NAPAD U KAMPALI

Uganda: Teroristi ubili najmanje 64 nogometna navijača

People carry a man, injured in an explosion, upon his arrival at the Mulago Hospital in Kampala July 12, 2010. Two separate explosions killed at least 23 people packed into bars in the Ugandan capital Kampala to watch the World Cup final on Sunday night, police said. REUTERS/Ronald Kabuubi (UGANDA - Tags: CIVIL UNREST SPORT SOCCER WORLD CUP IMAGES OF THE DAY)
 STR

KAMPALA - Za dvije simultane eksplozije, koje su jučer proparale završnu noć Svjetskoga nogometnog prvenstva u glavnom gradu Ugande Kampali i odnijele 64 života, vlasti drže odgovornom organizaciju al-Šabab, najzloglasniju somalsku militantnu skupinu koja je, vjerojatno, povezana s al-Qa’idom.

Svjetske agencije objavile su priopćenje visokog policijskog dužnosnika, prema kojemu je 49 nogometnih navijača poginulo u jednom ragbi klubu gledajući finalnu utakmicu između Španjolske i Nizozemske te još 15 osoba u etiopskom restoranu.

Među poginulima u restoranu jedan je Amerikanac, dok su najmanje trojica ranjena, navedeno je u priopćenju američke ambasade u toj zemlji.

Ako je točno da je napad izvela spomenuta skupina, to je njihova prva teroristička operacija izvan Somalije i potvrda da ostvaruju svoju ambiciju o širenju djelovanja na druge zemlje.

Jedan od zapovjednika al-Šababa u Somaliji, šeik Jusuf Isa, izjavio je za AP da je “sretan zbog napada”, ali nije niti potvrdio, niti opovrgnuo da je odgovorna ta skupina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 16:41