UOČI ZAGREB PRIDEA

UN usvojio povijesnu rezoluciju: Svi su ljudi isti bez obzira na seksualnu orijentaciju!

Afričke, arapske i islamske grupe zemalja bile su strogo protiv, ali rezolucija je usvojena sa 23 glasa za i 19 protiv
 Ranko Šuvar/Cropix

Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda usvojilo je dan prije zagrebačkog Gay pridea u Ženevi rezoluciju kojom se promovira jednakost svih osoba bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju. Rezolucija, koja se naziva povijesnom, dobila je 23 glasa, 19 ih je bilo protiv, a tri su bila suzdržana.

U rezoluciji se navodi kako se sva ljudska bića rađaju slobodna i jednaka, što se tiče dostojanstva i njihovih prava, te da svaki čovjek treba uživati sva prava i slobode bez ikakve razlike.

Prezentirala ju je Južna Afrika, jedina zemlja s Crnog kontinenta koja se zalagala za borbu protiv diskriminacije seksualnih manjina. Upravo zbog toga je naišla na osudu drugih afričkih zemalja, na čelu s konzervativnom Nigerijom.

- Vi ste divovski potporanj Afrike i zato smo još više razočarani što ste se po ovom osjetljivom pitanju odlučili prikloniti Zapadu - rekao je nigerijski izaslanik Ositadinma Anaedu.

Uz Nigeriju i afričke zemlje, protiv donošenja ove rezolucije bile su arapske i islamske zemlje, a uz Južnu Afriku, najviše su se zalagali za njeno usvajanje Sjedinjene Američke Države, Francuska i Argentina.

- Ne mogu riječima izraziti zadovoljstvo što smo usvojili rezoluciju kojom se brani ljubav i pravo na izbor svakog pojedinca bez obzira na njegovu seksualnu orijentaciju - rekla je američka izaslanica Eileen Donahoe.

Povijesnom su ovu rezoluciju nazvali i predstavnici udruga koje se bore za ljudska prava jer smatraju kako će ovo biti korak naprijed za sve, a posebno onih 76 zemalja u kojima se homoseksualnost još uvijek tretira kao nezakonitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:02