VOJNA POTPORA

Ukrajinci su dobili tekove, a sad imaju nove želje: ‘Ako ih dobijemo, prednosti na bojnom polju bit će goleme‘

Osim nuklearnog oružja, ne preostaje ništa što nećemo dobiti, rekao je Jurij Sak, savjetnik ukrajinskog ministra obrane

Borbeni zrakoplov F-16 (ilustrativna fotografija)

 Maeson L. Elleman/AFP

Ukrajina će sad tražiti borbene zrakoplove četvrte generacije kao što je američki F-16 pošto je osigurala borbene tenkove, rekao je Jurij Sak, savjetnik ukrajinskog ministra obrane Oleksija Reznikova.

Ukrajina je dobila veliko pojačanje za svoje snage u srijedu kad su Njemačka i Sjedinjene Države objavile da će Kijevu poslati tenkove, okončavši višetjedne diplomatske zastoje u tom pitanju.

"Sljedeća velika stvar sad će biti borbeni zrakoplovi", rekao je Reutersu u telefonskom razgovoru Sak.

Ukrajinsko ratno zrakoplovstvo ima flotu zastarjelih borbenih zrakoplova iz sovjetskog doba koji su proizvedeni prije nego što je Kijev proglasio neovisnost, prije više od 31 godinu.

Ratni zrakoplovi koriste se za presretanje i napade na ruske položaje.

"Ako ih dobijemo (zapadne borbene zrakoplove), prednosti na bojnom polju bit će goleme... Ne radi se samo o F-16 (američki višenamjenski borbeni zrakoplovi): zrakoplovi četvrte generacije, to je ono što želimo", rekao je Sak.

Zapadna vojna potpora bila je vitalna za Kijev i brzo se razvijala tijekom rata. Prije invazije, čak je i ideja o isporuci oružja Ukrajini bila vrlo kontroverzna, ali zapadne isporuke od tad su rušile tabu za tabuom.

"Nisu nam htjeli dati teško topništvo, zatim su nam ga dali. Nisu nam htjeli dati sustave Himars, onda su nam dali. Nisu nam htjeli dati tenkove, sad nam daju tenkove. Osim nuklearnog oružja, ne preostaje ništa što nećemo dobiti“, rekao je Sak.

Ukrajina, koju je Rusija napala u veljači prošle godine, od zapada želi dobiti i projektile dugog dometa.

Moskva je bijesno reagirala u srijedu nakon što je Njemačka odobrila isporuku tenkova Leopard 2 Ukrajini, u odluci koja će sigurno ojačati ofenzivnu moć Ukrajine.

Zamjenik savjetnika Bijele kuće za nacionalnu sigurnost, Jon Finer, rekao je u četvrtak za MSNBC da će Sjedinjene Države s Kijevom i njegovim saveznicima "vrlo pažljivo" razgovarati o ideji slanja borbenih zrakoplova.

"Nismo još odlučili niti isključili ikakve specifične sustave. Pokušali smo prilagoditi našu pomoć fazi borbe u kojoj se Ukrajinci nalaze", rekao je Finer.

Unatoč nedostatku značajnog opipljivog pomaka u tom pitanju, ukrajinske zračne snage ustrajno su tražile bolje zrakoplove tijekom cijeloga rata.

Ukrajinski pilot kodnog imena Juice rekao je Reutersu prošloga mjeseca da mnogi njegovi vršnjaci u zračnim snagama pohađaju lekcije engleskog jezika u slobodno vrijeme očekujući da će Kijev jednoga dana dobiti strane zrakoplove poput lovca F-16.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2023 19:37