UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Ulične borbe u Sjeverodonjecku, Putin potpisao dekret o dodjeljivanju državljanstva ukrajinskoj siročadi

Ključne događaje 96. dana ratnih zbivanja u Ukrajini pratimo iz minute u minutu
 Mikhail Tereshchenko/Afp

Ključni podaci

- 96. je dan ruske invazije na Ukrajinu

- U Sjevernodonjecku traju ulične borbe

- Kod Sjeverodonjecka poginuo francuski ratni reporter

- EU će teško doći do dogovora o naftnom embargu

- Biden: SAD neće Ukrajini poslati raketne sustave koji mogu doseći Rusiju


NOVO 22:54 Ruske snage ušle su u grad Sjeverodonjeck u istočnoj Ukrajini i spremaju napad velikih razmjera na Slovjansk, bazu ukrajinskih obrambenih snaga u istočnoj regiji Donbasu, prenose ukrajinski izvori

U Sjevernodonjecku traju ulične borbe, objavio je guverner Luhanska Serhij Hajdaj na Telegramu. Savjetovao je stanovnicima da ostanu u skloništima.

Sjeverodonjeck već je mjesecima meta ruskih napada. Grad se smatra zadnjom točkom u Luhansku koja je još pod kontrolom ukrajinske vojske.

Ukrajinski glavni stožer u ponedjeljak je objavio da ruske snage dovode nove jedinice i pripremaju napad na Slovjansk iz Izjuma, grada 50-ak kilometara sjevetno koji je pod ruskom kontrolom te nedavno osvojenog Limana.

Slovjansk i južniji Kramatorsk čine najveće urbano područje u Donbasu koje se još uvijek nalazi pod ukrajinskom kontrolom. Slovjansk je također baza ukrajinskih oružanih snaga na istoku. Osvoje li ruske snage ta dva grada, tijek rata bi se mogao okrenuti.

Ukrajinska strana tvrdi da je Rusija razmjestila 250 vojnih vozila na područje Izjuma i popravila oštećeni željeznički most kako bi ubrzala opskrbu.

Stožer je također naveo da je eskadrila helikoptera Ka-52 razmještena sjeverno od Izjuma. Helikopteri Ka-52 smatraju se najnaprednijim ruskim borbenim helikopterima.


22:08 Čelnici članica EU na posebnom summit u Bruxellesu do kasno u noć će pokušati postići dogovor o šestom paketu sankcija protiv Rusije, koji uključuje i i embargo na uvoz ruske nafte. No do dogovora će biti teško doći, iako je od prijedloga Europske komisije prošlo skoro mjesec dana.

Više pročitajte OVDJE


21:30 Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin u ponedjeljak je potpisao dekret koji će olakšati dodijeljivanje ruskog državljanstva ukrajinskoj siročadi ili djeci koja su trenutno bez roditelja, posebice u Donbasu, regiji na istoku Ukrajine, javlja The Guardian.

- Nije li ovo verzija otimanja? - napisala je na Twitteru Julija Mendel, bivša glasnogovornica ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.


21:05 Ukrajini je dosta "posebnih rješenja" i modela integracije u Europsku uniju i želi punopravno članstvo, kazao je ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba u ponedjeljak.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ovaj je mjesec predložio stvaranje "Europske političke zajednice", nove strukture koja bi omogućila bližu suradnju sa zemljama koje žele članstvo u Europskoj uniji.

"Potrebna nam je jasna pravna potvrda da je Ukrajina dio projekta europskih integracija, kojom bi se potvrdio status kandidata", rekao je Kuleba nakon sastanka s francuskom ministricom Catherinom Colonnom u Kijevu.

Više pročitajte OVDJE.


19:25 Nizozemska tvrtka GasTerra neće od 31. svibnja dobivati plin od ruskog Gazproma nakon što je odbila plaćati u rubljima, što je uvjet Moskve, objavile su obje tvrtke u ponedjeljak

GasTerra, koja kupuje i prodaje plin za nizozemsku vladu, izvijestila je da je drugdje dogovorila nabavu dvije milijarde prostornih metara plina koji je u listopadu trebala dobiti od Gazproma.

