RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Ruski mediji pripremaju stanovništvo na najgore: Kremlj mobilizira 400.000 ljudi?!

Pratimo uživo ratna zbivanja u Ukrajini iz minute u minutu

Parada ruskih vojnika u Moskvi

 Kirill Kudryavtsev/Afp

Ključni događaji:

- Britanski i njemački zrakoplovi presreli ruski ‘leteći tanker‘

- Ukrajinski dužnosnik demantira Washington Post

- Ruski veleposlanik u SAD-u: Što bi bilo da se ruski dron pojavi blizu New Yorka?

- AFP: Rusija gađala ciljeve u Ukrajini fosfornim bombama


Kanada će Ukrajini poslati streljivo i rakete za protuzračnu obranu

Kanada će poslati otprilike 8000 komada topničkog streljiva i desetak projektila za protuzračnu obranu u sklopu najnovije vojne pomoći za Kijev, objavilo je kanadsko ministarstvo obrane u srijedu.

Kanada će Ukrajini poslati više od 1800 komada streljiva za obuku za borbene tenkove Leopard 1 koje su donirale Danska, Njemačka i Nizozemska.

Liberalna vlada premijera Justina Trudeaua, jednog od najglasnijih međunarodnih pobornika Ukrajine, Kijevu je poslala vojnu pomoć u vrijednosti od otprilike 730 milijuna dolara otkako je počela ruska invazija prošle godine.

Kanada je već najavila da će donirati osam svojih tenkova Leopard 2, koji bi u Ukrajinu trebali stići u narednim tjednima, objavilo je ministarstvo.


Kremlj će unovačiti dodatnih 400.000 vojnika?

Kako javlja radio Slobodna Europa, a pozivajući se na više izvora, u Rusiji će 1. travnja započeti nova masovna regrutacija. Nekoliko ruskih regionalnih medija odjednom je objavilo ukupan broj ugovornih vojnika, koji, prema planovima Ministarstva obrane, trebaju popuniti trupe - a on iznosi čak 400 tisuća!

Tvrdi se da će najveći dio posla pasti na osoblje vojnih komesarijata, a u konačnici će guverneri biti odgovorni za provedbu plana.

Također se navodi da su u utorak stanovnici regije Voronjež ponovno počeli predavati sudske pozive vojnim uredima za registraciju i novačenje - kao što je to bio slučaj u rujnu prošle godine nakon takozvane "djelomične mobilizacije" koju je objavio Vladimir Putin. Vlasti regije tvrde da se to radi "isključivo radi ažuriranja podataka o vojnim registrima".

Publikacija Nestka piše da uredi za vojnu registraciju i novačenje pokušavaju nadoknaditi gubitke ruske vojske u oskudnim vojnim specijalnostima, sada su to vozači oklopnih vozila i strijelci. S druge strane, tajnik za medije ruskog predsjednika Dmitrij Peskov odbacio je, kao i prije, planove za drugi val mobilizacije. "Nema takvih razgovora u Kremlju", rekao je Peskov.


Rusija će pokušati iz mora izvaditi ostatke američkog drona

Rusija će pokušati izvaditi ostatke američkog vojnog drona koji je pao u Crno more, rekao je tajnik ruskog vijeća za nacionalnu sigurnost Nikolaj Petrušev, a glasnogovornik Bijele kuće John Kirby je izjavio da ga se možda nikada neće naći.

Patrušev je za TV kanal Rosija-1 rekao: "Ne znam hoćemo li to moći izvući ili ne, ali, da, to mora biti učinjeno. I svakako ćemo raditi na tome. Nadam se, naravno, uspješno."

"Drugo, što se tiče drona - Amerikanci stalno govore da ne sudjeluju u vojnim operacijama. Ovo je posljednja potvrda da oni izravno sudjeluju u tim aktivnostima - u ratu", rekao je.

Američka vojska je u utorak objavila da je ruski borbeni zrakoplov udario u propeler špijunskog drona koji se potom srušio u Crno more. Rusija to niječe i tvrdi da je letjelica pala zbog "oštrog manevriranja".

Kirby kaže da ostaci drona nisu pronađeni. "I nisam siguran da će ikada biti, jer je pao u jako duboko more. Još analiziramo postoji li način da ga izvadimo. Možda ne postoji", izjavio je Kirby CNN-u.

