IZVANREDNA SJEDNICA

UN GLASOVAO PROTIV TRUMPA Samo devet glasova bilo je na američkoj strani, unatoč prijetnjama odluku o Jeruzalemu proglasit će 'ništavnom'

 
 REUTERS

Glavna skupština UN-a glasovala je u četvrtak sa 128 glasova 'za' i 9 glasova 'protiv' da bi američko priznanje Jeruzalema kao glavnog grada Izraela proglasili "ništavnim".

Opća skupština UN-a održala je rijetku izvanrednu sjednicu na zahtjev arapskih i muslimanskih zemalja kako bi glasovala o nacrtu rezolucije na koju su Sjedinjene Države stavile veto u ponedjeljak na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a.

Preostalih 14 članica Vijeća sigurnosti glasovalo je za rezoluciju, koju je sastavio Egipat, i u kojoj se izrijekom ne spominju Sjedinjene Države ili američki predsjednik Donald Trump nego se izražava "duboko žaljenje zbog nedavnih odluka koje se tiču statusa Jeruzalema".

Američka veleposlanica pri UN-u Nikky Haley upozorila je u utorak u pismu upućenom desecima država UN-a, koje je dobio na uvid Reuters, da je Trump zatražio od nje da mu prijavi "one zemlje koje su glasovale protiv nas". Ona je tu prijetnju ponovila i u objavi na Twitteru: "SAD će napraviti popis".

U.S. Ambassador to the United Nations Nikki Haley speaks during the United Nations Security Council meeting on the situation in the Middle East, including Palestine, at U.N. Headquarters in New York City, New York, U.S., December 18, 2017. REUTERS/Brendan McDermid
Brendan McDermid / REUTERS
Nikki Haley

Trump je u srijedu zaprijetio da će ukinuti financijsku pomoć zemljama koje budu glasovale za nacrt rezolucije UN-a u kojemu se traži od SAD-a da povuče svoju odluku o priznavanju Jeruzalema kao prijestolnice Izraela.

- Oni uzimaju stotine milijuna dolara pa čak i milijarde dolara i onda glasuju protiv nas. Mi ćemo pratiti to glasovanje. Neka glasuju protiv nas. Mi ćemo puno uštedjeti. Baš nas briga - rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući.

Nekoliko visokih diplomata izjavilo je da teško da će upozorenje američke veleposlanice promijeniti puno glasova u Općoj skupštini gdje su rijetke takve izravne, javne prijetnje.

Dio diplomata rekao je da je vjerojatnije da je svrha tog upozorenja impresionirati američke birače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:31