'ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI'

'UBILI SU NAJMANJE 500 LJUDI, NEKE SU ŽIVE SPALILI, A BEBU SU BACILI U SEPTIČKU JAMU' Istraga UN-a otkrila dramatični rast nasilja u DR Kongu

 
Ilustracija
 Goran Tomasevic / REUTERS

U valu međuetničkog nasilja koji je u prosincu prošle godine pogodio jednu regiju u DR Kongu ubijeno je najmanje 500 ljudi, a UN-ov istražitelji ustvrdili su da je riječ o zločinima protiv čovječnosti, piše BBC.

Štoviše, neka od ubojstava izvršena su na naročito brutalan i nečovječan način, poput spaljivanja živih ljudi u njihovim domovima i bacanja dvogodišnjeg mališana u septičku jamu.

Nasilje je izbilo nakon što je jedna zajednica htjela pokopati svojeg poglavara na zemlji koja pripada drugoj zajednici, piše BBC. To je potaknulo divlje sukobe u periodu između 16. i 18. prosinca 2018., a koji su bili " planirani i provedeni uz podršku tradicijskih poglavara zajednica", tvrdi UN koji ističe da bi nasilje ponovno moglo buknuti u svakom trenutku. Napad su izvršili pripadnici zajednice Batende koji su napali sela skupine Banunu, a sve je bilo izvršeno "ekstremno brzo i nasilno, tako da se pripadnicima druge skupine nije ostavilo mnogo vremena za bijeg".

UN je također zaključio da vlasti u provinciji Yumbi Mai-Ndombe, u kojoj je nasilje izbilo, nisu učinile dovoljno da zaštite civilno stanovništvo.

I na kraju, istražitelji su zaključili da je stvarni broj žrtava vrlo vjerojatno osjetno viši od 535, što je u skladu s njihovim prvim izvještavanjem o izbijanju nasilja kad su tvrdili da je ubijeno 890 ljudi. Vjeruje se da su tijela ubijenih bačena u brzu i duboku rijeku Kongo.

Upravo je DR Kongo bio poprište jednog od najgorih ratova u povijesti, koji je službeno trajao između 1998. i 2003. godine, iako su se sukobi na istoku države odužili sve do 2008. godine. Poznat i pod nazivom "Drugi rat u Kongu" ili čak "Veliki afrički rat", u njemu je na kraju sudjelovalo čak devet država i 25 različitih oružanih skupina. Rat i posljedice koje je izazvao ukupno su uzeli 5,4 milijuna života do 2008., što ga čini ratom s najvećim brojem žrtava od Drugog svjetskog rata.

Kao glavni motiv tog rata često se navodi trgovina i kontrola nad vrijednim rudama i mineralima kojima je DR Kongo izuzetno bogat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:23