ZAOKRET

'UKRAJINSKI BOEING PAO JE NAKON ŠTO GA JE POGODIO IRANSKI PROJEKTIL' Niz visokih objavještajnih dužnosnika: 'Aktivirao se sustav protuzračne obrane'

Ostaci srušenog ukrajinskog aviona i sustav Tor-M1
 Rouhollah VAHDATI / ISNA / AFP / Profimedia

Ukrajinski putnički avion koji se srušio pokraj Teherana oboren je iz iranskog sustava protuzračne obrane, rekli su za Newsweek dužnosnik Pentagona, visoki dužnosnik američke obavještajne zajednice te dužnosnik iračke obavještajne službe.

Ova tri sugovornika Newsweeka smatraju kako je riječ o raketnom sustavu ruske proizvodnje Tor M-1 (NATO oznaka SA-15).

Dvojica službenika Pentagona smatraju da je avion oboren slučajno. Naime, drže da je iranski sustav protuzračne obrane vrlo vjerojatno bio aktiviran jer je samo nekoliko sati ranije Iran projektilima napao dvije vojne baze u Iraku u kojima su smještene američke trupe. Stoga je itekako moguće da su Iranci aktivirali sve sustave protuzračne obrane kako bi mogli odgovoriti na eventualni američki protuudar.

I ugledna londonska kompanija IHS Markit u svojem je izvješću također procijenila da je ukrajinski Boeing "vjerojatno greškom oboren iz sustava protuzračne obrane SA-15", pritom se pozivajući na fotografije s društvenih mreža koje pokazuju da ostatke projektila ruske proizvodnje pokraj mjesta nesreće.

Putnički zrakoplov kompanije Ukraine International Airlines, model Boeing 737-800, u problemima se našao samo nekoliko minuta nakon polijetanja. Svjedoci su vidjeli kako je avion zahvatila vatra još dok je bio u letu, a nedugo nakon toga srušio se na zemlju i eksplodirao, prilikom čega je poginulo svih 176 putnika i članova posade.

I Ukrajinci sumnjaju u projektil

I visoki ukrajinski dužnosnik Oleksij Danilov izjavio je u četvrtak kako postoji mogućnost da je zrakoplov oboren projektilom iz sustava ruske proizvodnje te je poručio da će istražitelji iz Ukrajine ispitati sve potencijalne razloge za pad aviona, uključujući i sudar s dronom i teroristički napad, piše Guardian.

Danilov se pritom pozivao na neprovjerene informacije koje kruže društvenim mrežama, a prema kojima su pokraj ostataka aviona pronađeni i ostaci ruskog projektila, navodno lansiranog iz raketnog sustava Tor. Te su glasine počele kružiti zbog fotografije s mjesta nesreće koja navodno pokazuje ostatke projektila.

- Naša komisija trenutno s iranskim vlastima dogovara put na mjesto pada zrakoplova i tamo će tražiti i eventualne ostatke ruskog projektila. Pritom će nam dobro doći iskustvo koje smo stekli istražujući napad proruskih pobunjenika na avion Malaysia Airlinesa na letu MH17 u Ukrajini - poručio je Danilov preko Facebooka u četvrtak.

Danilov, međutim, nije priložio nikakve dolaze koji bi potvrdili mogućnost da je ukrajinski Boeing srušen projektilom, a dodao je i da se eksplozija jednog od motora, kao rezultat kvara, istražuje kao jedan od potencijalnih uzroka pada aviona.

Iran: 'Pilot nije tražio pomoć'

Prema prvim rezultatima istrage koju su pokrenuli Iranci, pilot zrakoplova nije zatražio pomoć, ali se pokušao okrenuti prema aerodromu u trenutku kad je padao.

Vrlo važno je za istragu i to da su obje crne kutije pronađene, iz kojih bi istražitelji mogli rekonstruirati zadnje trenutke prije pada aviona. U prvih mah iz Irana su došle poruke da crne kutije neće predati Boeingu ili američkim zrakoplovnim službama, ali da će Ukrajincima dati puni uvid u istragu.

No, šef Iranske agencije za avijaciju Ali Abedzadeh u četvrtak je rekao da su navodi iz iranskih medija o tome da se crne kutije neće poslati izvan države - pogrešne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:08