MILTOWN MEL

Uginuo poznati svizac prognostičar: ‘Radimo na tome da dobijemo nasljednika‘

Spomenuti glodavac proslavio se u New Jerseyju, gdje je stanovnicima prognozirao kad je najbolje vrijeme za sadnju proljetnoga sjemena

svizac Milltown Mel

 James Nesterwitz/Alamy/Alamy/Profimedia

Milltown Mel, veliki svizac koji je godinama donosio vremensku prognozu na tzv. Dan svizaca, uginuo je, izvijestili su njegovi timaritelji, a prenosi portal NPR.

- Mel je nedavno otišao iza dugina mosta - rekli su i dodali kako omiljenoj životinji nisu uspjeli pronaći adekvatnu zamjenu do 2. veljače, kad se i službeno obilježava Dan svizaca.

Spomenuti glodavac proslavio se u Milltownu u američkom New Jerseyju, gdje je stanovnicima Garden Statea prognozirao kad je najbolje vrijeme za sadnju proljetnoga sjemena.

- Uginuo je u teško doba godine, kad većina njegovih 'rođaka' hibernira. Naporno ćemo raditi na tome da dobijemo novog prognostičara vremena za sljedeću godinu - priopćili su timaritelji.

Obožavani Mel prošlogodišnji Dan svizaca proveo je u karanteni zbog pandemije covida-19. Ali to ga nije spriječilo da predvidi rano proljeće za svoju lokalnu zajednicu.

Inače, tradicija "savjetovanja" oko vremenske prognoze s ovim životinjama proizlazi iz kršćanske Svijećnice, koja se slavi 2. veljače.

Najdugovječniji staž u Danu svizaca u SAD-u ima mužjak pod imenom Punxsutawney Phil iz Pennsylvanije.

Osim njega, vrijeme prognoziraju i Dunkirk Dave te Staten Island Chuck iz New Yorka, a tu je i Buckey Chuck iz Mariona u Ohiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:20