50% tvrtke posjeduju nizozemski vladini subjekti, a 25% Shell i Exxon.

"Odluka neće imati nikakvih posljedica na dostavu plina u nizozemska domaćinstva", objavio je nizozemski ministar energetike Rob Jetten na Twitteru.

U priopćenju GasTerre stoji da je ta nizozemska tvrtka odlučila ne prihvatiti ruske uvjete, među kojima i otvaranje računa putem kojih bi se plaćalo u eurima koji bi se potom razmijenili u rublje.

Tvrtka je navela da bi se tako prekršile sankcije Europske unije i da taj način plaćanja predstavlja prevelik financijski i operativni rizik.

Gazprom je priopćio da će se prekid dovoda plina GasTerri nastaviti sve dok se plaćanje ne ostvari na način na koji je Rusija predložila.


18:30 Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je rekao da je Rusija spremna omogućiti nesmetan izvoz žitarica iz ukrajinskih luka u koordinaciji s Turskom, stoji u bilješci Kremlja o razgovoru čelnika dviju država. Opširnije pročitajte OVDJE


18:18 Francuski ratni reporter Frédéric Leclerc-Imhoff poginuo je dok je pratio humanitarnu evakuaciju blizu grada Sjeverodonjecka na istoku Ukrajine, prema riječima francuskih dužnosnika.

image

Frédéric Leclerc-Imhoff

Handout/various sources/AFP

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna izrazili su sućut obitelji reportera i njegovom poslodavcu, BFMTV-u. Colonna je rekla da će Francuska tražiti istragu.

"Novinar Frédéric Leclerc-Imhoff nalazio se u Ukrajini da pokaže stvarnost rata", tvitao je Macron. "Kobno je pogođen u autobusu tijekom humanitarne misije, s civilima, koji su bili primorani bježati od ruskih bombi."

BFMTV je izvijestio da je 32-godišnjak pogođen komadićem gelera. To je bio njegov drugi put u Ukrajinu od početka rata. Njegov kolega je blaže ozlijeđen u incidentu.

Colonna je pozvala na istragu njegove smrti.

"Francuska zahtijeva da se što je prije moguće transparentno provede istraga o okolnostima ove drame", rekla je Colonna u priopćenju.


17:49 Sjedinjene Države neće poslati Ukrajini raketne sustave koji bi mogli doseći Rusiju, rekao je u ponedjeljak predsjednik Joe Biden.

Biden je dao tu izjavu nakon što su se pojavila izvješća da se njegova administracija sprema poslati napredne raketne sustave dugog dometa Kijevu za borbu protiv Rusije.

"Nećemo poslati raketne sustave u Ukrajinu" koji mogu dosegnuti Rusiju, Biden je rekao novinarima nakon što se poslije vikenda provedenog u Delawareu vratio u Bijelu kuću. Opširnije pročitajte OVDJE


16:55 - Evakuacija civila iz regije Luhansk na istoku Ukrajine prekinuta je u ponedjeljak nakon što je jedno vozilo pogođeno šrapnelom iz ruske granate, pri čemu je poginuo francuski novinar, rekao je regionalni guverner Serhij Hajdaj.

Hajdaj je na aplikaciji Telegram objavio da je šrapnel probio oklop vozila, ubivši akreditiranog francuskog novinara . Na fotografijama koje je objavio na Twitteru vidi se propucan kamion na kojem piše "humanitarna pomoć".

Guverner je uz to objavio press akreditaciju novinara. Francusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da istražuje ovaj slučaj.

Istovremeno ruske snage se regrupiraju kako bi nastavile svoju ofenzivu prema regiji Slovjanska na istoku Ukrajine, dok i dalje pokušavaju opoliti Sjeverodoneck, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik ukrajinskog ministarstva obrane.

On je objavio kako su ukrajinske snage zabilježile napredak prema obalnim područjima gdje su ruske snage u defenzivi.