Ako ga izvade Rusi, američke vlasti su poduzele mjere da ne mogu izvući korisne informacije, dodao je.

"To je naše vlasništvo".

Kremlj je ranije u srijedu priopćio da su nakon tog incidenta odnosi sa Sjedinjenim Državama u "žalosnom stanju" i na najnižoj točki.

State Department je u utorak pozvao ruskog veleposlanika Anatolija Antonova kako bi izrazio zabrinutost SAD-a zbog incidenta, prvog te vrste od početka rata u Ukrajini prije više od godinu dana.


Ukrajina optužila Rusiju da želi proširiti zonu sukoba

Ukrajina je u srijedu, nakon incidenta s ruskim lovcima i američkim dronom iznad Crnog mora, optužila Moskvu da nastoji rat u Ukrajini "proširiti" na druga područja.

"Incident s američkim dronom MQ-9 Reaper, koji je Rusija izazvala u Crnom moru, pokazuje da je (ruski predsjednik) Vladimir Putin spreman proširiti zonu sukoba i umiješati druge strane", objavio je na Twitteru tajnik ukrajinskog Vijeća za sigurnost Oleksej Danilov.

Rusija koristi taktiku "sve je na kocki", sukladno "stalnom povećanju uloga", rekao je Danilov.

SAD je u utorak priopćio da su ruski ratni zrakoplovi iznad Crnog mora presreli i oštetili američki dron Reaper te izazvali njegov pad.

Rusija to opovrgava i tvrdi da njezini borbeni zrakoplovi nisu došli u kontakt s američkim dronom koji se srušio u Crno more, ustvrdivši da je bespilotna letjelica pala zbog "oštrog manevriranja".

Moskva objašnjava da su ruski lovci uočili u "području poluotoka Krima" američki dron koji se približavao ruskoj granici.

Također navodi da je dron letio "s ugašenim transponderima te da je "prekršio privremeni režim korištenja tog zračnog prostora uspostavljenog zbog specijalne vojne operacije" u Ukrajini.


Kremlj: Odnosi Rusije i SAD-a u ‘jadnom stanju‘

Kremlj je u srijedu priopćio da su odnosi sa Sjedinjenim Državama u ‘jadnom stanju‘ i na najnižoj razini, nakon što je Washington optužio Rusiju da je srušila jednu od njezinih izviđačkih bespilotnih letjelica iznad Crnog mora.

Kako javlja Reuters, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da nije bilo kontakta na visokoj razini s Washingtonom u vezi s incidentom, ali je rekao da Rusija nikada neće odbiti uključiti se u konstruktivan dijalog.


AFP: Rusija gađala ciljeve u Ukrajini fosfornim bombama

Novinari AFP-a izvještavaju da je s ruskih položaja u Ukrajini jučer ispaljeno streljivo s bijelim fosforom.

Dva projektila ispaljena su u razmaku od pet minuta na nenaseljeno područje u blizini grada Časiv Jar u istočnoj Ukrajini, tvrde novinari koji izvještavaju s mjesta događaja.

Svjedoci su čuli zvuke projektila i vidjeli eksplozije izazvane streljivom koje je ispuštalo male goruće kuglice bijelog fosfora. Loptice su zapalile raslinje s obje strane ceste na površini veličine nogometnog igrališta.

Novinari tvrde da su najbliže kuće udaljene oko 200 metara od zapaljenog područja.

Prema Ženevskoj konvenciji, oružje koje sadrži bijeli fosfor nije dopušteno koristiti protiv civila, ali se može koristiti protiv vojnih ciljeva.

Novinari nisu mogli ocijeniti je li meta bila položaj koji su držale ukrajinske snage, iako je zeleni kamion s bijelim križem, simbolom ukrajinske vojske, bio parkiran pokraj zapaljenog područja.

