U 93. GODINI

Umro otac tiramisua Ado Campeol: Desert je osmislila njegova supruga, ali ga nikada nije patentirala

Campeol je bio vlasnik Alle Beccherie, restorana na sjeveru Italije gdje je poznati desert osmislila njegova supruga i kuhar.
 Deyan Yordanov/Alamy/Alamy/Profimedia
Campeol je bio vlasnik Alle Beccherie, restorana na sjeveru Italije gdje je poznati desert osmislila njegova supruga i kuhar.

Ugostitelj Ado Campeol, kojeg su talijanski mediji prozvali "ocem tiramisua", umro je u 93. godini.

Campeol je bio vlasnik Alle Beccherie, restorana na sjeveru Italije gdje je poznati desert osmislila njegova supruga i kuhar.

Desert, koji se sastoji od keksa natopljenih kavom i mascarponea, uvršten je na njihov jelovnik 1972. godine, no obitelj ga nikad nije patentirala.

Otad je postao nezaobilazno jelo talijanske kuhinje koje su prihvatili kuhari diljem svijeta.

Postoje dugotrajni prijepori o porijeklu tiramisua, uključujući tvrdnje da se posluživao kao afrodizijak u bordelu u Trevisiju, gradu na sjeveru Italije.

Međutim, opće je prihvaćeno da je recept osmišljen u Campeolovu restoranu u gradu.

Luca Zaia, guverner regije Veneto, bio je među onima koji su odali počast Campeolu, tvitaj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 08:23