AHMED ZAKI YAMANI

Umro čuveni saudijski ministar nafte: Izazvao prvu svjetsku naftnu krizu, bio Carlosov talac...

‘Kameno doba nije završilo zbog nedostatka kamena. Tako će i naftno doba završiti, ali ne zbog nedostatka nafte‘, rekao je svojedobno
Ahmed Zaki Yamani
 AFP

Ahmed Zaki Yamani, dugogodišnji saudijski ministar za naftu koji je osmislio OPEC-ov embargo koji je zapadne ekonomije odveo u recesiju 1973. godine, umro je u dobi od 90 godina, izvijestila je u utorak saudijska državna televizija, piše CNN.

Yamani je postao saudijski ministar za naftu 1962. godine, što je rijedak slučaj da je netko izvan tamošnje kraljevske obitelji postavljen na tako utjecajnu poziciju. Tijekom razdoblja od skoro četvrt stoljeća, vodio je Sudijsku Arabiju u smjeru naftne velesile kakva je danas.

1970-ih godina postao je međunarodno poznata ličnost, koju su na Zapadu grdili zbog uvođenja naftnog embarga nakon arapsko-izraelskog rata 1973. godine. Arapske članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) prekinule su isporuke sirove nafte Sjedinjenim Državama i drugim industrijskim zemljama kao kaznu za njihovu podršku Izraelu. U samo nekoliko mjeseci, cijena sirove nafte učetverostručila se s tri na na 12 dolara za barel. U Sjedinjenim Državama uvedena je štednja goriva, kao i ograničenje brzine na cestama u cijeloj zemlji.

Osvrćući se na krizu, Yamani je CNN-u 2010. rekao: - Ja sam smislio embargo na arapsku naftu ne da našteti gospodarstvu, već samo da privuče pažnju međunarodne javnosti na to da postoji problem između Palestinaca i Izraelaca.

Yamanijev cilj u vrijeme embarga bio je prisiliti Izrael da se povuče s okupiranog palestinskog teritorija.

No, brzi rast cijena nafte bio je ogroman promašaj za članice OPEC-a. - Nažalost, novac je vrlo atraktivan, članice OPEC-a vole novac i prihode. I to je razlog zašto cijenu podižu što je brže moguće i platili su cijenu za ono što su učinili, rekao je Yamani.

Ipak, bivši ministar nafte rekao je da se ne kaje zbog embarga. No, imao je sumnji u vezi s idućim naporima OPEC-a da diktira cijene.

- Žalim zbog onoga što je učinio OPEC. Ne možete stvarno upravljati cijenom. To je bilo loše upravljanje cijenom, loše upravljanje moći, dodao je.

U to je vrijeme OPEC kontrolirao oko 80 posto globalne proizvodnje, daleko od današnje smanjene razine (na temelju vlastitih prognoza za 2021. tržišni udio OPEC-a smanjio se na oko 30 posto). Službeno objašnjenje te krize američkog State Departmenta kaže da je 'pokrenula mnoštvo američkih pokušaja rješavanja vanjskopolitičkih izazova koji proizlaze iz dugotrajne ovisnosti na stranoj nafti'. Ti su napori uključivali jačanje domaće opskrbe, a SAD su 2019. godine postale najveći svjetski proizvođač nafte.

Urban, elegantan i govoreći tečan engleski, Yamani je pohađao Harvardski pravni fakultet prije nego što ga je budući kralj Faisal izvukao iz šešira da vodi saudijsko ministarstvo nafte. U to je vrijeme Saudijska Arabija bila srednji proizvođač. U roku od jednog desetljeća postala je div. Jedno od trajnih postignuća Yamanija bilo je povećanje vlasništva Saudijske Arabije nad proizvodnjom sirove nafte (i prihoda od nje), kojom je dugo dominirao zapadni konzorcij koji je činio Aramco.

1975. godine Yamani je svjedočio atentatu na svog mentora, kralja Faisala, od strane nezadovoljnog princa.

Bila je to traumatična godina za mladog ministra. Dana 21. prosinca 1975. godine, njega i ostale ministre nafte OPEC-a, u Beču je uzela za taoce skupina koju je predvodio Carlos Šakal, najzloglasniji međunarodni terorist tog doba. U objavljenoj izjavi Carlos je rekao da zahtijeva ulogu 'za arapski narod i druge narode trećeg svijeta' u upravljanju naftnim resursima.

Teroristi su austrijsku vladu natjerali da avionom odvede njih i nekoliko ministara u Alžir. Carlos je planirao ubiti i Yamanija i iranskog ministra nafte Jamshida Amuzegara, ali na kraju ih je, nakon alžirskog posredovanja, pristao pustiti.

Yamanijev pad proizašao je iz zahtjeva kralja Fahda 1986. da osigura povećanje izvozne kvote Saudijske Arabije unutar OPEC-a - i da kartel odredi cijenu od 18 dolara po barelu. Nije uspio postići kraljeve ciljeve i ubrzo je smijenjen.

U kasnijim godinama, Yamani je rekao da je cijena nafte iskrivljena špekulacijama, što dovodi do vrlo nestabilnih promjena. I nisu to bile samo špekulacije. CNN-u je rekao: 'Ne zaboravite da je politika važna. Sve se može dogoditi i to može uništiti naftni posao ili ga pokrenuti.'

Premda je ostao uključen u svijet energetike, Yamani je također uživao u svojoj strasti prema satovima, poeziji i očuvanju islamskih tekstova. Bio je duboko religiozan čovjek i sin proslavljenog vjerskog učitelja.

Yamani je iskoristio mogućnosti jedinstvene pozicije Saudijske Arabije kao proizvođača energije u vrijeme kada su Sjedinjene Države, Europa i Japan trebale ogromne količine njezine nafte. U svom CNN-ovom intervjuu 2010. godine rekao je da će nafta ostati dio energetskog miksa unatoč porastu obnovljivih izvora, ali priznao je da to neće trajati zauvijek.

'Kameno doba nije završilo zbog nedostatka kamena. Tako će i naftno doba završiti, ali ne zbog nedostatka nafte.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:45