KRAJ ERE

UMRO FIDEL CASTRO (90) Otišao je revolucionar koji je pet desetljeća vladao Kubom, smrt na državnoj televiziji potvrdio njegov brat Raul

 Mariana Bazo / REUTERS

Fidel Castro (90), dugogodišnji kubanski čelnik, umro je u petak, objavila je kubanska televizija.

Kubanski revolucionar, koji je izgradio komunističku državu na samom pragu SAD-a i pet desetljeća prkosio moćnom susjedu, bio je lošeg zdravlja posljednjih godina.

Teško je obolio 2006. godine, a vlast je predao dvije godine kasnije svom bratu Raulu Castru, koji je vijest o Fidelovoj smrti priopćio na državnoj televiziji.

- Zapovjednik kubanske revolucije umro je večeras u 22:29, rekao je vidno potreseni Raul i dodao da će tijelo dugogodišnjeg kubanskog lidera biti kremirano već tijekom subote.

BBC javlja da će na Kubi sljedećih nekoliko dana biti dani žalosti.

Komunistička ikona

Fidel Castro bio je komunistička ikona 20. stoljeća i povijest će ga pamtiti kao vođu koji je gotovo pola stoljeća bio trn u oku velikom američkom bratu sa sjevera, državnik kojega su obožavali i mrzili, divili mu se ili od njega strahovali.

Osim što se povremeno znao javljati kolumnama u kubanskim državnim novinama, Fidel Castro je posljednjih godina zapravo bio u političkoj mirovini. Krhka zdravlja, povukao se iz donošenja operativnih odluka i državu je i praktički, a ne samo formalno, prepustio bratu.

Then Cuban President Fidel Castro smokes a cigar during a meeting of the National Assembly in Havana, in this December 2, 1976 file photo. REUTERS/Prensa Latina/File Photo
Prensa Latina / REUTERS
Fidel Castro 1976. na sjedinici kubanske narodne skupštine

Posljednji se put u javnosti pojavio u travnju na kongresu tamošnje komunističke partije kada je progovorio o svojoj poznoj dobi, ali je inzistirao da je komunizam i dalje živ te da će kubanski narod 'izaći kao pobjednik'.

- Uskoro ću navršiti 90 godina, nikada nisam ni pomišljao da bih mogao toliko poživjeti. Uskoro ću biti kao i drugi, na svakoga mora doći red, rekao je tada Fidel.

Sin imućnog španjolskog emigranta, rođen 13. kolovoza 1926. na imanju u istočnoj pokrajini Kube, Fidel Castro se školovao u isusovačkim školama, a zatim diplomirao pravo. Kao otvoreni protivnik korumpiranog diktatorskog režima tadašnjeg predsjednika Fulgencija Batiste pokrenuo je revoluciju na svome otoku koji je, prema nekim ocjenama, bio premalen za Castrove ambicije.

Ernesto Che Guevara (front) plays golf as Fidel Castro stands behind him at Colina Villareal in Havana in this undated file photo. REUTERS/Prensa Latina/File Photo
Prensa Latina / REUTERS
Ernesto Che Guevara i Fidel Castro na golf terenu u Havani

Na vlast je stigao komunističkom revolucijom 1959. godine, koju je predvodio uz pomoć brata i nasljednika Raula i još jedne komunističke ikone, legendarnog Argentinca Ernesta Che Guevare. Nije se pokolebao kad mu je prvi pokušaj, napadom na vojarnu Moncada 1953. godine, neslavno propao i kad je završio u zatvoru, a niti kada je poslije iskrcavanja 1956. naišao na žestok otpor i ostao na planinama sa svega šačicom boraca u gerilskom ratu protiv mnogobrojnijih Batistinih snaga.

Već dvije godine nakon osvajanja vlasti CIA je protiv njega organizirala puč, podupirući iseljene Kubance da izvedu invaziju kroz Zaljev svinja. Operacija se pokazala neuspješnom, a 1962. godine Zaljev svinja postao je poznat po velikoj krizi u odnosima SAD-a i tadašnjeg SSSR-a, koja je prijetila rasplamsavanjem nuklearnog sukoba.

Then Cuban Prime Minister Fidel Castro relaxes in a swimming pool during a visit to Romania in this May 28, 1972 file photo. REUTERS/Prensa Latina/File Photo
Prensa Latina / REUTERS
Fidel Castro u bazenu tijekom posjeta Rumunjskoj 1972. godine

Predsjednikom Kube Fidel je postao 1976. kada ga je na tu dužnost imenovala kubanska narodna skupština.

Ostao vjeran ideologiji

I poslije pada Berlinskog zida 1989., Fidel je, kako mu i ime govori, ostao vjeran svojoj ideologiji kao reliktu prošlog vremena, a režim njegove otočne države u Karipskom moru preživio je kao jedino komunističko uređenje zapadne hemisfere, dok su drugi padali pred pobjedničkim pohodom globalizacijskog kapitala.

Then Cuban President Fidel Castro talks to then Pope John Paul II during the presentation of their delegations at the Palace of the Revolution in Havana in this January 22, 1998 file photo. REUTERS/Paul Hanna/File Photo
Paul Hanna / REUTERS
Fidel Castro s papom Ivanom Pavlom II u Havani

Pad komunizma u Europi teško je pogodio Kubu jer je raspadom Sovjetskog Saveza izgubila izvor pomoći i početkom 90-ih suočila se s teškim nestašicama. Planska ekonomija srušila se kao kula od karata. No, Castro nije odustajao i tvrdoglavo je održavao vojni i ideološki karipski bunker, ne pristajući na kompromisni komunizam slobodnog tržišta kakvom golema Kina nije odoljela.

Impresivna postignuća

Unatoč tome, Kuba se mogla pohvaliti i nekim impresivnim postignućima. Castro je u zemlji iskorijenio nepismenost, a na razini besplatne zdravstvene skrbi Kubancima su mogli pozavidjeti i stanovnici nekih zapadnih zemalja.

Vladao je sve do 2008. kada je zbog krhka zdravlja vlast predao bratu Raulu.

Former South African President Nelson Mandela (L) hugs Cuba's President Fidel Castro during a visit to Mandela's home in Houghton, Johannesburg in this September 2, 2001 file photo.  REUTERS/Chris Kotze/File Photo
Chris Kotze / REUTERS
Fidel Castro s Nelsonom Mandelom

Analitičari i povjesničari vjeruju da će Castrovo ime ostati zapisano među vodećim političkim čelnicima 20. stoljeća, čija su se temeljna kretanja prelamala kroz Castrov život - komunistička revolucija, Hladni rat, svijet na rubu nuklearnog rata tijekom kubanske raketne krize 1962., suprotstavljenost Sjevera i Juga.

Dugi govori i obračun s protivnicima

Obožavao je Aleksandra Velikog, a uzore u govorništvu tražio je u antici pa je zbog svojih višesatnih govora stekao naziv "Demosten s Kariba". Spoznao je moć medija, napose televizije putem koje se obraćao Kubanacima i odašiljao verbalne napade osuđujući embargo što su ga one nametnule Kubi nakon revolucije.

Then Cuban Prime Minister Fidel Castro attends manoeuvres during the 19th anniversary of his and his fellow revolutionaries arrival on the yacht Granma, in Havana in this November 1976 file photo. REUTERS/Prensa Latina/File Photo
Prensa Latina / REUTERS
Castro 1976. godine promatra vojne vježbe u Havani povodom 19. obljetnice dolaska njega i suradnika na brodu Granma kako bi započeli gerilsku bitku protiv Batistina režima

Izjašnjavao se za jednakost, obrazovanje i zdravstvenu skrb za sve, no te blagodati, kao niti ranija nacionalizacija industrije i kolektivizacija poljoprivrede, nisu posve uspjele uvjeriti narod u besprijekornost njegova poslanja. Stoga se čvrstom rukom održavao na vlasti, a političke protivnike smještao na sigurno - iza zatvorske brave.

Izvoznik revolucije

Komunističku revoluciju je želio i izvoziti pa je znao slati kubanske vojnike da oružjem podupru promjene u afričkim zemljama.

Then Cuban President Fidel Castro (R) and then Soviet leader Mikhail Gorbachev (L) exchange documents during a treaty signing ceremony in Havana in this April 4, 1989 file photo. REUTERS/Gary Hershorn/File Photo
Gary Hershorn / REUTERS
Fidel Castro sa sovjetskim liderom Mihailom Gorbačovom

No Castro, koji se obračunao s tisućama svojih protivnika već po dolasku na vlast, nije se libio ni zatvoriti neke od najbližih suradnika, a dosje kršenja ljudskih prava u Castrovoj Kubi debljao se desetljećima i u takvoj su atmosferi naraštaji pokušavali sreću tražiti 'drugdje', riskirajući život u improviziranim plovilima, najčešće usmjerenima prema Floridi, u bijegu prema slobodi.

Then Cuban Prime Minister Fidel Castro smokes a cigar during interviews with the press during a visit of U.S. Senator Charles McGovern, in Havana in this May 1975 file photo. REUTERS/Prensa Latina/File Photo
Prensa Latina / REUTERS
Fidel Castro u Havani 1975. tijekom posjeta američkog senatora Charlesa McGoverna

Rodbina i nasljednici žrtava Castrova režima, Kubanci koji su bježali pred revolucijom, bit će vjerojatno najžešći u pohodu na Kubu poslije Castra, smatraju analitičari.

Velika dijaspora u Miamiju

Po procjenama, oko 650.000 Kubanaca živi u Miamiju na Floridi. Neki od njih ustrajno su pozivali SAD da vojno intervenira na Kubi, kako je to učinio u Iraku, umjesto da čeka da biologija učini svoje. No, nakon Kennedyjeva neuspjeha u Zaljevu svibnja, gdje se s američkom podrškom pokušala iskrcati privatna vojska protjeranih Kubanaca, sličnih pokušaja više nije bilo.

Pope Benedict XVI meets former Cuban leader Fidel Castro in Havana in this March 28, 2012 file photo. REUTERS/Alex Castro-Cubadebate/Handout/File Photo     ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY.
Alex Castro-Cubadebate/Handout / REUTERS
Fidel Castro s papom Benediktom XVI u Havani 2012. godine

Nakon raketne krize izazvane postavljanjem sovjetskih raketa na Kubi, kada je svijet zaista plesao na rubu svenukleranog rata, Castro je definitivno postao američki neprijatelj broj jedan. Tvrdi se da je CIA zato više stotina puta planirala ili pokušala atentate na Castra. Neuništivi Kubanac, međutim, ili na vlasti ili uz nju pakostio je čak jedanaestorici američkih predsjednika, od Eisenhowera do Obame.

Venezuelan President Hugo Chavez (L) visits his then Cuban counterpart Fidel Castro in Havana in this August 13, 2006 file photo. REUTERS/Estudios Revolucion-Granma/Handout/File Photo      ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY.
Estudios Revolucion-Granma/Handout / REUTERS
predsjednik Venezuele Hugo Chavez u posjetu Fidelu Castru u Havani 2006. godine

Njegova nevjerojatna životna žilavost pokazala se i u razdoblju od 2006. do 2008. godine kada je zbog teške bolesti jednu po jednu ovlast prenosio na nešto mlađeg brata Raula i kada je većina svjetskih medija pripremila 'in memoriam' tekstove, očekujući njegovu skorašnju smrt.

Cuban President Fidel Castro (R) winks at a woman at the graduation of hundreds of Cuban art students at Havana's Sports City in this October 28, 2005 file photo. REUTERS/Claudia Daut/File Photo
Claudia Daut / REUTERS
Fidel Castro na ceremoniji dodjele diploma brojnim kubanskim studentima u Havani 2005. godine

Castro se od tada povukao u političku mirovinu, ali se javnosti redovito obraćao svojim mislima o svjetskim pitanjima u komunističkom glasilu Granmi. U ožujku 2012. kamere svjetskih medija zabilježile su njegov susret s papom Benediktom XVI. koji je boravio u trodnevnom posjetu Kubi, a redovito se susretao i s drugim državnicima koji su posjećivali njegovu domovinu.

Former Cuban President Fidel Castro listens during a meeting with his brother Cuban President Raul Castro (R) and Venezuela's President Hugo Chavez (L) in Havana in this June 17, 2008 file photo. REUTERS/Estudios Revolucion/Handout/File Photo      ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY.
Estudios Revolucion/Handout / REUTERS
Fidel Castro na sastanku s bratom Raulom i predsjednikom Venezuele Hugom Chavezom 2008. godine

Nema nikakve dvojbe da su mnogi Kubanci prezirali Castra, ali drugi su ga iskreno voljeli. Za njih je bio David koji se usprotivio Golijatu.

Former Cuban leader Fidel Castro (C) casts his ballot at a polling station in Havana in this February 3, 2013 file photo provided by Cubadebate. REUTERS/Ismael Francisco/Cubadebate/Handout/File Photo       ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY.
Ismael Francisco/Cubadebate/Handout / REUTERS
Fidel Castro glasa na izborima u Havani 2013. godine

China's Foreign Minister Yang Jiechi (L) writes in a notebook as former Cuban leader Fidel Castro holds it during a meeting in Havana in this August 1, 2010 file photo.  REUTERS/Roberto Chile/File Photo    EDITORIAL USE ONLY.
Roberto Chile / REUTERS
kineski šef diplomacije Yang Jiechi i Fidel Castro (2010. godine)
Then Cuban President Fidel Castro fights a yawn on the first day of the VII Ibero-American summit on Margarita Island in this November 8, 1997 file photo. REUTERS/Andrew Winning/File Photo
Andrew Winning / REUTERS
Fidel Castro zijeva na prvom danu osmog ibero-američkog summira na otoku Margarita 1997. godine
Then Cuban President Fidel Castro addresses the audience during an event with his Venezuelan counterpart Hugo Chavez on Havana's Revolution Square in this February 3, 2006 file photo. REUTERS/Stringer/File Photo
Stringer / REUTERS
Fidel Castro drži govor na havanskom Trgu revolucije tijekom događaja organiziranog povodom posjeta predsjednika Venezuele Huga Chaveza 2006. godine
Then Cuban President Fidel Castro addresses the audience as president of the Non-Aligned Movement at the United Nations in New York, in this October 12, 1979 file photo. REUTERS/Prensa Latina/File Photo
REUTERS
Fidel Castro drži govor u Ujedinjenim narodima u svojstvu predsjednika Pokreta nesvrstanih 1979. godine
Former U.S. President Jimmy Carter and then Cuban President Fidel Castro (R) listen to the Cuban national anthem at the baseball stadium
Rafael Perez / REUTERS
bivši američki predsjednik Jimmy Carter i Fidel Castro u Havani 2002. godine
Cuban President Fidel Castro walks to the podium during the May Day commemoration ceremony in Revolution Square in Havana in this May 1, 2004 file photo. REUTERS/Claudia Daut/File Photo
Claudia Daut / REUTERS
Fidel Castro na proslavi Praznika rada u Havani 2004. godine

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:38