NIJE BAŠ JEDNOSTAVNO

Ukrajina je Rusiji ponudila da će biti neutralna država: Objašnjavamo što to zapravo znači

Ustav se može mijenjati uz pristanak 300 od 450 zastupnika u dvije sjednice parlamenta, a zatim bi izmjene morao potvrditi ustavni sud

Panorama Kijeva (arhivska fotografija)

 Ukrinform/Avalon/Profimedia

Jučerašnji mirovni pregovori u Istanbulu donijeli su tračak nade da bi se ratna zbivanja uskoro mogla smiriti. Među prijedlozima koje je Rusiji predložila Ukrajina je zadržavanje neutralnosti ako dobije sigurnosna jamstva od zapadnih država. Time bi Ukrajina odustala od težnji za pridruživanjem NATO savezu, no prije toga bi moralo doći do izmjene ustava ili referenduma, što je moguće jedino u mirnodopskom razdoblju, ističu neki analitičari s kojima je razgovarao Guardian.

Prema međunarodnom pravu, država je neutralna ako se ne miješa u međunarodni oružani sukob u koji su uključene druge zaraćene strane. Također, ne može dopustiti sukobljenoj strani da koristi njihov teritorij kao bazu za vojne operacije, zauzeti stranu u ratu ili slati vojnu pomoć.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je 15. ožujka da ‘treba priznati‘ da se njegova zemlja neće moći pridružiti NATO-u.

Ukrajinski pregovarači su poručili da su predložili status po kojem se njihova zemlja ne bi učlanjivala u saveze ili imala baze za strane vojnike, ali bi joj se sigurnost jamčila pod uvjetima sličnima članku 5. koji govori o kolektivnoj obrani NATO-a.

Kao zemlje koje bi pružila sigurnosna jamstva Ukrajini naveli su Izrael te članice NATO-a Kanadu, Poljsku i Tursku.

Naime, ukrajinske težnje za pridruživanjem NATO-u zapisane su u ukrajinskom ustavu, koji se ne može mijenjati tijekom ratnog ili izvanrednog stanja.

image
David Gannon/AFP

Ustav se može mijenjati uz pristanak 300 od 450 zastupnika u dvije odvojene sjednice parlamenta, a zatim bi izmjene morao potvrditi ustavni sud.

- Sada nemamo 300 glasova, ali ako se rat nastavi i budemo vidjeli da nam NATO ne pomaže, stavovi bi se mogli promijeniti, rekao je ukrajinski politolog Volodimir Fesenko.

- Razočarenje Zelenskog zbog nedovoljne pomoći NATO-a utječe na javno mnijenje. Za nas je NATO najjednostavniji i najmanje bolan ustupak, rekao je.

Prema zadnjim anketama provedenima sredinom mjeseca, 44% Ukrajinaca smatra da se njihova zemlja treba pridružiti NATO-u, što je pad od 2% u odnosu na veljaču, prije početka ruske invazije.

Približno 42% građana vjeruje da bi Ukrajina trebala nastaviti suradnju s NATO-om, ali da ne bi trebala postati član saveza.

- Ukrajinci žele ulazak u NATO, ali ako Europa ponudi članstvo u EU i predloži financijski paket pomoći za obnovu Ukrajine, rasprava o ulasku u NATO mogla bi na neko vrijeme biti zaboravljena, rekao je Mikola Davidjuk, politički analitičar iz Kijeva.

- Ako tri nuklearne sile, Britanija, Francuska i Sjedinjene Države, pruže sigurnosna jamstva, takvo bi udruživanje moglo biti snažnije od integracije u NATO, dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:03