'PUT OČAJNIKA'

UNHCR OBJAVIO IZVJEŠTAJ PUN OŠTRIH KRITIKA NA RAČUN HRVATSKIH VLASTI 'Policajci su pretukli 700 migranata koji su ilegalno ušli u Hrvatsku'

Migranti u Velikoj Kladuši
 Profimedia, Alamy

Pripadnici hrvatske policije u prvih osam mjeseci ove godine pretukli su 700 migranata koji su iz Bosne i Hercegovine ilegalno ušli u Hrvatsku. Osim što su ih tukli, uzimali su im imovinu. Osim toga, hrvatski su policajci oko 2500 migranata koji su ilegalno ušli u Hrvatsku prisilno vratili u Bosnu i Hercegovinu. Stoji to u najnovijem izvještaju UNHCR-a o migrantima “Put očajnika”.

U izvještaju se, dakle, navode oštre kritike hrvatske vlasti zbog njezina ponašanja prema ilegalnim migrantima. Na sve takve i slične optužbe hrvatska je Vlada i Ministarstvo unutarnjih poslova dosad odgovarala šutnjom. Šutnja je bila jedina reakcija na teške optužbe migranata iznesene prije tri tjedna u engleskom dnevnom listu Guardian, kada su migranti smješteni u Velikoj Kladuši i Bihaću žestoko optužili hrvatsku policiju da ih tuče, krade im osobne stvari i nasilno ih vraća u BiH. U izvješću UNHCR-a također se navodi da su hrvatske vlasti onemogućile oko 1100 migranata, među kojima oko stotinu djece, u podnošenju zahtjeva za azilom u Hrvatskoj. U samoj izvještaju navodi se i da se 12 migranata utopilo pri pokušaju prelaska hrvatsko-slovenske granice.

Osim Hrvatskoj, žestoke kritike UNHCR je uputio vlastima Bosne i Hercegovine koje optužuje za prisilno prebacivanje migranata u Srbiju i Crnu Goru. Posebno se ističe činjenica da su vlasti BiH u Srbiju prisilno prevezle 65 migranata koji nikad nisu bili u toj zemlji. U izvješću se također navodi da je u prvih šest mjeseci kroz države u regiji u tranzitu registrirano 10.100 migranata. “Riječ je o migrantima koji su nasumično putovali iz Grčke preko Albanije i Crne Gore, ili onima koji su pokušali ući iz Srbije preko dvije tranzitne zone na mađarskoj granici”, navedeno je u izvještaju. Također je zabilježen pojačan ulazak migranata u Srbiju, dijelom zahvaljujući činjenici da je Srbija ukinula vize za državljane Irana te su uvedeni direktni avionski letovi iz Teherana za Beograd. UNHCR upozorava da je pravo na azil temeljno ljudsko pravo i da su sve članice EU obavezne to poštovati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:49