NAPREDAK CRKVE

UN pozdravio stajalište Benedikta XVI. o kondomima

Katolička crkva dosad nije dopuštala nikakav oblik kontracepcije, osim suzdržavanja od spolnog čina, čak i radi prevencije spolno prenosivih bolesti.
 AP

Direktor programa UN-a za suzbijanje AIDS-a i HIV-a pozdravio je izjavu pape Benedikta XVI. kojom je prvi put dopustio uporabu prezervativa "u nekim slučajevima".

"Ovo je važan i pozitivan korak naprijed iz Vatikana. Ta izjava prepoznaje da odgovorno seksualno ponašanje i uporaba prezervativa imaju važnu ulogu u prevenciji širenja zaraze HIV-om i AIDS-om", izjavio je izvršni direktor UNAIDS-a Michela Sidibe.

Vatikanski list L'Osservatore Romano u subotu je neočekivano, tri dana prije izlaska iz tiska, objavio izvatke iz nove knjige Benedikta XVI. "Svjetlo svijeta". U knjizi na 219 stranica nalaze se odgovori Pape na pitanja njemačkog katoličkog novinara Petera Seewalda tijekom njihovih razgovora u papinskoj ljetnoj rezidenciji.

Kad je Papa spomenuo da je uporaba prezervativa opravdana u nekim slučajevima poput prostitucije, Seewald je pitao znači li to da se Rimokatolička crkva načelno ne protivi uporabi kondoma?"

Papa odgovor je sve iznenadio: "Crkva ih, naravno, ne smatra stvarnim ili moralnim rješenjem, ali u ovom ili onom slučaju, može biti, u namjeri smanjenja rizika od zaraze, prvi korak prema drugačijoj, humanijoj spolnosti".

Katolička crkva dosad nije dopuštala nikakav oblik kontracepcije, osim suzdržavanja od spolnog čina, čak i radi prevencije spolno prenosivih bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 13:29