TRAN DAI QUANG

UMRO VIJETNAMSKI PREDSJEDNIK Bio je teško bolestan mjesecima, unatoč bolesti obnašao je službenu dužnost, no priroda njegove bolesti nije otkrivena

 Profimedia, Sputnik

Vijetnamski predsjednik Tran Dai Quang, pripadnik konzervativne struje unutar komunističkog režima, umro je u petak u 61. godini, objavila je državna informativna agencija.

"Predsjednik Tran Dai umro je u vojnoj bolnici" tijekom jutra, javlja Vietnam News Agency (VNA).

Bio je teško bolestan mjesecima ali je i dalje vršio službenu dužnost usprkos vidnom umoru i mršavosti. Točna priroda njegove bolesti nije otkrivena.

Prilikom jednog od posljednjih javnih pojavljivanja, tijekom posjeta indonezijskog predsjednika Jokoa Widodoa Hanoiu, predsjednik Quang je bio vidno loše i spotaknuo se dok se penjao na platformu pozdraviti počasnu gardu.

Quang je dio dvojca konzervativaca postavljenih na čelo režima 2016., uz premijera Nguyena Xuana Phuca.

Izvan počasne uloge predsjednika, bio je jedan od ključnih ljudi režima, unutar moćnog politbiroa Komunističke partije Vijetnama, istinskog centra moći koji imenuje predsjednika.

Najviša vodeća instanca zemlje zadužena je za sve najvažnije odluke. Istinski broj jedan režima ostaje glavni tajnik Komunističke partije Nguyen Phu Trong.

Smrt predsjednika ne destabilizira, stoga, komunistički režim, na vlasti desetljećima, koji je imao vremena pripremiti se za njegovu smrt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:34