DRAMA U LONDONU

UHIĆEN OSNIVAČ WIKILEAKSA JULIAN ASSANGE! Nakon punih sedam godina izbačen je iz ekvadorske ambasade, britanska policija odmah došla po njega

 
 Reuters

Londonska policija uhitila je u četvrtak ujutro osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, koji je prije gotovo sedam godina dobio utočište u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu, nakon što mu je Ekvador ukinuo azil, prenose britanski mediji.

"Juliana Assangea (47) uhitili su danas, u četvrtak 11. travnja, časnici Metropolitanske policije u ekvadorskom veleposlanstvu", priopćila je policija.

"On je odveden u pritvor u policijsku postaju u središtu Londona gdje će biti do izlaska pred Westminsterski sud."

Dodaje da je ekvadorska vlada ukinula Assangeu azil i da je ekvadorski veleposlanik osobno pozvao policajce u veleposlanstvo.

Ekvador je ukinuo diplomatski azil Assangeu zbog opetovanog kršenja međunarodnih konvencija, izjavio je prethodno ekvadorski predsjednik Lenin Moreno.

On je rekao kako je Ekvador dobio britanska jamstva da Assange neće biti izručen u zemlju koja bi mu mogla izreći smrtnu kaznu.

WikiLeaks, pak, tvrdi da je Ekvador ilegalno ukinuo azil Assangeu, koji je gotovo sedam godina proveo u veleposlanstvu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, i time prekršio međunarodno pravo.

Assange je uhićen na zahtjev švedskog tužiteljstva koje ga godinama želi ispitati zbog navodnog seksualnog zlostavljanja.

Švedske vlasti optužuju ga po jednoj točki optužnice za nezakonitu prisilu, po dvije točke za seksualni napad i po jednoj točki za silovanje, a sve to počinio je navodno u kolovozu 2010.

Assangeov odvjetnik rekao je da će se boriti protiv izručenja Švedskoj.

Ekstradicijsko saslušanje očekuje se u iduća tri tjedna. Bude li izručen Švedskoj, pravno bi mogla biti moguća izručenja i u druge zemlje, uključujući SAD, navodi Guardian.

- Zahvaljujem Ekvadoru na suradnji i profesionalnosti. Nitko nije iznd zakona, napisao je na Twitteru Sajid Javid, britanski ministar unutarnji poslova.

Assange je pripremio video izjavu za javnost koja će biti objavljena na internetu kasnije tijekom dana.

Kako se vidi na snimci objavljenoj na Twitteru, Julian Assange drastično je promijenio imidž, sad ima dugačku bradu, a iz zgrade ambasade iznosila su ga sedmorica muškaraca.

Dok u ga iznosili iz zgrade veleposlanstva vikao je: 'Morate pružati otpor, možete pružiti otpor', prenose britanski mediji.

A police van is seen outside the Ecuadorian embassy after WikiLeaks founder Julian Assange was arrested by British police in London, Britain, April 11, 2019. REUTERS/Peter Nicholls
REUTERS
Policija ispred veleposlanstva

, Image: 424700533, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Zgrada ekvadorskog veleposlanstva

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:17