Ukrajina je već optuživala Rusiju da koristi oružje s bijelim fosforom, ali je Moskva to kategorički demantirala.

image

Požar nakon eksplozije streljiva s bijelim fosforom

Aris Messinis/Afp
image

Požar nakon eksplozije streljiva s bijelim fosforom

Aris Messinis/Afp
image

Požar nakon eksplozije streljiva s bijelim fosforom

Aris Messinis/Afp
image

Požar nakon eksplozije streljiva s bijelim fosforom

Aris Messinis/Afp

Amerikanci objavili detaljnu simulaciju sudara nad Crnim morem

Ruski lovac Su-27 presreo je u utorak američki vojni dron MQ-9 "Reaper" i udario u njegov propeler, nakon čega se bespilotna letjelica srušila u Crno more. Dva ruska zrakoplova Su-27 presrela su američki špijunski dron, a jedan od njih se s njim sudario u 7:03 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Nekoliko minuta prije sudara, ruski borbeni zrakoplovi ispustili su gorivo na MQ-9 i letjeli ispred njega u nesigurnim manevrima, objavila je američka vojska u priopćenju.

Američka televizija CBS objavila je animiranu simulaciju incidenta koji se dogodio nad Crnim morem. Na videu se vidi upravo gore opisana situacija - ruski borbeni avion prolazi ispod američkog drona i zatim ispušta gorivo. Opširnije pročitajte OVDJE


Turska bi mogla ratificirati članstvo Finske u NATO-u prije izbora u svibnju

Turska namjerava odobriti pristupanje Finske NATO-u, neovisno od Švedske, prije parlamentarnih izbora 14. svibnja, rekla su u srijedu agenciji Reuters dva turska dužnosnika.

Vrlo je izgledno da će turski parlament ratificirati prijem Finske u NATO prije nego završi s radom sredinom travnja, mjesec dana pred izbore, rekli su turski dužnosnici.

Finski predsjednik Sauli Niinisto posjet će Tursku u petak kako bi s predsjednikom Tayyipom Erdoganom razgovarao o tom pitanju,

"O bilateralnim odnosima, kao i finskom zahtjevu za članstvo u NATO-u, razgovarat će se na sastancima u Istanbulu", objavio je ured turskog predsjednika.

Švedska i Finska prošle godine su podnijele zahtjev za članstvo u transatlantskom vojnom savezu nakon što su ruske snage napale Ukrajinu.

Svih 30 zemalja NATO-a mora ratificirati zahtjeve, a Mađarska i Turska još to nisu učinile.


Ruski dužnosnik iz Donecka: Ukrajinci se iz Bahmuta povlače seoskim putevima

Rascjepkane ukrajinske jedinice pokušavaju se povući iz Bahmuta seoskim putevima, izjavio je Jan Gagin, vojni savjetnik vršitelja dužnosti čelnika regije Doneck na TV kanalu Rossiya 24.

- Povremeno se neke rascjepkane jedinice Oružanih snaga Ukrajine pokušavajući izvući iz Bahmuta. Zbog činjenice da se prometnice kontroliraju, bježe seoskim cestama ili preko polja, rekao je.

- U isto vrijeme, zbog proljetnog otapanja oprema ne može proći kroz blato, pa se moraju povlačiti pješice ostavljajuči za sobom voju opremu. TRpe ozbiljne gubitke, a oprema postaje laka meta, rekao je Gagin.

Prema njegovim riječima, ruska vojska okupirala je pola grada Bahmuta, a u industrijskoj zoni se voce ‘prilično ozbiljne borbe‘.

- Industrijska zona je posebno utvrđena i pripremljena kao tvrđava. Jako je teško krenuti u jurišni napad, poručio je.


Analitičar ISW-a: Rusija u veljači osvojila tek 0,04 posto teritorija Ukrajine

Stručnjaci tvrde da je Rusija uspjela povećati količinu okupiranog teritorija u Ukrajini za manje od 0,04 posto u veljači, u istom mjesecu kada je započela dugo očekivanu novu ofenzivu.

Institut za proučavanje rata sa sjedištem u Washingtonu rekao je za Business Insider da njihovi kartografski podaci pokazuju da je Rusija dobila samo 0,039 posto više teritorija u Ukrajini između 31. siječnja i 28. veljače 2023.. Riječ je o 233 četvorna kilometra.

Brojke su slične onima što ih je objavila skupina War Mapper.

Analitičar ISW-a rekao je za Insider da brojka prikazuje ograničeno stanje teritorijalnih uspjeha Rusije uz istodobno, velike gubitke u ljudstvu i opremi.

NATO je 14. veljače objavio da je Rusija započela novu ofenzivu, nakon višemjesečnog zimskog zastoja.. Nekoliko dana kasnije britanski obavještajci poručili su da Rusija ‘napreduje, u metrima, ako uopće ima napretka, a ne u kilometrima‘.