„U Slavjansku se neprijatelj pregrupira kako bi nastavio napade u smjeru Izjum-Barvinkove i Izjum-Slovjansk“, rekao je glasnogovornik.

Najintenzivnija borba odvija se kod Sjeveredonjecka, posljednjeg velikog uporišta ukrajinskih snaga u regiji Luhansk u Donbasu.


14:20 - NATO-va potpora Ukrajini je neslomljiva i ruski predsjednik Vladimir Putin neće postići svoje ciljeve u zemlji na koju su njegove snage izvršile invaziju 24. veljače, rekao je španjolski premijer Pedro Sanchez u ponedjeljak.

Rat u Ukrajini i zahtjevi Finske i Švedske da se pridruže obrambenom savezu dominirat će samitom Sjevernoatlantskog saveza u Madridu od 28. do 30. lipnja kojemu će domaćin biti Sanchez.

"Odlučna podrška Ukrajini jedini je način da se osigura da Europa i svijet koji smo izgradili ima sigurnu budućnost", rekao je premijer na događanju u povodu 40. godišnjice članstva Španjolske u NATO-u.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je na istom događaju da će "hladna eksplozija sukoba" zasjeniti povijesni samit.

Ukrajinske snage borile su se u ponedjeljak da zadrže uništeni grad Sjeverodonjeck u regiji Luhansk, koji je u fokusu ofenzive Moskve koja pokušava preuzeti kontrolu nad Donbasa na istoku Ukrajine, što je jedan od Putinovih ratnih ciljeva.

Finska i Švedska službeno su predale zahtjeve za članstvo u NATO-u nakon što je Rusija izvršila invaziju na susjednu zemlju, poništivši time desetljećima dugu vojnu neutralnost. No Turska se usprotivila pridruživanju skandinavskih zemalja, otežavši sporazum koji bi omogućio povijesno proširenje saveza.

Stoltenberg je rekao u ponedjeljak u Madridu da je NATO spreman "braniti svaki pedalj teritorija saveznika od bilo kakve prijetnje iz bilo kojeg smjera" te da daje podršku Ukrajini da očuva svoje "pravo na samoobranu, sadržano u povelji UN-a".

"Na samitu u Madridu, zacrtat ćemo put za sljedeće desetljeće, prilagodit ćemo naše odvraćanje i obranu za opasniji svijet", rekao je šef NATO-a.


12:40 Ministarstvo obrane Velike Britanije upravo je objavilo svoj najnoviji obavještajni briefing u kojem se procjenjuje situacija ruskih snaga. "Rusija je vjerojatno pretrpjela razorne gubitke među svojim srednjim i nižim časnicima", stoji tamo, kako prenosi BBC.

"Gubitak velikog udjela mlađe generacije profesionalnih časnika vjerojatno će pogoršati njezine tekuće probleme u modernizaciji pristupa zapovijedanju i kontroli".

U briefingu se također dodaje kako bi nedostatak iskusnih zapovjednika "vjerojatno rezultirao daljnjim padom morala i kontinuiranom lošom disciplinom".

Također se navodi kako postoji više kredibilih izvješća o lokaliziranim pobunama u ruskim redovima, a dodatnoj demoralizaciji će, kako se navodi, pridonijeti nedoastatak iskusnih i kompetenznih zapobvjednika.


12:33 Ministarstvo obrane Velike Britanije upravo je objavilo svoj najnoviji obavještajni briefing u kojem se procjenjuje situacija ruskih snaga.

"Rusija je vjerojatno pretrpjela razorne gubitke među svojim srednjim i nižim časnicima", stoji tamo.

"Gubitak velikog udjela mlađe generacije profesionalnih časnika vjerojatno će pogoršati njezine tekuće probleme u modernizaciji pristupa zapovijedanju i kontroli".

U briefingu se također dodaje kako bi nedostatak iskusnih zapovjednika "vjerojatno rezultirao daljnjim padom morala i kontinuiranom lošom disciplinom".


12:20 Ukrajina bi trebala dobiti napredne raketne sustave koji mogu gađati na udaljenosti od 100 kilometara, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika.

