RAT U UKRAJINI

Munjevita akcija ukrajinskih specijalaca, Rusija više nema punu kontrolu u Crnom moru!

Pratimo najzanimljivije događaje rata u Ukrajini

Uktajinske snage u akciji osvajanja platformi

 /Screenshot/twitter
22:43

Kremlj i Pjongjang potvrdili sastanak Putina i Kima

Moskva i Pjongjang potvrdili su da će se u Vladivostoku održati sastanak ruskog predsjednika Vladimira Putina i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una, priopćio je u ponedjeljak Kremlj.

Državni mediji u Sjevernoj Koreji također su potvrdili sastanak.

Kremlj je na svojoj internetskoj stranici objavio da će Kim "službeno posjetiti Rusiju u danima koji dolaze" i da će se sastati s Putinom "na poziv" ruskog čelnika.

U ponedjeljak su mediji izvijestili da se Kim u Pjongjangu ukrcao u oklopni vlak koji je krenuo prema granici, ali to nije potvrđeno.

State Department je u ponedjeljak objavio da SAD zadržava pravo uvođenja novih sankcija u svjetlu planiranih razgovora o kupoprodaji oružja između Kima i Putina.

Glasnogovornik Matthew Miller je rekao da je to što Rusija treba oružje znak slabosti.

"To što Rusija mora moliti Sjevernu Koreju za vojnu pomoć govori o učinkovitosti naših sankcija i naših izvoznih kontrola, da su im uskraćeni oružje i sirovine koji im trebaju za rat", izjavio je.

Sastanak Putina i Kima bit će prvo putovanje sjevernokorejskog čelnika inozemstvo u više od četiri godine i prvo od pandemije covida-19.

Posljednji Kimov posjet bio je Vladivostoku 2019., na prvom samitu s Putinom, nakon što su propali pregovori s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom o odustajanju Sjeverne Koreje od nuklearnog programa.

21:49

Većina Ukrajinaca: Zelenski je odgovoran za korupciju

Velika većina Ukrajinaca smatra Zelenskog izravno odgovornim za korupciju

Velika većina Ukrajinaca smatra Volodimira Zelenskog odgovornim za korupciju u zemlji, pokazuje nova anketa.

Pokazalo se da 78 posto ispitanih vjeruje da predsjednik snosi izravnu odgovornost za korupciju u vladi i regionalnim upravama, prenosi Sky News.

Ispitanici su također upitani o izazovima za ukrajinsko poduzetništvo - rekli su da smatraju da je korupcija najveća prepreka razvoju, čak i više od tekućeg rata s Rusijom.

Neadekvatna porezna uprava i slaba potpora države također su navedeni kao faktori koji koče zemlju.

Zaklada za demokratske inicijative Ilka Kučeriva provela je istraživanje s Kijevskim međunarodnim institutom za sociologiju između 3. i 17. srpnja.

Anketirali su 2.011 ispitanika iz svih ukrajinskih regija osim Krima, koji je pod ruskom okupacijom, Donecke, Luhanske i Hersonske oblasti, kao i područja bna prvoj liniji borbi.

21:43

Britanski premijer: Rusija je raketama gađala civilni teretni brod, Ukrajinci oborili projektile

Britanski premijer Rishi Sunak rekao je da je Rusija prošli mjesec gađala civilni teretni brod u Crnom moru s više projektila.

"Danas mogu reći Domu da zahvaljujući deklasificiranim obavještajnim podacima, znamo da je ruska vojska gađala civilni teretni brod u Crnom moru s više projektila 24. kolovoza", rekao je on u srijedu u Donjem domu parlamenta.

U priopćenju koje je objavilo Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije navodi se da su napade "spriječile ukrajinske snage koje su oborile više projektila koji su išli prema luci Odesa".

"Projektile, uključujući dvije rakete Kalibr ispaljene s nosača raketa Crnomorske flote, uspješno su oborile ukrajinske snage 24. kolovoza", navodi se u priopćenju.

"Obavještajni podaci pokazuju da je meta bio teretni brod pod liberijskom zastavom koji je bio usidren u luci", dodaje se u priopćenju.

21:33

SAD: Kim je na putu u Rusiju ; Rusija: To će biti posjet punog opsega

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un putuje u Rusiju, potvrdio je Pentagon. "Očekujemo neku vrstu sastanka na temelju informacija koje smo dobili, KJU putuje u Rusiju", rekao je novinarima glasnogovornik Pentagona, brigadni general Pat Ryder.

Odbio je otkriti više detalja, ali je rekao da su Sjedinjene Države i dalje zabrinute da Sjeverna Koreja razmišlja o pružanju materijalne potpore Rusiji.

I Pjongjang i Moskva ranije su potvrdili sastanak Kima i Vladimira Putina u trenutku sve dublje izolacije Rusije zbog rata u Ukrajini.