Eksplozija u Harkivu

Sirene za uzbunu oglasile su se u svim ukrajinskim regijama. Guverner regije Harkiv Oleh SInegubov izvijestio je o raketnom napadu na Harkiv.

Ukrajinska državna medijska kuća Suspilne javlja da je odjeknula snažna eksplozija u Harkivu, a korisnici na društvenim mrežama javljaju da se na nebu može vidjeti crni dim.


Ruski veleposlanik u SAD-u: Što bi bilo da se ruski dron pojavi blizu New Yorka?

Ruska agencija Tass prenijela je još neke izjave veleposlanika Rusije u SAD-u, Anatolija Antonova, u kojima on izražava zabrinutost Rusije zbog aktivnosti SAD-a, a vezano za incident u Crnom moru.

- Zabrinuti smo zbog neprihvatljive aktivnosti američke vojske u neposrednoj blizini naših granica. Dobro nam je poznata svrha korištenja takvih bespilotnih izviđačkih i jurišnih letjelica. Što rade tisućama kilometara daleko od SAD-a? Odgovor je očigledan: prikupljaju obavještajne informacije koje kijevski režim kasnije koristi za napad na naše oružane snage i teritorij.

Postavimo si jedno retoričko pitanje: da se, primjerice, ruski borbeni dron pojavi u blizini New Yorka i San Francisca, kakva bi bila reakcija američkog zrakoplovstva i mornarice? Siguran sam da bi američka vojska postupila beskompromisno, ne dopuštajući ometanje svog zračnog i pomorskog teritorija, poručio je.

Na kraju je rekao kako pretpostavlja da će se SAD ‘suzdržati od daljnjeg nagađanja u medijskom prostoru i prestati letjeti u blizini ruskih granica‘.


Nijemci spremni povećati proizvodnju oružja za Ukrajinu

Njemačka obrambena industrija tvrdi da je spreman povećati svoju proizvodnju, uključujući vrste oružja i streljiva potrebne Ukrajini, ali želi znati što vlasti žele prije nego što krene s ulaganjem u proizvodne kapacitete, poručuje švedski think tank SIPRI.

Pišu da je Ukrajina postala treći najveći uvoznik oružja u svijetu 2022. nakon što je ruska invazija pokrenula veliki priljev vojne pomoći Kijevu iz SAD-a i Europ, piše Guardian.

Dio tog oružja u Ukrajinu je prebačen iz vojnih rezervi Zapada, ili je Kijev oružje napravio vlastitim sredstvima ili novcem saveznika. SIPRI ocjenjuje da vlada zabrinutost zbog stope kojom Ukrajina koristi streljivo, pri čemu opterećuje kapacitete zapadnih obrambenih tvrtki koje su pod pritiskom da opskrbr vlastitu vojsku, ali i ukrajinsku.

- Za nas je važno postizanje predvidljivosti. To znači da nam se mora jasno reći koji su proizvodi potrebni i u kojem vremenskom razdoblju, rekao je Hans Christoph Atzpodien, čelnik Saveza njemačkih industrija za sigurnost i obranu.

- Želim poručiti da smo spremni. Industrija je puno fleksibilnija nego što se smatra. Naravno, moramo imati i čvrste temelje u obliku narudžbi, kako bi se investicije mogle realizirati, rekao je.


Britanski i njemački zrakoplovi presreli ruski ‘leteći tanker‘

Dva Eurofighter Typhoon zrakoplova RAF-a, britanskog ratnog zrakoplovstva, te njemačkog zrakoplovstva presreli su ruski zrakoplov Il-78 Midas koji je letio iznad estonskog zračnog prostora, javlja BBC.

- Samo presretanje bilo je rutinsko, ali je prvi put da su dvije zemlje izvele takvu operaciju, piše BBC.

Dvije zemlje provode planiranu zajedničku NATO-ovu kontrolu zračnog prometa u regiji i presrele su ‘leteći tanker, odnosno zrakoplov Iljušin sa sustavom za punjenje gorivom jer ruski piloti nisu uspjeli stupiti u kontakt s estonskom kontrolom zračnog prometa. Opširnije pročitajte OVDJE.


