VELIKA DONACIJA

Ukrajina konačno dobila moćni sustav koji je dugo priželjkivala, poklon je stigao iz Slovačke!

Ukrajina je u više navrata tražila od zapadnih zemalja protuzračno oružje radi obrane od ruske vojske u ratu

protuzračni obrambeni sustav S 300 / Ilustracija

 Costas Metaxakis/AFP

Slovačka je donirala Ukrajini svoj protuzračni sustav S-300, izjavio je premijer Eduard Heger u petak, dan nakon što je SAD objavio da zajedno sa još 30 zemalja pojačava vojnu pomoć Kijevu.

Ukrajina je u više navrata tražila od zapadnih zemalja protuzračno oružje radi obrane od ruske vojske u ratu koji ulazi u drugi mjesec.

"Mogu potvrditi da je Slovačka donirala S-300 Ukrajini koja je tražila da joj se pomogne u obrani od ruske agresije", rekao je Heger u izjavi poslanoj e-mailom.

Članica NATO-a Slovačka ima jednu bateriju tog sovjetskog sustava koji je naslijedila nakon raspada Čehoslovačke 1993.

Slovačka donacija prvi je poznati slučaj da je neka država poslala protuzračni sustav Ukrajini od početka ruske invazije 24. veljače.

Po riječima slovačkog ministra obrane Jaroslava Nada, saveznici Slovačke postavit će četvrti sustav protuzračne obrane Patriot u zemlju NATO-a kako bi osigurali njezin teritorij nakon što je donirala svoj sustav S-300 Ukrajini.

Ministarstvo obrane je priopćilo da će baterija Patriot stići sljedeći tjedan, uz baterije koje su Njemačka i Nizozemska dopremile u Slovačku u ožujku, te će ostati koliko god bude potrebno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2023 19:52