PREDSJEDNIK IZ KOMEDIJE

UKRAJINA PRED VELIKIM POLITIČKIM ZAOKRETOM Satiričar koji se proslavio ulogom u hit seriji u kojoj slučajno postane šef države vodi u anketama

 

Dok hrvatsko pravosuđe satiričare osuđuje za klevetu, oni se u drugim državama sve ozbiljnije spremaju preuzeti vlast.

Nakon što je bivši glumac i satiričar Marjan Šarec prošloga kolovoza postao premijer susjedne Slovenije, na dobrom putu da osvoji ukrajinski politički tron njegov je tamošnji kolega Vladimir Zelenski. Prema posljednjim anketama, Zelenski je najpopularniji kandidat za predsjednika Ukrajine, a do izbora je preostalo tek nešto više od mjesec i pol. Istraživanje ukrajinskog politološkog Centra Razumkov, koje prenosi agencija AP, otkriva da je znatno prihvatljiviji Ukrajincima i od aktualnoga predsjednika Petra Porošenka i od bivše premijerke Julije Timošenko.

U brojkama, 41-godišnji Zelenski trenutno ima 21.9 posto podrške birača, slijedi ga bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko koju podržava 19,2 posto biračkog tijela dok je na trećem mjestu aktualni predsjednik Petro Porošenko kojega podržava nešto manje od 15 posto birača, piše Kyiv Post.

Kandidatura Vladimira Zelenskog začela se gotovo iz puke parodije, kao svojevrsni produžetak popularne TV sapunice u kojoj je ovaj komedijaš glumio učitelja povijesti koji slučajno postane predsjednik.

Sluga naroda

- Poput lika kojeg tumačim u televizijskoj seriji, ako postanem predsjednik fokusirat ću se na korupciju koja je ušla doslovno u sve pore društva. Nužno je smanjiti utjecaj korupcije na vladu i na živote ljude. Ljudima je više dosta ove stare garde političara - izjavio je za AP.

Hit-serija “Sluga naroda” u međuvremenu je postala ukrajinska politička stvarnost, nakon što je Zelenski uoči Nove godine i službeno objavio da ulazi u predsjedničku utrku. U predizbornoj kampanji obraća se primarno mladim biračima, željnima nestereotipne retorike i svježih političkih figura. Izborni program mu je sročen krajnje ležerno i bez pretjeranoga ideološkog nijansiranja: čvrsto obećava tek žestoku borbu protiv korupcije i više direktne demokracije u formi referenduma.

Premda se po medijima spekulira da su ga na kandidaturu nagovorili neki ukrajinski oligarsi samo kako bi spriječili ponovni izbor Petra Porošenka za šefa države, takve glasine kod dijela birača očito nisu pale na plodno tlo.

Podrška

Poput američkog predsjednika Donalda Trumpa, Zelenski je svoje političko neiskustvo pretvorio u prednost i privukao pažnju birača koje su vladajuće elite razočarale. Zbog toga ga kritičari optužuju da zapravo samo iskorištava njihov bijes. No, rezultati anketa pokazuju kako mu podrška, upravo zahvaljujući frustracijama birača, kontinuirano raste jer dosadašnji lideri nisu ispunili obećanja koja su dali još tijekom ustanka na Majdanu 2014. godine.

“Zelenski je uspio privući bijesne birače koji preziru aktualne političare”, izjavio je Viktor Zamiatin, politički analitičar politološkog Centra Razumkov za AP.

Nitko ne zna što Zelenski svojim izbornim angažmanom na koncu želi - tek ogoliti politiku i navodno služenje narodu kao vrhunsku društvenu grotesku ili postići i neke konkretne sekundarne efekte?

Zasićeni dugogodišnjim političkim licima, Ukrajinci ga zasad previše ne pitaju za detalje, a on se kune da će odmah nakon predsjedničkih izbora osnovati vlastitu stranku Sluga naroda i povesti je do konačne pobjede i na jesenske parlamentarne izbore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:42