Ukrajinski dužnosnik demantira Washington Post

Tajnik ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Oleksij Danilov rekao je da nisu istinite informacije koje je objavio Washington Post o nedostatku stručnog vojnog osoblja u Ukrajini uslijed gubitaka na bojišnici i sumnjama anonimnih ukrajinskih dužnosnika u vezi s "spremnošću Kijeva za dugo očekivanu proljetnu ofenzivu", piše Kyiv Independent.

- Pažljivo smo pratili ove novine prije 24. veljače kada su nam svi jednoglasno rekli da će biti problema, da nećemo izdržati. Mogu reći da ništa od ovoga nije istina, rekao je Danilov.

Danilov je dodao da je situacija prilično teška s obzirom na to da Ukrajina više od godinu dana odbija napade veće zemlje, ali kaže da ga to ne čudi.

- Znali smo da će nam biti teško. Zahvalni smo partnerima na potpori, ali nije ugodno potkopavati situaciju u našoj zemlji iznošenjem informacija koje nisu istinite, rekao je Danilov.

Istaknuo je da su svi izvori koje citiraju mediji anonimni.


Ruska vojska u regiji Belgorod oborila tri projektila

Guverner ruske regije Belgorod Vjačeslav Gladkov ustvrdioje da je ruska protuzračna obrana oborila tri projektila u utorak kasno navečer.

Gladkov je na Telegramu napisao da su krhotine jednog projektila pale u stambenu četvrt, što je uzrokovalu određenu štetu.

Gradonačelnik Belgoroda Valentin Demidov rekao je da nije bilo žrtava.

Prema njegovim riječima, uglavnom su oštećeni prozori i krovovi na nekoliko kuća i jednoj stambenoj zgradi. Oštećeni su i automobili, dodao je.

Ruska regija Belgorod graniči s regijom Harkov, koja je izložena stalnim napadima ruskih snaga.


Ruska vojska hvali se uspjesima u smjeru Kupjanska: Osvojili smo tri hangara

Ruska vojska se pohvalila da su njezini vojnici preuzeli kontrolu nad dijelom industrijske zone u smjeru Kupjanska, javlja agencija RIA Novosti.

- Uz pomoć šest jurišnih skupina jedinic 6. kombinirane vojske preuzele su kontrolu nad dijelom industrijske zone, zauzeli smo tri hangara, precizirao je Sergej Zubinski, glasnogovornik skupine Zapad Oružanih snaga Ruske Federacije.

Tvrdi da su ruski vojnici također unišitli ukrajinsku diverzantsko-izviđačku skupinu.


Sirijski čelnik stigao u Moskvu

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad stigao je u utorak u Moskvu, što je njegov prvi službeni posjet izvan Bliskog istoka otkako su dva razorna potresa pogodila Siriju i Tursku. U ruskoj prijestolnici razgovarat će s Vladimirom Putinom.

Rusija je podržavala al-Asada tijekom 12-godišnjeg građanskog rata koji još traje u Siriji, pružajući mu vojnu podršku i političko pojačanje u Ujedinjenim narodima, dok Sirija zauzvrat priznaje regije Lugansk i Donjeck u istočnoj Ukrajini (koje su pod ruskom kontrolom) kao neovisne i suverene entitete.

U priopćenju Kremlja se navodi da će dvojica čelnika razgovarati o suradnji u političkoj, trgovinskoj i humanitarnoj sferi "kao i izgledima za sveukupno rješenje situacije ui oko Sirije".


Zelenski smijenio trojicu regionalnih guvernera

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otpustio je u utorak trojicu regionalnih guvernera, uključujući čelnika Luhanska gdje se vode žestoke borbe.

Nisu dani razlozi za smjene koje je na društvenoj mreži Telegram objavio vladin predstavnik u parlamentu.

Guverner Luhanska Serhij Hajdaj često je komentirao borbe koje se vode u toj regiji na sjeveroistoku zemlje koja graniči s Rusijom.

Zelenski je također smijenio guvernera Odese na Crnome moru i regije Knelnicki na zapadu.

Zelenski, osjetljiv na kritike zapada o raširenoj korupciji u Ukrajini, ranije ove godine smijenio je nekoliko visokih dužnosnika. Petorica regionalnih guernera su ili otpušteni ili su sami dali ostavke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:16