SUDSKA BITKA

Uhitili ih kad su nosile rođendansku tortu gradonačelniku: Francuski sud kaznio dvije žene zbog nošenja nikaba

MEAUX - Francuski sud odredio je globe dvjema ženama koje su u javnosti nosile muslimansku odjeću koja prekriva lice, u slučaju koji bi mogao završiti na Europskom sudu za ljudska prava . Otkako je u travnju zabrana nošenja nikaba i burke u javnosti stupila na snagu, policija je na mjestu kaznila više žena, no ovo je prvi slučaj koji je završio na sudu.

Dvije su žene - 32-godišnja samohrana majka Hind Ahmas i 36-godišnja Najate Nait Ali - uhićene kada su u nikabu donijele rođendansku tortu Jean-Francoisu Copeu, gradonačelniku Meauxa koji je i predsjednik vladajuće stranke UMP te jedan od ključnih zagovarača uvođenja zabrane. Sud ih je kaznio sa 120 i 80 eura.

Ahmas je rekla da se presuda može smatrati i “napola pobjedom” jer otvara put za žalbe koje bi mogle rezultirati i ukidanjem sličnih zabrana u Europi. Jer, dvije su se žene spremne žaliti sve do Strasbourga.

-Osuđene smo prema zakonu koji krši europsko pravo. Ne možemo dopustiti da žene budu kažnjavane jer slijede svoja vjerska uvjerenja - rekla je Ahmas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 10:36