UVID U BROJEVE

Udarac slobodi medija: Trumpova vlada tajno nadzirala kontakte istraživačkih novinara

Trumpov ministar pravosuđa Jeff Sessions pokušavao je otkriti koji dužnosnici Bijele kuće odaju tajne novinarima
 Olivier Douliery/AFP

Ministarstvo pravosuđa potajno je pribavilo zapise telefonskih razgovora novinara Washington Posta i pokušalo dobiti zapise njihove komunikacije elektronskom poštom. Post je nedavno o tome i službeno izviješten, a tajna rabota se odnosila na troje novinara koji su se bavili ruskim uplitanjem u američke izbore 2016. godine.

Svaki od novinara je dobio zasebno pismo u kojem se navodi da su "ovim putem izviješteni da je, u skladu s pravnim postupkom, Ministarstvo pravosuđa Sjedinjenih Država primilo evidenciju o pozivima povezanu sa sljedećim telefonskim brojevima za razdoblje od 15. travnja 2017. do 31. srpnja 2017.".

Prvi amandman

Ministarstvo je dobilo uvid u sve brojeve s kojih su novinarima stizali pozivi ili brojeve koje su zvali, točan termin kad su pozivi obavljeni i njihovo trajanje, ali ne i sadržaj. Isto je traženo i za mailove. Cameron Barr (nije u rodbinskoj vezi s Williamom Barrom, posljednjim ministrom pravosuđa u administraciji Donalda Trumpa), vršitelj dužnosti izvršnog urednika Posta, tom je prigodom rekao:

"Duboko nas zabrinjava ovakva upotreba moći vlade da traži pristup komunikaciji novinara. Ministarstvo pravosuđa trebalo bi odmah razjasniti razloge ovog upada u aktivnosti novinara koji rade svoj posao, što je aktivnost zaštićena Prvim amandmanom". Riječ je o jednom od prvih skandala Trumpove administracije kad je otkriveno da su neki od sudionika kampanje neovlašteno razgovarali s tadašnjim ruskim ambasadorom Sergejem Kisljakom. Među njima je bio i senator Jeff Sessions koji će postati prvi Trumpov ministar pravosuđa.

Sessions je u kolovozu 2017. godine, nedugo nakon razdoblja za koje su traženi telefonski razgovori Postovih novinara, održao konferenciju za medije kako bi obznanio pojačani napor da se otkriju i procesuiraju osobe koje u javnost puštaju osjetljive vladine dokumente.

Isto i u doba Obame

"Tradicija curenja informacija mora prestati", rekao je tada Sessions, navodeći da se broj istraga zbog curenja informacija utrostručio u odnosu na prijašnju vladu. Neposredno prije Sessionsove konferencije Trump se bio požalio na curenje podataka koje narušava njegovu sliku u javnosti te je prozvao Sessionsa da je "slab" u otkrivanju izvora.

Sessions je smijenjen 2018. godine. Administracija Baracka Obame na sličan je način procesuirala curenje podataka u devet slučajeva, više nego sve prijašnje vlade zajedno. U jednom slučaju tužitelji su novinara nazvali kriminalnim "suzavjerenikom" i potajno su tražili telefonske ispise u pokušaju da identificiraju izvore novinara, navodi The Washington Post. Tužitelji su također pokušali natjerati novinara da svjedoči i identificira izvor, ali su u konačnici odustali od toga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:11