Mikhajlo Podoljak optužio je Rusiju da reagira s "histerijom" na taj potez i navodi da je to jedan od najvećih strahova Moskve.

Prošlog tjedna, The Washington Post izvijestio je da se SAD spremaju poslati višecijevne raketne sustave (MLRS - Multiple Rocket Launch Systems) u Ukrajinu.

Oružje ima mnogo veći domet od onog kojim trenutačno raspolažu ukrajinske oružane snage.

List je naveo da će prijenos oružja biti predmet konačne odluke Bijele kuće.


12:12 Jurij Sak, savjetnik ukrajinskog ministra obrane, rekao je za BBC kako Rusija "pokušava opkoliti i uništiti male džepove" ukrajinskih snaga u Donbasu.

"Čini se da su ukrajinske oružane snage stabilizirale situaciju, one brane područja (koja drže)", kaže.

"Ruski agresori imaju mnogo veću vatrenu moć, mnogo teže topništvo. Udaraju po tim područjima 24 sata dnevno bez prestanka i, naravno, gađaju kuće, civilnu infrastrukturu kao i ukrajinsku vojsku", kaže Sak.

"Situacija je vrlo, vrlo ozbiljna - i naravno, ukrajinske oružane snage i dalje očekuju isporuku više teškog naoružanja, što već dugo tražimo od Zapada".

Upitan o očekivanim isporukama teškog naoružanja i teškog topništva sa Zapada, kaže da su ukrajinske oružane snage dobile nešto toga u posljednjih mjesec dana, ali još uvijek trebaju više.

"U ovom trenutku najhitnija je potreba za tzv. višecijevnim raketnim sustavima, MLRS, jer imaju veći domet vatre od onoga što imamo u ovom trenutku i omogućit će nam da ispravimo neravnotežu u topništvu istok, a to će, naravno, promijeniti igru", kaže on.

Upitan o prijedlogu da Ukrajina preda Donbas Rusiji kako bi okončala rat, rekao je da "Ukrajina nikada neće pristati na bilo kakav završetak ovog rata koji bi podrazumijevao ustupanje nekih teritorija".


12:01 Ruska invazija na Ukrajinu izmijenila je globalno tržište nafte, s afričkim dobavljačima koji se pojavljuju kako bi zadovoljili europsku potražnju, dok Moskva pogođena zapadnim sankcijama sve više pribjegava rizičnim pretovarima s broda na brod kako bi svoju naftu dopremila u Aziju.

Stručnjaci ocjenjuju da će se Rusija ipak moći nositi sa zabranom izvoza nafte u Europsku uniju, ali pod uvjetom da Azija i posebno Kina, nastave kupovati njezinu naftu.

Sankcije uvedene Moskvi zbog napada na Ukrajinu, uključujući američku zabranu uvoza nafte, potaknule su Rusiju da se izvozno polako odvoji od Europe, gdje se njezina nafta izbjegava i okrene se kupcima u Indiji i Kini kojima nudi značajne popuste.

Ruski izvoz vratio se u travnju na razinu prije invazije, pokazuju podaci Međunarodne energetske agencije sa sjedištem u Parizu.

Čak i ako EU uvede zabranu uvoza ruske nafte u svom sljedećem krugu sankcija, analitičari kažu da bi njihov učinak mogao biti ublažen potražnjom iz Azije.

A ta se potražnja podmiruje na sve moguće načine. Iako je složeni splet sankcija SAD-a, EU-a i Britanije zabranio brodovima u ruskom vlasništvu ili pod zastavom pristajanje u luke, dio povećane trgovine u Aziju obavlja se pretovarom s broda na brod na moru - skupim postupkom koji povećava rizik od izlijevanja, a viđen je i u pokušaju zaobilaženja američkih sankcija za izvoz nafte iz Venezuele.

Sveukupno je prema podacima tvrtke Petro-Logistics, izvoz ruske nafte morskim putem u Aziju skočio je od početka godine za najmanje 50 posto.

