STVARANJE KAOSA

Udar na američku demokraciju: Trump počeo ostvarivati pakleni plan koji je kovao mjesecima

Plan je bio rizičan. Ali je Trumpu osiguravao da, bar za neko vrijeme, ostane u igri
Donald Trump
 Mandel Ngan/AFP

- Glasački listići mogli su biti poslani i sa Marsa. Mogli su ih mrtvaci. Kanađani. Ili Demokratski nacionalni komitet. Biden je, koliko ja znam, mogao glasati za sebe 50 ili 5000 puta. Elita naprosto želi ukrasti izbore – niz je optužbi koje je u srijedu na skupu pred pristašama Donalda Trumpa izrekao njegov pravni savjetnik Rudy Guiliani.

Plan se kovao mjesecima, piše Slobodna Dalmacija. Brusilo se sve do najsitnijih detalja. Svi scenariji su trebali biti pokriveni. Plan je bio rizičan. Udarao je u same temelje američke demokracije: pravo svih Amerikanaca da, u skladu sa zakonom utvrđenim pravilima, daju svoj glas. Ali je Trumpu osiguravao da, bar za neko vrijeme, ostane u igri. Ako, dakako, stvari krenu u po njega nepovoljnom smjeru.

U početku činilo se da Trump neće ni trebati aktivirati plan. Prvi rezultati pokazali su da vodi praktički u svim swing državama. Demokrati su izgledali pokislo. Njihov kandidat Joe Biden značajno je zaostajao u sredinama u kojima su se vodile najžešće bitke. Amerika je naprosto „poplavila“.

No, kako je izborna noć odmicala, situacija se počela mijenjati. Razlika između Trumpa i Bidena počela se smanjivati. Demokratski kandidat u jednom je trenutku prešao u vodstvo u Wisconsinu. Potom i u Michiganu. U Pennsylvaniji, u kojoj je Trump u početku imao golemu prednost, razlika se počela rapidno smanjivati. Bio je to hladan tuš za Trumpa i njegove suradnike.

Tada je nastupio trenutak za realizaciju njihovog plana.

Za sve je trebalo okriviti - dopisno glasanje. Iako je već mjesecima govorio da se tu krije opasnost od krađe izbora, nije mu bilo sporno glasanje poštom u državama u kojima je računao u pobjedu.

image
Trumpovi pristaše
Courtney Pedroza

Njegova pažnja bila je zapravo koncentrirana na samo tri swing države: Pennsylvaniju, Wisconsin i Michigan. Dijelove tzv. plavog zida Demokrata kojeg je 2016. Trump „zacrvenio“ pobijedivši za dlaku Hillary Clinton. Tamo gdje se znalo da će utrka biti tijesna. Upravo u predstavničkim tijelima tih država Republikanci su blokirali usvajanje pravila koja bi omogućavala da se glasovi pristigli poštom prebrojavaju paralelno sa glasovima prikupljenima na biračkim mjestima.

Umjesto toga, dopisni glasovi došli su na red tek kada su prebrojani oni sa birališta. Ti glasovi – među kojima sa oko 80 posto dominiraju registrirani birači Demokrata iz velikih urbanih sredina – preokrenuli su odnos snaga u Wisconsinu i Michiganu. I zaprijetili Trumpovoj pobjedi u Pennsylvaniji.

Upravo ovaj manevar Republikanaca omogućio je Trumpu da u izbornoj noći, u vrijeme kada dopisni glasovi još nisu bili prebrojani, objavi pobjedu. I među svojim pristašama potpali dojam da su izbori gotovi. I da je sve što će se iza toga dogoditi – prevara.

Nisu im nimalo sporni dopisni glasovi iz Arizone, jer upravo oni Trumpu mogu donijeti preokret u toj državi. Ni oni na Floridi ili Ohiu, u kojima je Trump pobijedio. Samo oni u kojima su glasovi pristigli poštom donijeli prevagu Bidenu: Wisconsinu i Michigenu.

Upravo je tu Trumpov stožer zatražio ponovno prebrojavanje glasova. I najavio uključivanje Vrhovnog suda u raščišćavanje optužbi o izbornoj krađi. Sličnu akciju najavljuju i u Pennsylvaniji. Dodatnu dozu dramatike svakako predstavljaju radikalni Trumpovi pristaše koji se spremaju na velike demonstracije ako izbori ne okončaju onako kako bi željeli. U tom kaosu kojega je režirao Trump računa profitirati. I pobjedu, ako je ne uspije dobiti na terenu, pokušati izvojevati za - zelenim stolom, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:53