema nikakvih bombastičnih otkrića niti šokantnih prikaza.

Recept za zaradu

A publika? Ona se oduševila, a kronološko prikazivanje toga kako su pronalaženi dokazi, potom suđenja serijskom ubojici, kao i uvid u um tog psihopata koji je uspio prikriti svoj ubojiti bijes iza fasade izgleda, šarma i intelekta, zbog kojeg je postao celebrity među kriminalcima, pokazali su se receptom za dobru zaradu.

Stoga je streaming div Netflix odlučio nastaviti s dobrim biznisom i otkupiti već snimljen film “Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile” za devet milijuna dolara. Riječ je o filmu koji prikazuje Bundyjev život i zločine kroz oči njegove dugogodišnje djevojke Elizabeth Kloepfer. Taj se triler temelji na njezinim memoarima pod nazivom “The Phantom Prince: My Life with Ted Bundy” koje je pisala pod pseudonimom Liz Kendall, a režirao ga je isti redatelj - Joe Berlinger.

Nakon premijere na Sundanceu film je naišao na podijeljena mišljenja zbog glorifikacije zločinca, što je dodatno zaintrigiralo javnost koja je već bila oduševljena glumačkom postavom, u kojoj su - uz miljenika ženske publike Zaca Efrona - i Lily Collins, koja glumi Bundyjevu djevojku, Jim Parsons poznat kao Sheldon iz “Teorije velikog praska”, Haley Joel Osment koji se kao dječak proslavio filmom “Šesto čulo” te James Hetfield, pjevač i gitarist američkog thrash metal sastava Metallica, koji glumi policajca Boba Haywarda koji je prvi uhitio Bundyja 1975. zaustavivši ga zbog prometnog prekršaja.

No zaluđenost Bundyjem nije isključivo rezultat biografskih filmova. Istina, prva epizoda dokumentarne serije zove se “Zgodni vrag” te se kroz cijelu tu epizodu ističe koliko je Bundy bio privlačan i netipični ubojica. Također, u igranom filmu glumi ga seksepilni glumac zbog kojeg će lik ozloglašenog serijskog ubojice odsad mnogi povezivati s atraktivnim fizičkim izgledom Zaca Efrona.

Upozorenje stručnjaka

Međutim, žene su odavno ludovale za Bundyjem. U vrijeme suđenja imao je svoje grupije, a žene su mu slale i ljubavna pisma sve do dana kada je umro na električnoj stolici. Odgovori na pitanje zašto su to činile obično su bili podijeljeni u dvije kategorije: ili su vjerovale da netko tako zgodan nije mogao počiniti takve užasne zločine ili, pak, nisu uopće mogle artikulirati zašto su zaljubljene. No stručnjaci za to imaju objašnjenje. Riječ je o hibristofiliji, poznatoj kao sindrom Bonnie i Clyde, a odnosi se na naklonost prema osobi problematičnog ponašanja ili pak zatvoreniku, koji je nerijetko kriv za strašan zločin. Objašnjenje je jednostavno - društvo često uči žene da “popravljaju” muškarce pružajući im pažnju, njegu i ljubav i omogućujući im oporavak.

Umjesto fascinacije i glorifikacije takvih likova, ali i stvarnih osoba poput Teda Bundyja, upozoravaju stručnjaci, bilo bi primjerenije govoriti o ulozi koju toksični maskulinitet ima u nasilju nad ženama te o tome kako muškarci bijele rase, srednje klase, uglađenog izgleda i privilegirani u društvu mogu biti seksi iako su zločinci te da su mnogi spremni, ponekad, zažmiriti na jedno oko. No naravno - ništa od toga jer svijet je očito očaran pričama o stvarnim zločincima i njihovim zlodjelima.

Stoga, ne slučajno, nakon Teda Bundyja slijedi i novi val fascinacije Charlesom Mansonom jer ove godine dolaze dva filma o tom brutalnom ubojici i vođi zloglasnog kulta. U srpnju, naime, u kina stiže “Once Upon A Time In Hollywood” Quentina Tarantina, u kojem je angažirana holivudska krema, a već u travnju moći ćemo gledati “The Haunting of Sharon Tate”, film kojem je u fokusu brutalno ubojstvo trudne glumice koju utjelovljuje Hillary Duff.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 19:35