MITO I KORUPCIJA

PRAVA POZADINA UHIĆENJA MICHELA PLATINIJA Nemojte se iznenaditi ako iz FIFA-e u idućih nekoliko mjeseci procuri senzacionalna vijest

 
 REUTERS

Negdje na isteku četverogodišnje zabrane bavljenja “nogometom”, bivši šef Uefe i nekadašnja igračka legenda Michel Platini uhićen je zbog korupcije i sumnji na pravednu dodjelu Svjetskog prvenstva (SP) Kataru 2022. godine.

On je 2015. smijenjen i odstranjen iz Uefe i nogometa zbog sumnji na nečasne radnje i korupciju, a iznad glave mu je lebdjelo “sporno” domaćinstvo SP-a Rusije i Katara. Platini je tada maknut prvo na osam godina, a potom mu je kazna smanjena na četiri godine izbivanja iz nogometa. Sada bi se mogao vratiti, ali pravosuđe je reagiralo.

No, koje su to još nove optužbe i sumnje oko Platinija, tek ćemo vidjeti, ali ne možemo se oteti dojmu da je sve ovo zapravo početak konačnog obračuna s Katarom kao domaćinom Svjetskog prvenstva i vrlo vjerojatno bi epilog mogao biti premještanje SP-a u neku drugu zemlju (ili zemlje), što se nagađa od dana kada je Katar osumnjičen.

Naime, otkad je Katar 2010. godine dobio domaćinstvo SP-a, vrti se priča da je ta zemlja, površinom manja od Dalmacije, dobila organizaciju zbog toga što je podmazala mnoge nogometne birokrate diljem svijeta. Govori se o milijunima dolara za te potrebe.

Osim toga, pojavilo se mnoštvo problema - zbog malog prostora neki su stadioni doslovce jedan uz drugi, zbog klimatskih uvjeta će se (bi se) igrati zimi, što je prava blasfemija i stvara velike probleme u organizaciji ostalih natjecanja, i dodatno - regija Perzijskog zaljeva sada je prilično uzavrela, na rubu rata (Irana i SAD-a), a Katar je pod sankcijama većine tamošnjih arapskih susjeda.

Katar čini se nikome ne odgovara, a ako Platini “dokaže” da iza odabira stoje izdašne “plave kuverte”, mogao bi im presuditi, iako je već praktički izgrađena sva potrebna infrastruktura. Mnoge su zemlje spremne uskočiti. No, tek ćemo vidjeti je li razlog to ili odlučna borba s korupcijom u vrhu nogometa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 16:54