KAZNENI PROGON

UHIĆENJA U JUŽNOJ KALIFORNIJI Šesnaest američkih marinaca uhićeno zbog krijumčarenja migranata i droge

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 26.07.2019. u 07:46

Marines of 26th Marine Expeditionary Unit arrive in Staten Island, N.Y., Nov. 4. The Navy-Marine Corps team is well-equipped to respond to national disasters when required, through the coordination of U.S. Northern Command. While the military plays an important role in disaster response, all our efforts are in support of FEMA first and foremost, who coordinate closely with state and local officials., Image: 147622009, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Šesnaest američkih marinaca uhićeno je u četvrtak u njihovoj bazi u južnoj Kaliforniji zbog sumnje u kaznena djela povezana s drogom i krijumčarenjem imigranata bez dokumenata duž granice SAD-a i Meksika, izvijestili su američki vojni dužnosnici.

Uhićenja u Camp Pendletonu proizašla su iz zasebne istrage dvaju drugih marinaca uhićenih ranije ovog mjeseca pod optužbama za trgovinu ljudima koje su podnijeli federalni tužitelji u San Diegu, rekao je glasnogovornik baze.

Ta dva marinca, Lance Corporali Byron Darnell Law II i David Javier Salazar-Quintero, također su bili stacionirani u Camp Pendletonu, oko 88 km sjeverno od San Diega, rekao je poručnik Cameron Edinburgh.

Marinski korpus izvijestio je da je osim marinaca uhićenih u četvrtak, još osam njih uhićeno zbog ispitivanja o nepovezanim navodnim kaznenim djelima. Svih 16 marinaca koji su uhićeni  bili su dio Prve morske divizije u kampu Pendleton, jednom od najvećih baza morskog korpusa u SAD-u.

Nitko od onih koji su uhićeni ili su uhićeni u četvrtak nije služio kao potpora vojnoj misiji duž granice s Meksikom, priopćili su marinci.

Marinci su suočeni s kaznenim progonom u okviru vojnog pravosudnog sustava, ali još nisu podignute nikakve formalne optužbe protiv njih, rekao je Edinburgh.

Točna priroda navodnih zloporaba nije otkrivena, ali Edinburgh je rekao da su marinci osumnjičeni za umiješanost u krijumčarenje imigranata bez dokumenata iz Meksika u SAD i raznih nespecificiranih kaznenih djela povezanih s drogom. Dvojicu marinaca, uhićenih 3. srpnja na temelju optužbi za prijevoz stranaca za financijsku dobit, uhitili su agenti američke granične patrole nekoliko milja sjeverno od granice duž autoceste u okrugu San Diego.

Prema sudskim dokumentima podnesenim u tom slučaju, Salazar i Law prevezli su automobilom tri ilegalna meksička imigranta u blizini granice na unaprijed dogovoreno mjesto putem uputa na mobitelu. Troje imigranata pronađeno je na stražnjem sjedalu automobila marinaca, a  istražiteljima su rekli da su pristali platiti osam tisuća dolara za krijumčarenje u SAD.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo