JIANG ZEMIN

Umro bivši kineski predsjednik: Transformirao je najmnogoljudniju zemlju u svjetsku velesilu

Oživio je tržišno orijentirane reforme, vratio Hong Kong pod britansku vlast i uveo Peking u Svjetsku trgovinsku organizaciju

Jiang Zemin

 Manuel Balce CENETA/AFP

U dobi od 96 godina preminuo je bivši kineski predsjednik Jiang Zemin, koji je Kinu izveo iz izolacije nakon slamanja prodemokratskih prosvjeda na Trgu Tiananmen i podržao ekonomske reforme koje su dovele do desetljeća eksplozivnog kineskog rasta, objavila je državna televizija.

Jiang je umro u Šangaju, prenosi AP News.

Vodio je podijeljenu Komunističku partiju nakon krvavog gušenja prosvjeda na Tiananmenu 1989. Najviše je zaslužan za povijesne promjene u Kini, uključujući oživljavanje tržišno orijentiranih reformi, povratak Hong Konga pod britansku vlast 1997. i ulazak Pekinga u Svjetsku trgovinsku organizaciju 2001. godine. Pridonio je transformaciji najmnogoljudnije zemlje u svjetsku velesilu.

U razdoblju kad se Kina otvarala prema vanjskom svijetu, Jiangova vlada uspjela je iskorijeniti neslaganje "kod kuće". Zatvarao je aktiviste za ljudska prava, zabranjivao rad prodemokratskim aktivistima i duhovnog pokreta Falun Gong, kojega je smatrao prijetnjom monopolu Komunističke partije na vlasti.

Kada je napustio predsjedničku dužnost 2003., Kina je postala članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i i pobijedila u kandidaturi za Olimpijske igre u Pekingu 2008. te bila na putu da postane prava velesila.

I nakon službenog umirovljenja, bivši gradonačelnik i šef Komunističke partije u Šangaju, Jiang Zemin je s uskim krugom bliskih suradnika utjecao na politički život Kine.

Iz sebe je ostavio suprugu Wang Yeping i dvije kćeri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:49