AGONIJA MLADE SHAMIME

UDOVICA DŽIHADISTA POBJEGLA IZ IZBJEGLIČKOG KAMPA U KOJEMU JE RODILA S sinom je nestala pod okriljem noći nakon žestokih prijetnji smrću

 
 Laura Lean / REUTERS

Shamima Begum, Britanka rodom iz istočnog Londona, koja se pridružila ISIS-u 2015. godine, i njezina novorođena beba nestali su iz izbjegličkog centra Al-Hawl u kojemu su bili smješteni zadnjih nekoliko tjedana.

Pretpostavlja se da je 19-godišnjakinja pobjegla pod okriljem noći u kamp Roj u blizini iračke granice nakon što je počela primati prijetnje smrću.

Prema navodima britnaskih tabloida, nevjeste ISIS-a smještene u Al-Hawl kampu vjeruju da ih je Shamima osramotila jer u nekoliko intervjua govorila o pojedinostima života u kalifatu što joj je priskrbilo status celebrityja u kampu.

Izvor za The Sun je rekao da su Shamimi prijetili smrću u samome kampu.

- Ona strahuje za svoj život, njezina je glava ucijenjena. Shvatila je da mora pobjeći kako bi spasila život sebe i svoje bebe. Strahuje od brutalne odmazde jer je govorila o životu u Islamskoj državi.

Tvrdokorni islamisti joj također zamjeraju jer nije u pokrila lice prilikom pojavljivanja na televiziji.

Njezin apel britanskim vlastima da se vrati u domovinu zajedno s novorođenim sinom izazvao je burne reakcije diljem zemlje, ali i žestoku polemiku u političkim krugovima je li joj trebalo biti oduzeto državljanstvo.

Ninistar unutarnjih poslova Sajid Javid joj je nakon oduzimanja državljanstva savjetovao da pokuša otići u Bangladeš odakle je njezina majka, ali tamošnje su vlasti odmah poručile da ju neće primiti.

Otac Shamime Begum smatra da britanski ministar nije donio dobru odluku.

- Ona je britanska državljanka, a ako se utvrdi da je počinila zločine, trebala bi za to odgovarati u Velikoj Britaniji, gdje ona pripada. Moja kći je dijete, pogriješila je, ne razumije što se događa.

Njezin odvjetnik Tasnime Akunjee potvrdio je navode da je Shamima Begum premještena u drugi kamp iz sigurnosnih razloga.

- Prema našim informacijama njoj i njezinom djetetu su prijetili u kampu u kojemu se nalazila.

Begum je već imala dvoje djece, ali su joj oba djeteta umrla u Siriji. Priznala je da je na neki način učinila pogrešku otišavši u Siriju, ali i dodala: "Ne žalim, jer me to promijenilo kao osobu, učinilo me jačom, tvrđom".

Nakon bijega u Siriju u dobi od 15 godina udala se za borca IS-a, a život u Raki je opisala kao gotovo normalan, 'tu i tamo padne neka bomba', a ostalo smatra čistom propagandom.

Rekla je da ne žali ni zbog čega te da je uopće nije šokirala slika 'odrezane glave' neprijateljskog borca koju je vidjela u smeću. Sada se želi vratiti jer smatra da je kalifatu došao kraj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:22