DOLIJAO FRANCUZ

UHIĆEN MICHEL PLATINI! Bivši predsjednik Uefe iza rešetaka zbog afere s dodjelom Svjetskog prvenstva 2022. godine Kataru

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 18.06.2019. u 10:27

Dubrovnik, 180913.
Konferenciju za medije UEFA-e u hotelu Palace odrzali su Gianni Infatino glavni tajnik, Michel Platini predsjednik UEFA-e i David Farrely sef za odnose sa javnoscu.
Na fotografiji: Michel Platini.
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
Tonci Plazibat / CROPIX

Michel Platini

Bivši predsjednik Uefe Michel Platini uhićen je u utorak prijepodne zbog afere s dodjelom Svjetskog prvenstva 2022. godine Kataru.

Legendarni francuski nogometaš bio je na čelu krovne organizacije europskog nogometa od 2007. godine, a predsjednik je bio sve do 2015. kada ga je suspendirao FIFA-in Etički odbor.

Neovisni francuski medij Mediapart izvijestio je da je Platini uhićen jutros u sklopu istrage o dodjeli domaćinstva Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine Kataru.

Podsjetimo, Katar je za domaćina SP-a izabran 2010. godine, a ta je odluka FIFA-e neugodno iznenadila sportsku javnost. Katar je domaćinstvo SP-a dobio u konkurenciji Južne Koreje, Japana, Australije i SAD-a.

Još 2013. godine je ugledni 'France Football' tvrdio da je Platini pod pritiskom tadašnjeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja glasao za dodjelu Svjetskog prvenstva Kataru. Kao protuuslugu su šeici malog emirata u Perzijskom zaljevu obećali ulaganja u francuski nogomet.

Platini je godinu kasnije priznao da se tajno sastao u Švicarskoj s bivšim i osramoćenim predsjednikom Azijskog nogometnog saveza Mohamedom Bin Hammamom samo nekoliko dana prije glasanja o domaćinu SP-a.

Bin Hammam je doživotno izbačen iz nogometa jer je optužen da je kupovao glasove za izbore za predsjednika FIFA-e.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo