KONTROVERZNI ADVOKAT

UMRO 'ĐAVOLJI ODVJETNIK' Branio je Sadama Huseina i Crvene Kmere. Ne bi, tvrdio je, imao problema ni s Hitlerom

Jacques Verges, kojem je klijent navodno bio i Milošević, umro je od srčanog udara u svojoj kući, u kojoj je prije živio Voltaire
 AFP

Kontroverzni francuski advokat Jacques Verges , poznat i kao Đavolji odvjetnik, među čijim su klijentima bili zlikovci poput nacista Klausa Barbieja, Carlosa Šakala i Slobodana Miloševića, preminuo je u četvrtak u Parizu u dobi od 88 godina. Umro je od posljedica srčanog udara u kući u kojoj je u 18. stoljeću živio francuski filozof Voltaire.

- Bilo je to idealno mjesto za zadnji teatralni čin koji je bio smrt ovog rođenog glumca koji je, poput Voltairea, njegovao trajni revolt i potpuni preokret - priopćio je izdavač njegovih knjiga Pierre-Guillaume de Roux.

Vergčs je prije nekoliko mjeseci pao i nakon toga je izgubio i na težini i na pokretnosti. Predsjednik glavne francuske odvjetničke komore Christian Charriere-Bournazel rekao je da je bilo očito da mu se bliži kraj, iako nije mislio da će se to dogoditi tako brzo.

Verges je slavu stekao kao branitelj terorista i ekstremista s ljevice i desnice, od Koljača iz Lyona Klausa Barbieja, koji je kao šef Gestapa osobno mučio članove Pokreta otpora i koji je u konačnici osuđen za zločine protiv čovječnosti za 341 točku optužnice, do bivšeg šefa kambodžanske države, Crvenog Kmera Khieua Samphana, koji mu je navodno i privatno bio prijatelj i tijekom čijeg je suđenja Vergčs tvrdio da dva milijuna mrtvih ne znači da se dogodio genocid.

S jednakom je strašću branio i palestinsko nasilje protiv izraelskog imperijalizma i neonaciste koji su postavljali bombe. Klijent mu je bio i bivši irački predsjednik Sadam Husein, branio je i njegova premijera Tarika Aziza, a nudio se i Slobodanu Miloševiću, iako ga je on prema jednim teorijama odbio, a prema drugima mu je Vergčs pomogao osmisliti obranu koju je ovaj sam koristio u Haagu. Većina klijenata izgubila je na sudu, ali Verges se proslavio provokacijama i publicitetom koji je osiguravao za stavove svojih branjenika.

Rođen je na Tajlandu 1925. Otac mu je bio francuski liječnik koji je dao ostavku na položaj konzula jer francuske vlasti nisu dopuštale brakove između parova različite rase, a žena mu je bila Vijetnamka. Verges je tako odrastao na francuskom teritoriju Réunion, a sa 17 se godina pridružio francuskom Pokretu otpora.

Francuzi su tim više bili zaprepašteni kada je pristao braniti Barbieja jer kada je taj gestapovac 1944. bježao iz Francuske, Verges je s de Gaulleovim postrojbama oslobađao Pariz. - Da mi se našao na nišanu, ubio bih ga. Ali sada jednostavno radim svoj odvjetnički posao - rekao je u intervjuu 2002.

Nekoliko godina kasnije njemačkom je Spiegelu rekao da ne bi imao problema ni da je branio Hitlera. Verges se 50-ih proslavio kada je počeo braniti pripadnike alžirskog Nacionalnog oslobodilačkog fronta koji su se borili protiv francuske okupacije, a u jednu se klijenticu i zaljubio. Djamila Bouhired, revolucionarka koju su mučili i 1957. osudili na smrt giljotinjom, oslobođena je u žalbenom postupku zahvaljujući njegovoj obrani, a potom se i udala za njega i rodila mu dvoje djece. No, njezin je muž uskoro nestao. Među naintrigantnijim detaljima njegove biografije je rupa od 1970. do 1978.

Nitko ne zna gdje je bio, ali ne nedostaju spekulacije. Prema jednima bio je savjetnik lidera Crvenih Kmera Pola Pota, prema drugima prošao je obuku za špijuna KGB-a, prema trećima se obučavao po palestinskim kampovima. On sam govorio je da je “prešao na drugu stranu ogledala” te je taj period zvao “svojim praznicima” i “mračnom stranom”. - Jako mi je zabavno što nitko, u našoj modernoj policijskoj državi, ne može otkriti gdje sam bio gotovo 10 godina - rekao je. A potom se jednostavno vratio odvjetničkoj praksi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:07