"Pretovar s broda na brod inače je uobičajen u danskim vodama, na ulaznoj točki u Baltičko more", rekao je za Reuters predsjednik Petro-Logistica Mark Gerber. On tvrdi da se to više ne događa ondje, nego "sve više u toplijim i prijateljskim mediteranskim vodama".

Gerber procjenjuje količine ruske sirove nafte i proizvoda koji se pretovaraju između tankera u Sredozemnom moru na oko 400.000 barela dnevno, od čega većina ide u Aziju, uz 2,3 milijuna barela dnevno koji idu izravno.

U siječnju, prije invazije, oko 1,5 milijuna barela poslano je izravno u Aziju.

Ruska nafta, kako se navodi, pritom se ukrcava na tankere Aframax ili Suezmax koji nose manje od milijun barela i na moru se prebacuje u veća plovila koja mogu primiti dva milijuna barela, što čini dostavu isplativijom.

Pomorski izvoz samo je dio ukupnog izvoza iz Rusije. Uključujući opskrbu cjevovodima, ukupan izvoz ruske nafte i proizvoda porastao je u travnju na nešto iznad osam milijuna barela dnevno u travnju, što je na razini od prije invazije na Ukrajinu.

Kako bi nadoknadile gubitak ruske sirovine, europske rafinerije okreću se uvozu zapadnoafričke sirove nafte, koji je po podacima Petro-Logisticsa u travnju porastao za 17 posto u odnosu na prosjek od 2018. do 2021. godine.

Podaci Eikona također pokazuju porast i pokazuju da 660.000 barela tijekom svibnja, uglavnom iz Nigerije, Angole i Kameruna.

U međuvremenu, količine zapadnoafričke sirove nafte za Indiju gotovo su se prepolovile, na 280.000 barela isporučenih u travnju s 510.000 u ožujku jer se Delhi prebacio na rusku opskrbu.

Uz vruću europsku potražnju, cijene - posebno nigerijske lake "slatke" sirove nafte, dostižu rekordne vrijednosti, kažu trgovci sirovom naftom.

Opskrba iz Sjeverne Afrike u Europu od ožujka je porasla za 30 posto, priopćio je Petro-Logistics. Od toga, podaci Eikona pokazuju da će se doprema u sjeverozapadnu Europu iz egipatske luke Sidi Kerir, za koju analitičari kažu da je vjerojatno saudijska nafta, gotovo udvostručiti u odnosu na ožujak na više od 400.000 barela dnevno u svibnju.

Sjedinjene Države također su povećale opskrbu Europi. Prema podacima tvrtke Kpler, europski uvoz sirove nafte u svibnju iz SAD-a porastao je za više od 15 posto u odnosu na ožujak, što je najvećim mjesečni rast otkako ta tvrtka analizira te podatke, pri čemu je Europa uvezla 1,45 milijuna barela dnevno sirove nafte iz Sjedinjenih Država.


11:58 Najmanje tri osobe ranjene su u bombaškom napadu u gradu Melitopolju na jugu Ukrajine, tvrde ruski okupatori.

"Danas u 7:40 sati dogodila se snažna eksplozija u centru grada", napisao je šef ruske vojne uprave Vladimir Rogov u aplikaciji Telegram. Naveo je da je riječ o terorističkom napadu.

Bomba postavljena ispod parkiranog vozila eksplodirala je na Trgu pobjede, gdje se nalazi upravna zgrada koju su okupirali Rusi, navodi se u izvješćima.

Eksplozivna naprava ranila je dobrovoljce koji su istovarivali ruske zalihe pomoći stanovništvu, javljaju ruski mediji.

Melitopolj se nalazi u južnoj Zaporiškoj oblasti, a ruske snage koriste ga kao svoju administrativnu bazu pošto je Zaporižje, glavni grad te regije, još uvijek pod kontrolom Kijeva.

U regiji je proteklih tjedana zabilježena pojačana aktivnost ukrajinskih partizana, uključujući napade na infrastrukturu, ruske vojnike te suradnike koji rade s ruskim okupatorima.


