KORUPCIJA

PLAVE KUVERTE, SUMNJIVI RUČKOVI, KEŠ, ŠEICI I JEDAN BIVŠI PREDSJEDNIK Kako je jednog prosinačkog dana započela priča čiji rasplet danas šokira svijet

 
Michel Platini, Sepp Blatter, Nicolas Sarkozy, Tamim bin Hamad Al Thani
 Gonzalo Fuentes, Denis Balibouse, Ludovic Marin, Ibraheem Al Omari / REUTERS

Bio je svjež četvrtak, 2. prosinca 2010. Ulice Züricha bile su tradicionalno čiste, kao da nije zima i nema snijega. U sjedištu Fife uzbuđenje, odlučivalo se tko će biti domaćin Svjetskih prvenstava 2018. i 2022. godine.

Uslijedio je šok. Prvo onaj manji. Najprije je odlučeno da je domaćin 2018. Rusija, a potom udarac mokrom krpom po licu - domaćin Svjetskog prvenstva je - Katar! Dok malobrojna delegacija Katara u dvorani bučno slavi, ostali sjede blijedi. Katar, ta mala, naftom prebogata država u politički užarenoj regiji, pobijedila je ostale pretendente - SAD, Južnu Koreju, Japan i Australiju!

Pitanja

Kad su se otrijeznili od prvotnog šoka uslijedilo je - kako je domaćinstvo mogla dobiti zemlja koja nema nikakvu nogometnu infrastrukturu (u međuvremenu sve je izgrađeno tip-top), ne predstavlja ništa na nogometnoj karti svijeta, teritorijalno je premala (manja od Dalmacije s Dubrovnikom) i s ljetnim temperaturama od preko 45°C (a prvenstva se održavaju u lipnju i srpnju pa su domaćini obećavali otvorene stadione s klimom!?, kao i da će stadioni biti donirani siromašnim afričkim zemljama). Počelo se govoriti o nepravilnostima, o “plavim kuvertama” i upletenosti visokih “nogometnih” dužnosnika u aferu “Katargate”. I tako to traje već gotovo 9 godina, a sada, ni tri godine prije početka, dolazi do kulminacije afere.

Teorije

Naime, zbog mogućih “kupoprodajnih” malverzacija oko dodjele domaćinstva Kataru priveden je (a nakon ispitivanja i pušten) nekadašnji najbolji igrač svijeta 1983., 1984. i 1985., francuska legenda i svrgnuti predsjednik Uefe Michel Platini. On je, inače, već odstranjen s dužnosti zbog toga što on i također smijenjeni predsjednik Fife Sepp Blatter nisu mogli objasniti zašto je s računa Fife na osobni račun Platinija bilo isplaćeno 1,3 milijuna eura.

Blatter kaže da je to bio usmeni dogovor. No, kako bilo, Platini je kažnjen izmještanjem iz nogometa 2015. (na čelu Uefe bio je od 2007. i trebao je preuzeti Fifu) na osam, pa šest i potom na četiri godine, a kazna mu je trebala isteći ove jeseni. Elem, Platini je priveden da se pred francuskim Antikorupcijskim uredom očituje o nekim/mnogim sumnjama vezanim uz katarsko domaćinstvo, ali i zbog upletenosti tadašnjeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja u sve to. Platini nije priveden (za sada) kao osumnjičenik. O tome da je Katar kupio Prvenstvo govorio je i, smijenjen zbog korupcije, bivši potpredsjednik Fife Jack Warner.

Nakon privođenja Platinija, odmah su se zakotrljale teorije o tome zašto se to dogodilo. Prema jednima razlog se krije u otvaranju lova na Sarkozyja (privedeni su i nekadašnja šefica njegovog kabineta Sophie Dion te bivši ministar unutarnjih poslova Claude Guéant), a prema nekima i zbog očajničke potrage za razlogom da se Kataru zbog nečasno dobivenog domaćinstva ono oduzme. Kao dodatni razlog bila bi iskorištena i sve napetija situacija u Perzijskom zaljevu koja bi ugrozila sigurnost, ali i samo održavanje Svjetskog prvenstva. To bi mnogima iz ruku izbilo milijarde dolara.

