BERNARD LAW

UMRO KARDINAL KOJI JE ŠTITIO SVEĆENIKA PEDOFILA Strašni slučaj zataškavanja otkrili su novinari, a o svemu je snimljen i Oscarom nagrađeni film

Bernard Law
 Tony Gentile / REUTERS

Američki kardinal Bernard Law, povezan s najvećim skandalom svećeničke pedofilije u Sjedinjenim Državama, umro je u srijedu ujutro u 86. godini nakon duge bolesti, priopćila je Sveta Stolica.

Afera je izbila početkom 2002. kada je kardinal Law, tada nadbiskup Bostona, priznao da je štitio svećenika Paula Shaneyja, unatoč mnogim dokazima da je godinama spolno uznemiravao djecu. Law je morao napustiti mjesto nadbiskupa nakon što je utvrđeno da nije poduzeo ništa kako bi spriječio Shaneyja da dođe u doticaj s djecom. Umjesto toga predložio je da Shaney, koji je priznao da je napastovao dječake i otvoreno zagovarao spolne odnose između odraslih i djece, bude premješten u župu u Kaliforniji.

U istrazi Boston Globea otkriveno je uz to da je mjesna katolička hijerarhija, na čelu s kardinalom Bernardom Lawom, sustavno i protivno moralnim načelima, prikrivala spolnu zlouporabu 90 svećenika u Bostonu i okolici tijekom više desetljeća.

Novinari koji su otkrili i pisali o toj aferi dobili su uglednu Pulitzerovu nagradu. Stotine žrtava svjedočile su u okviru afere.

Na temelju napisa Boston Globea snimljen je "Spotlight", neovisni film proglašen najboljim filmom godine na dodjeli Oscara u 2016.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2023 07:18