Agencija Reuters izvijestila je da je glasnogovornik Kremlja, Dmitri Peskov, rekao da će putovanje Kim Jong-una u Rusiju i sastanak s Putinom biti posjet punog opsega.

“Bit će to posjet punog opsega. Planiran je i svečani ručak”, rekao je Peskov.

18:58

Ukrajinci povratili strateške platforme u blizini Krima: Rusi nemaju punu kontrolu nad vodama Crnog mora

Ukrajinske specijalne snage povratile su platforme za bušenje na moru koje je Rusija držala od 2015. godine u "jedinstvenoj operaciji" koja bi mogla potaknuti pokušaje ponovnog preuzimanja kontrole nad Crnim morem.
Snimka koju je objavila ukrajinska vojna obavještajna služba (GUR) prikazuje ukrajinske snage kako postavljaju zastavu Ukrajine s platfomti, poznatih kao 'Tornjevi Bojka'.

Naftne i plinske platforme na sjeverozapadu Crnog mora bile su pod kontrolom Rusije od nezakonite aneksije Krimskog poluotoka. Moskva ih je koristila kako bi uspostavila vojnu kontrolu nad vodama uz južnu obalu Ukrajine od početka sveobuhvatne invazije, naveo je GUR u objavi na društvenim mrežama.

Ponovno njihovo preuzimanje je najnoviji napad na ili oko Krima od strane ukrajinskih specijalnih snaga ili flota bespilotnih letjelica. Britanski vojni dužnosnici prošlog su mjeseca rekli da bi tornjevi mogli poslužiti "kao prednje baze za raspoređivanje, mjesta za slijetanje helikoptera i za postavljanje raketnih sustava dugog dometa".

image

Uktajinske snage u akciji osvajanja platformi

/Screenshot/twitter

Nije poznato koliko je ukrajinskim snagama trebalo da povrate kontrolu nad postrojenjima, ali se vjeruje da je operacija dio dugoročnih napora da se degradiraju ruske snage u Crnom moru. "Za Ukrajinu je ponovno preuzimanje kontrole nad 'Tornjevima Bojka' bilo od strateške važnosti i, kao rezultat toga, Rusija je izgubila mogućnost da ih koristi u vojne svrhe" navodi GUR u video snimci. "Rusiji je uskraćena mogućnost da u potpunosti kontrolira vode Crnog mora, a to Ukrajinu čini mnogo koraka bliže povratku Krima".

10:35

Južnokorejski mediji: Kim krenuo prema Rusiji kako bi se sastao s Putinom

Čini se da se sjevernokorejski vođa Kim Jong Un uputio prema Rusiji na samit s predsjednikom Vladimirom Putinom, izvijestio je južnokorejski informativni kanal YTN pozivajući se na neimenovani izvor u vladi.

Prema dostupnim informacijama, Kim se uputio na sjevernokorejsku sjeveroistočnu granicu posebnim vlakom, a susreta dvojice čelnika bi se trebao održati najranije u utorak.

Ranije je YTN izvijestio da se susret Kima i Putina očekuje u srijedu.

Ruska novinska agencija je ranije danas izvijestila da se očekuje da će Kim posjetiti daleki istok "u nadolazećim danima".

Ako do susreta dođe, biti će to prvi Kimov posjet inozemstvu u više od četiri godine i prvi od pandemije covida-19.

Posljednji Kimov posjet bio je Vladivostoku 2019., na prvom samitu s Putinom, nakon što su propali pregovori s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom o odustajanju Sjeverne Koreje od nuklearnog programa.

07:54

Rusi objavio snimku ispaljivanja rakete iz Iskandera na ukrajinske položaje

Ruska državna agencija RIA Novosti objavila je videozapis lansiranja krstareće rakete iz moćnog sustava Iskander Zapadnog vojnog okruga na zapovjedno mjesto Oružanih snaga Ukrajine.

Na snimci je prikazan Iskander koji se kreće od zakamuflirane lokacije do startne pozicije. Gađali su dobro zakamuflirano zapovjedno mjesto na kojemu se okupljaju viši časnici ukrajinske vojske, kako javlja ruska agencija.

Rusko vojn osoblje odlučilo je da u takve svrhe treba upotrijebiti najučinkovitije streljivo - krstareću raketu.

Nakon lansiranja, raketni sustav je odmah napustio početni položaj.

Kako je izjavio zapovjednik lansirne postaje Konstantin, Iskander gađa ciljeve koji se nalaze desecima pa čak i stotinama kilometara duboko na 'neprijateljskom' ukrajinskom teritoriju.

- Startna pozicija se napušta u najkraćem mogućem roku. Što brže, to sigurnije. Sve je uvježbano do automatizma. Imamo nekoliko opcija povlačenja i napuštanja položaja, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 00:49