SMRT U MINNEAPOLISU

UHIĆEN POLICAJAC KOJI JE UBIO CRNCA I ZAPOČEO VAL NEREDA U AMERICI Prijeti mu kazna od 25 godina zatvora: 'Očekujemo brzu pravdu!'

 Darnella Frazier / Facebook

Derek Chauvin, policajac koji je kleknuo na vrat Georgea Floyda, crnca u lisicama koji je preminuo dok je bio pod nadzorom policije nakon što je zapomagao da ne može disati, uhićen je u petak te optužen za ubojstvo, piše Associated Press.

Državni odvjetnik okruga Hennepin Mike Freeman rekao je da se Chauvina tereti za ubojstvo u trećem stupnju i ubojstvo iz nehaja. Freeman prilikom objave optužnice protiv Chauvina nije otkrio nikakve detalje, međutim rekao je da će ih objaviti kasnije u petak te da je moguće da će se Chauvina dodatne kazneno teretiti. Za ubojstvo trećeg stupnja u Minnesoti je predviđena kazna zatvora do 25 godina.

U video snimci koja je pokrenula lavinu prosvjeda u američkom gradu Minneapolisu može se vidjeti kako Chauvin kleči na Floydovom vratu, koji se, pak, za to vrijeme potrbuške ležao na tlu. Floyd je zbog pritiska koji je Chauvin stavljao na njega postepeno gubio svijest, a tri su druga policajca ignorirala apele okupljenih građana koji su od Chauvina tražili da prestane pritiskati Floydov vrat.

Freeman je rekao da će u istrazi naglasak biti na Chauvinu jer je on "najopasniji počinitelj", ali i da će istraga obuhvatiti djelovanje ostala tri policajca koja su se našla na licu mjesta.

Državni je odvjetnik istaknuo "izvanrednu" brzinu kojom je optužnica sastavljena, ali je istovremeno morao obraniti odluku svoga ureda koji je optužnicu protiv policajca sastavio četiri dana nakon Floydove smrt. Freeman je rekao da je bilo potrebno pripremiti dokaze, među kojima se našla i "užasna" video snimka.

Prosvjedi koji su nastupili nakon Floydove smrti eskalirali su u četvrtak, kada je spaljena policijska stanica koju su policajci napustili. "Nisam neosjetljiv na događanja na ulicama. Meni su pred kućom prosvjedovali više puta", rekao je Freeman.

Svi policajci koji su bili prisutni kada je Floyd preminuo dobili su otkaze.

Ranije u petak je demokratski guverner Minnesote Tim Walz pozvao na prekid nasilnih prosvjeda u Minneapolisu i kazao da će Nacionalna garda, koju je poslao u grad, uspostaviti red, nakon tri noći paleža, pljačke i vandalizma.

Walz je također kazao da očekuje "brzu" pravdu te je obećao da će adresirati rasne nejednakosti.

Prosvjednici su sinoć zapalili policijsku postaju, a Walz je izrazio solidarnost s prosvjednicima koji "izražavaju gnjev i traže pravdu", ali "ne i sa onima koji bacaju bombe".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:43