PRORUSKI SMJER

UKRAJINA SVE DALJE OD EUROPEJanukovič ulazi u Carinski savez s Moskvom, Putin otpisuje dug

Ulicama Kijeva i dalje sa zimskom vijavicom valjaju prosvjedi zbog odustajanja od Sporazuma s EU
 AFP

I dok se ulicama Kijeva i dalje sa zimskom vijavicom valjaju antivladini prosvjedi zbog odustajanja od Sporazuma s EU i okretanja Moskvi, predsjednik Viktor Janukovič, na proputovanju iz Kine, svratio je u Soči kod Vladimira Putina, čime je, bez obzira što kaže kako je susret bio dogovoren već ranije, samo potvrdio novi proruski smjer svoje zemlje. Janukovič je unatoč višednevnim prosvjedima i stotinama tisuća ljudi na ulicama uspio održati svoju vladu te onemogućiti (barem za sada) oporbu da iz njegovog oštrog lupinga prema Rusiji izvuče korist za sebe i isprovocira prijevremene izbore.

Vladimir Putin i Viktor Janukovič dogovarali su Sporazum o strateškom partnerstvu, a kako piše The Economist, odnosno njihov urednik Edward Lucas, na obali Crnog mora dogovoren je ulazak Ukrajine u Carinski savez, Putinovu inačicu postosovjetske istočne EU, čime bi svako daljnje približavanje Bruxellesu bilo okončano. Čak štoviše, navodi Lucas, pozivajući se na pouzdane neimenovane moskovske izvore, tim će potezom Ukrajina utržiti čak 15 milijardi dolara, odnosno bili bi joj otpisani energetski dugovi (uglavnom) Gazpromu.

Iz Putinovog kabineta glasnogovornik Dmitrij Peskov odmah je požurio kazati kako na susretu dvojice predsjednika nije bilo riječi o priključenju Kijeva Carinskom savezu.

Doduše, malo tko vjeruje da na dnevnom redu nije bilo razgovora o Carinskom savezu (u koji osim Rusije ulaze Bjelorusija, Kazahstan, Tadžikistan te odnedavno Armenija koja je također pod utjecajem Kremlja odustala od Sporazuma s Bruxellesom). Ulazak Ukrajine u taj Savez, što je za Moskvu od najvažnijeg strateškog i političkog značenja, označilo bi jačanje te političko-ekonomske asocijacije i, ono što je još važnije, vezalo bi Ukrajinu s Rusijom. Neki analitičari govore kako će do formalnog priključenja Ukrajine toj integraciji doći tek 2015. godine, i to pred kraj Janukovičevog predsjedničkog mandata, odnosno u osvit novih izbora.

Inače, Rusija je prilično stiskala Ukrajinu da odustane od sporazuma s EU, na način da je obustavila uvoz ukrajinskih proizvoda, a zatvarnje ruskog tržišta bio bi udarac za tamošnje gospodarstvo, poglavito istočnih proruskih dijelova Ukrajine, koji ovise upravo o ruskom tržištu. Osim toga, Gazporom je tražio da Kijev odmah isplati 7 milijardi duga za plin, a dodatno su održani i manevri uz granicu. A na stolu je i prijedlog da će Ukrajina plaćati ruski plin po povlaštenim cijenama.

Kako EU teško da može nadoknaditi taj udarac na ukrajinske gospodarske interese tako je Janukovič, tvrde mnogi u Kijevu, zapravo obigravao oko Bruxellesa kako bi iskamčio što više od Rusije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 10:41