Spominje se, usput, i smrt mnogih stranih radnika koji su gradili stadione (njemačka TV postaja WDR navodi podatak o čak 1400 nepalskih radnika koji su poginuli na gradilištima). Inače, nogometni svijet već dugo potresaju korupcijske i malverzacijske afere u vrhu Fife i kontinentalnih nogometnih organizacija, pa Katargate nije došao iz vedra neba. Pa, da vidimo što je sve sumnjivo. Dakle, što zanima francusko pravosuđe? U utorak, 23. studenog 2010., desetak dana prije glasovanja o domaćinstvu, u Parizu su se na ručku našli tadašnji predsjednik Sarkozy i tadašnji katarski nasljedni princ (u međuvremenu je postao šeik) Tamim bin Hamad Al Thani. Sumnjivo!? Možda. Na tom ručku je bio i Platini.

Šesto čulo

Na ručkiću, tvrde, nije bilo riječi o katarskoj nominaciji, ali je Platini, kazao je, imao šesto čulo koje mu je reklo da Sarkozy želi da pobijedi Katar, pa je on tako i postupio. - Znao sam već od prije da ću svoj glas dati Kataru i to sam želio i reći Sarkozyju. Nisam imao pojma da će na ručku biti Katarci. Za vrijeme ručka sam se uvjerio da i Sarkozy želi da ja glasam za Katar. No, on mene to ni u jednom trenutku nije molio. Nakon ručka sam o svemu obavijestio Seppa Blattera - kazao je Platini, piše The Sunday Times, koji se s katarskim dužnosnicima našao od 30 do 50 puta prije odluke!

Nadalje, na tom ručku, izgleda, dogovoreno je da PSG (Paris Saint Germain) preuzmu Katarci. Vlasnik kluba je od 31. svibnja 2011. Qatar Sports Investments. Ujedno je pao i dogovor za sportski TV kanal na francuskom beIN Sports, koji je tvrtka kćer katarske Al Jazeere. Nekih čvrstih dokaza da se takav razgovor vodio nema, ali indicija ima. Osim toga, američki su mediji optužili Al Jazeeru da je platila Fifi 400 milijuna dolara za “TV prava”, 150 milijuna za SP u Rusiji, 150 za SP u Kataru te 100 milijuna bonusa, obećanog u slučaju da Katar dobije domaćinstvo. I on ga dobije. Ugovor je potpisan 21 dan prije donošenja odluke, kako piše The Sunday Times. Tri godine kasnije beIN Media Group iz Katara uplatila je još dodatnih 480 milijuna dolara.

Fifa je odbacila sve optužbe o nekorektnoj dodjeli domaćinstva, a interna istraga potvrdila da je sve bilo čisto. I to su ustanovili bez VAR-a.

Najsumnjiviji detalji afere Katargate

1. Desetak dana prije nego što je Katar dobio domaćinstvo Svjetskog prvenstva, na večeri u Parizu našli su se Nicolas Sarkozy i Tamim bin Hamad bin Halifa al Tani, a ondje je bio i Michel Platini. The Telegraph tvrdi da se Platini prije izbora Katara našao s njihovim dužnosnicima od 30 do 50 puta.

2. Najpopularniji pariški nogometni klub kupili su investitori iz Katara - Qatar Sports Investments (navodno dogovoreno na tom ručku), a bivši vlasnik je investicioni fond Colony Capital u vlasništvu Sarkozyjeva prijatelja Sébastiena Bazina, čija je druga kompanija Accfor Hotel Group generalni sponzor PSG-a.

3. U Francuskoj radi i kabelski katarski sportski program beIN Sports, tvrtka kćer Al Jazeere. U studenome 2018. godine Football Leaks optužio je Sarkozyja da je za ulazak u PSG i sportski kanal obećao podršku za domaćinstvo Katara

4. Al Jazeera je 20-ak dana prije objave domaćina, Fifi za TV prava uplatila 400 milijuna dolara, od čega je 100 milijuna dolara bio bonus “dobije li Katar Prvenstvo”, a zatim je, tri godina kasnije, uplatila za iste svrhe još dodatnih 480 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:13