9:20 - Ruska agencija RIA Novosti piše da je u ukrajinskom gradu Melitopolju (oblast Zaporižje), kojeg su Rusi okupirali na početku invazije, došlo do velike eksplozije.

- Jutros oko 7:40 snažna eksplozija zatresla je sam centar grada te ga ispunila gustim crnim dimom, kaže član tamošnjeg ruskog vojnog vijeća Vladimir Rogov.

RIA Novosti tvrde da je eksplodirao automobil koji je bio parkiran u blizini jedne od zagrada gradskih vlasti u Melitopolju. Rusi tvrde da iza eksplozije stoji ukrajinska saboterska skupina. Sve ove informacije nije moguće neovisno potvrditi.


9:03 - Članice Europske unije trebale bi tijekom razgovora između dužnosnika postići sporazum o novom paketu sankcija protiv Rusije, uključujući i ograničenja na uvoz ruske nafte, rekao je šef europske diplomacije Josep Borrell u ponedjeljak.

"Trebamo jednoglasno odlučiti. Bilo je teških pregovora jučer poslijepodne kao i ovog jutra. Mislim da ćemo ovog poslijepodneva moći ponuditi sporazum čelnicima država članica", rekao je Visoki predstavnik Unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Borrell za radijsku mrežu France Info. Više pročitajte OVDJE.


8:35 - Guverner oblasti Luhansk Serhij Haidai rekao je da ruske snage napreduju na rubovima Sjeverodonjecka i idu prema centru grada.

- Borbe su žestoke i situacija je vrlo teška. Ključna infrastruktura u gradu je uništena, rekao je Haidai.

- Rusi pokušavaju opkoliti Sjeverodonjeck i Lisičansk, a u zadnja 24 sata odbijeno je čak 14 napada okupatora.

Dodao je i da u gradu praktički više nema struje, vode i plina.


8:30 - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov poručio je za francusku televiziju TF1 da ruski predsjednik Vladimir Putin nije bolestan.

- Mislim da normalni ljudi na njemu ne vide neki znak bolesti. Predsjednik se u javnosti pojavljuje svaki dan, možete gledati, slušati i čitati njegove govore, rekao je Lavrov.

Podsjetimo, već mjesecima kolaju glasine da je Putin teško bolestan, a neki su bivši ruski agenti tvrdili i da ima rak. Više o tome pročitajte OVDJE.


7:30 - U svojem najnovijem izvješću o stanju na bojištima u Ukrajini američki Institut za proučavanje rata piše da su 28. svibnja Ukrajinci poduzeli opsegom manji, ali uspješni protunapad u oblastima Herson i Mikolajiv, čime su poremetili plan ruskih snaga da uspostave snažne obrambene pozicije na južnom bojištu.

Iako se čini da Ukrajinci ovim protunapadom neće zauzeti neki značajan teritorij, vjerojatno će poremetiti operacije ruskih snaga i potencijalno prisiliti njihove zapovjednike da u oblast Hersona, u kojoj se trenutno ne nalaze njihove najbolje snage, dovedu pojačanja. Također, ukrajinski protunapad poremetiti će nastojanja Rusa da preuzmu punu kontrolu nad oblasti Herson, smatraju u Institutu za proučavanja rata.

Također, nastavlja se žestoki napad Rusije na Sjeverodonjeck, ali zasad nisu, kako se čini, ostvarili značajan napredak. Ako dođe do urbanog ratovanja, rusko će se napredovanje vrlo vjerojatno dodatno usporiti, smatra ovaj američki Institut. Zbog koncentracije snaga na napad na Sjeverodonjeck, ruske trupe vjerojatno neće biti u stanju poduzeti značajnije operacije na drugim bojištima, naročito jugoistočno od Izjuma te zapadno od Limana, zaključuju u Institutu za proučavanje rata.


