TRBUH NE BIRA

Unatoč sankcijama bez premca, ovaj ruski proizvod proživljava totalni boom u Europi! Kupuju i najgori neprijatelji...

Do povećanja je došlo zbog veletrgovaca i prerađivača koji su željeli povećati zalihe očekujući sankcije ruskoj ribarskoj industriji

Vladimir Putin na ribičiji u Sibiru

 Alexey Nikolsky/Afp/Profimedia/Alexey Nikolsky/afp/profimedia

Izvoz ribe iz Rusije u Europsku uniju porastao je za petinu od početka Putinove invazije na Ukrajinu, pokazuju najnoviji trgovinski podaci, piše Telegraph.

Prošle godine se izvoz ribe povećao za 18,7 posto na 198.000 metričkih tona, prema podacima Ruskog udruženja ribarske industrije (VARPE) koje je prenio Moscow Times.

Ukupna vrijednost isporučene ribe narasla je za 57,6 posto na skoro milijun eura, a najveći kupci su Nizozemska, Poljska i Njemačka.

Iz Rusije je došlo 4,5 posto od ukupno 4,4 milijuna tona ribe koliko je EU uvezla 2022. godine.

German Zverev, predsjednik Ruskog udruženja ribarske industrije, kaže kako je do povećanja najvjerojatnije došlo zbog veletrgovaca i prerađivača koji su željeli povećati zalihe očekujući moguće sankcije ruskoj ribarskoj industriji.

Bijela riba iz Rusije nije pod sankcijama

Britanski Telegraph je prošle godine izvijestio da Velika Britanija priprema udar sankcijama na rusku industriju ribe i morskih plodova kao odgovor na Putinovu ilegalnu invaziju na Ukrajinu.

To je izvješće potaknulo strah da će se čak trećina restorana koji poslužuju ribu i krumpiriće morati zatvoriti zbog nestašice bakalara i druge bijele ribe iz Rusije te suncokretovog ulja iz Ukrajine, iz koje je dolazila čak polovina ukupne količine ulja prije nego je Moskva blokirala izvoz putem Crnog mora.

Uvoz bijele ribe iz Rusije u Veliku Britaniju nije podlegao sankcijama, jer je hrana često izuzeta od takvih mjera. Ipak, uvoz ruskog kavijara sankcionirale su i EU i Velika Britanija.

Dok je uvoz ribe porastao, ostali oblici trgovine Europske unije s Rusijom ozbiljno su pogođeni sankcijama.

I izvoz i uvoz pali su znatno ispod razina prije invazije, prema podacima koje je objavio Eurostat.

Trgovinski deficit EU s Rusijom dosegao je vrhunac od 18,2 milijarde eura u ožujku 2022., da bi nakon toga pao na tek šest milijardi eura krajem prošle godine.

Vrijednost uvoza iz Rusije pala je za 53 posto s 21,8 milijardi eura na 10,3 milijarde eura do prosinca 2022. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:23