PAO U KIJEVU

UKRAJINCI UHVATILI OPASNOG TERORISTA, ZAMJENIKA 'MINISTRA RATA' ISLAMSKE DRŽAVE 'Riječ je o gruzijskom državljaninu, otkrili smo i njegovo pravo ime'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 15.11.2019. u 22:19

A view shows a detainee, who is senior Islamic State militant Al Bara Shishani according to the SBU security service, in an unknown location in this undated photo released November 15, 2019. Security Service of Ukraine/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES. MANDATORY CREDIT.
VIA REUTERS

Al Bara Shishani

 

Ukrajinska služba sigurnosti u petak je objavila da je pritvorila zamjenika Abu Omara al-Shishanija, osobe  koju je Pentagon opisao kao "ministra rata" Islamske države, nakon što je prošle godine ušao u Ukrajinu s lažnom putovnicom.

 

Služba sigurnosti SBU je priopćila da je privela Al Baru Shishanija, gruzijskog državljana, u zajedničkoj operaciji s gruzijskim ministarstvom unutarnjih poslova i američke Središnje obavještajne agencije (CIA).

 

U priopćenju se dodaje da je fotografija Al Bare Shishanija koju agencija posjeduje "dokaz da je uhićeni stranac uistinu traženi vođa IS-a".

 

Gruzijska služba sigurnosti je potvrdila da je Shishani uhićen u Ukrajini.

 

"Da, možemo to potvrditi. Njegovo rođeno ime je Cezar Tokhosashvili", kazala je glasnogovornica Vika Klimicheva.

 

On se pridružio IS-u 2015. i bio je zamjenik Abu Omara al-Shishanija koji je ubijen u borbama 2016. SAD je nudio pet milijuna dolara za informaciju o njemu.

 

Obojica Shishanija su rođena u planinskom dijelu Gruzije gdje se nalazi klanac Pankisi. Nakon pogibije Omara, Al Bara Shishani je prvo prešao u Tursku pa potom u Ukrajinu od kuda je koordinirao akcije IS-a, navodi SBU u priopćenju.

 

Uhićen je u području Kijeva blizu jedne privatne kuće gdje je živio, dodaje se, ne dajući datum uhićenja.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo