OPASNA EPIDEMIJA

UPOZORENJE ZNANSTVENIKA IZ HONG KONGA 'Broj oboljelih od koronavirusa blizu je 25.000. Trebamo drakonske mjere kako bi se ograničilo kretanje ljudi'

 AFP

Broj oboljelih od novog koronavirusa vjerojatno je bliže 25.000, što je puno više od 2744 slučaja, koliko su službeno potvrdile kineske vlasti, a u fazi inkubacije je vjerojatno gotovo 44.000 ljudi, rekao je u ponedjeljak visoki dužnosnik za javno zdravlje iz Hong Konga.

Do sad je umrla 81 osoba, a potvrđeno je 2744 slučajeva zaraze širom Kine, objavila je kineska Nacionalna komisija za zdravlje. Među njima je i devetomjesečno dijete.

Broj sumnjivih slučajeva udvostručio se u 24 sata na gotovo 6000, po službenim podacima.

Epicentar bolesti su grad Wuhan i pokrajina Hubei, a oboljelih ima i u drugim velikim gradovima kao što su Peking, Šangaj, Shenzhen i Canton.

Kineske vlasti u karantenu su stavile gotovo 20 gradova oko Wuhana, gotovo 56 milijuna ljudi.

Virus se proširio na desetak zemalja, sve do Sjeverne Amerike i Europe.

Gabriel Leung, dekan Medicinskog fakulteta Li Ka Shing Sveučilišta u Hong Kongu, rekao je kako je istraživanje njegova tima pokazalo da je broj oboljelih vjerojatno bliže 25.000, dok bi u fazi inkubacije, u kojoj još nema simptoma, moglo biti oko 44.000 ljudi.

Hong Kong je potvrdio osam oboljelih.

Leung, koji savjetuje vladu Hong Konga u pripremama za tu bolest, rekao je da njegov tim očekuje da će se broj zaraženih "udvostručavati svakih šest dana ako izostane bilo kakva javnozdravstvena intervencija".

Nacionalne vlasti širom svijeta pozvao je da što je moguće prije poduzmu "drakonske" mjere kako bi se ograničilo kretanje stanovništva.

- Moramo se pripremiti da bi se ta epidemija mogla pretvoriti u svjetsku - upozorio je.

Leung je rekao kako izgleda da se virus širi poput MERS-a, bliskoistočnog respiratornog sindroma, što znači da zaraženi mogu zaraziti druge ljude dok su u fazi inkubacije ili tek počinju pokazivati simptome bolesti.

Slična bolest SARS, odnosno teški akutni respiratorni sindrom, usmrtio je 300 ljudi u Hong Kongu 2003., a širili su ga samo pacijenti s teškim simptomima bolesti.

Te vrste patogena vjerojatnije se šire zračnim putem nego velikim kapljicama, pa su nošenje kirurških maski i izbjegavanje gužvi važne preventivne mjere, naglasio je Leung.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:02