JURIŠ LAKE KONJICE

Ukrajinac zaplijenio vojni priručnik koju koristi ‘Wagner‘, razotkrivena je njihova zloglasna taktika

I minimalan napredak na ukrajinskom bojištu u Moskvi predstavlja razlog za kakav-takav optimizam i uzdizanje u dobitnu ratnu formulu
 Screenshot/TWITTER

Istraživački centar Instituta za proučavanje rata (ISW) objavio je članak o ruskom vojnom priručniku koji je nedavno na bojištu navodno zaplijenio ukrajinski rezervni časnik. Sudeći po tom nalazu, ratna taktika jurišnih odreda koju u Ukrajini provodi plaćenička skupina Wagner ušla je i u upotrebu regularnih snaga ruske vojske.

U izvješću se navodi da priručnik detaljno opisuje formaciju "jurišnih odreda" u elementarnoj formaciji bataljuna koji je optimiziran za frontalne napade na utvrđena područja. Američki think tank smatra da se vojska Vladimira Putina, temeljem iskustva Wagnerovih plaćenika, okreće toj taktici "kako bi kompenzirala dosadašnja ograničenja borbene moći nakon cijelog niza neuspjelih ofenziva”, piše Slobodna Dalmacija.

Newsweek nije neovisno potvrdio postojanje ovog ruskog priručnika, ali ukrajinski vojni časnik koji ga je zarobio nedavno ga je objavio na Twitteru. Skica doista prikazuje borbenu formaciju "jurišnog odreda" nalik Wagnerovom, koje Prigožinovi časnici u valovima šalju na obrambene položaje Ukrajinaca u Bahmutu i Donjecku.

"Taktika jurišnog odreda sugerira da ruska vojska pokušava institucionalizirati praksu koju je Wagner grupa u Bahmutu koristila za marginalni taktički učinak", napisao je ISW.

No očito već i takav minimalan napredak na istočnoukrajinskom bojištu, praćen krajnje nesrazmjernim i masovnim ljudskim žrtvama, u Moskvi predstavlja razlog za kakav-takav optimizam i uzdizanje u dobitnu ratnu formulu.

Putinov rat u Ukrajini dosegao je svoju godinu dana 24. veljače, a izvješća o vojnim neuspjesima proganjaju politički vrh Rusije od prvih dana sukoba. Kremlj često umanjuje važnost takvih izvješća dok Putin i suradnici rat sve više karakteriziraju kao obrambeni manevar protiv zapadne agresije.

Posljednjih tjedana vođa Wagner grupe Jevgenij Prigožin oštro se sukobio s najvišim ruskim dužnosnicima nakon izjava da su njegovi vojnici jedini zaslužni za zauzimanje grada Soledara nedaleko od Bahmuta. Nakon što su Kremlj i Glavni stožer ruske vojske preuzeli zasluge za pobjedu u Soledaru, Prigožin se obrušio na ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua i Valerija Gerasimova, načelnika ruskog Glavnog stožera. Optužio ih je za izdaju i pokušaj eliminacije Wagnera nepravodobnom dostavom streljiva te prepuštanje na milost i nemilost Ukrajincima.

Wagnerova skupina sad je iznova uključena u teške borbe oko Bahmuta, korištenjem iste taktike jurišnih odreda koji napadaju u valovima. To omogućava plaćenicima da se manje oslanjaju na masovnu i artiljerijsku vatru, pošto su se zalihe ruskog topništva i opreme rapidno smanjile.

Dosad se Wagnerova iscrpljujuća ofenziva frontalnim napadima još uvijek nije pokazala trijumfalnom, makar je stanje u Bahmutu vrlo teško, no i ruske žrtve broje se dugačkim kompozicijama. Takva taktika će dugoročno vjerojatno potratiti rusku borbenu moć i neće se moći učinkovito nositi s konvencionalnim ukrajinskim bataljunima i brigadama, piše Slobodna Dalmacija.

image

Ukrajinska patrola oko Bahmuta

Yasuyoshi Chiba/AFP

Kako bi sutra mogla izgledati Wagnerova taktika u masovnoj primjeni kod ruske vojske? Lako je, naime, bivše robijaše i kriminalce pod prijetnjom oružja slati u samoubilačke juriše na ukrajinske bunkere u valovima, no nešto teže na takvu će autodestruktivnu kalvariju biti prisiliti mobilizirane ruske građane.

"Jurišni odredi mogu ostvariti manje taktičke dobitke uz visoku cijenu, ali će vjerojatno njihov potencijal spasti zbog iscrpljujuće dinamike i gubitaka u takvim borbama. Ruske snage vjerojatno neće napraviti operativno značajnije proboje ni s ovakvom formacijom”, zaključuju u američkom Institutu za proučavanje rata.

Profesor Fakulteta za politiku i državnu upravu Sveučilišta George Mason Schar, Mark N. Katz, rekao je Newsweeku kako nije baš uvjeren da bi Putinove snage izravno preuzele takve samoubilačke strategije od Wagner grupe. Školovani zapovjednici će, po njemu, jako teško rutinski prepisati priručnik jedne plaćeničke vojske i implementirati ga u rusku vojnu doktrinu.

Wagnerova taktika, uostalom, nije ništa drugo, nego kopija Staljinova jurišnog modela iz Drugog svjetskog rata: nadjačati neprijatelja masovnim napadima, usprkos golemim žrtvama na strani napadača. Staljin je bio spreman masovno žrtvovati svoje snage za minimalan napredak, takav je očito i Putin, no moderne vojske dobro znaju da se danas nijednog borca ne isplati jeftino žrtvovati, jer će time demoralizirati i odmaknuti od efikasne borbe stotine tisuća ostalih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:29