06:12 Rusko bombardiranje uništilo je svu ključnu infrastrukturu u ukrajinskome gradu Sjeverodonjecku, kazao je predsjednik Volodimir Zelenski u nedjelju, te dodao da je zauzimanje tog grada Rusiji sada "glavni cilj"

"Kao rezultat ruskih napada na Sjeverodonjeck, sva ključna infrastruktura grada sada je uništena... Više od dvije trećine stambenog fonda grada uništeno je", kazao je Zelenskij u televizijskom obraćanju.

"Zauzimanje Sjeverodonjecka sada je glavni cilj okupatora", dodao je.

Ukrajinski predsjednik u nedjelju je, na svojem prvom putovanju izvan regije Kijeva od početka ruske invazije, posjetio ratom zahvaćenu regiju Harkiva na istoku zemlje te je ondje odao počast ukrajinskim vojnicima na bojišnici.

Snimke objavljene u nedjelju na službenom Telegram kanalu prikazuju kako Zelenski uručuje vojnicima odličja, obilazi uništenu infrastrukturu Harkiva i razgledava izgorjela vojna vozila koja je za sobom ostavila ruska vojska.

"Beskrajno sam ponosan na naše branitelje", rekao je Zelenski, zahvalivši vojnicima na njihovoj odanosti. "Svaki dan riskiraju svoje živote i bore se za slobodu Ukrajine", dodao je ukrajinski predsjednik.

Za vrijeme podnošenja izvješća vojnog vodstva o operativnoj situaciji na bojišnici, Zelenski je s guvernerom Olehom Siniehubovim razgovarao o šteti nanesenoj civilnim objektima u regiji.

Guverner je rekao da je u Harkivu i okolici uništeno više od 2000 kuća. U tome području Rusija još uvijek pod kontrolom ima 31 posto teritorija.

No Siniehubov je kazao da je ukrajinska vojska u protuofenzivi u travnju i svibnju uspjela vratiti 5 posto teritorija.


06:11 Poljska je Ukrajini dala 18 AHS Krab samohodnih haubica, objavio je je Poljski javni radio u nedjelju citirajući vladin izvor.

Ukrajina je zbog teškog bombardiranja u istočnim regijama pozvala zapad da joj pošalje dalekometnije oružje kako bi okrenula tijek rata.

Haubica AHS Krab ima maksimalni domet od 40 kilometara.

Agencija IAR, koja donosi vijesti za poljski javni radio izvijestila je da je Poljska također obučila oko 100 ukrajinskih topnika da upravljaju haubicama.

Ukrajina je počela dobivati protubrodske rakete Harpun od Danske te samohodne haubice od SAD-a, kazao je ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov u nedjelju.

I Češka republika u bliskoj budućnosti planira Ukrajini poslati još naoružanja u vrijednosti od između 24 i 28 milijuna eura, najavila je ministrica obrane Jana Černohova za češki medij CT, prenosi dpa u nedjelju.


06:09 "Oslobođenje" ukrajinskog Donbasa je "bezuvjetni prioritet" za Moskvu, dok bi ostali ukrajinski teritoriji mogli sami odlučiti o svojoj budućnosti, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, izvijestila je u nedjelju novinska agencija RIA .

"Oslobođenje regija Donjecka i Luganska, koje je Ruska Federacija priznala kao neovisne države, bezuvjetni je prioritet", rekao je Lavrov u intervjuu za francuski TV kanal TF1, prenijela je ruska agencija RIA.

Što se tiče ostalih teritorija u Ukrajini "ljudi na tim područjima bi trebali odlučivati ​​o svojoj budućnosti", rekao je Lavrov.

Dijelovi Donbasa su pod kontrolom separatista koje podupire Moskva, a posljednjih je dana u središtu pozornosti bitka za Sjeverodonjeck, koji se nalazi na istočnoj strani rijeke Siverskij Donets.

Rusi postupno, ali kontinuirano osvajaju Donbas, koji čine regije Lugansk i Donjeck.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da je vojna situacija u Donbasu vrlo zamršena, ali je obrana vrlo jaka i uspješno odolijeva napadima na nekoliko mjesta, uključujući Sjeverodonjeck i Lisičansk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:47