RANIJE JE VEĆ OKRZNUO KARIBE

Uragan Dorian ide prema Bahamima i obali Floride te prijeti da će prerasti u opasnu oluju treće kategorije

Uragan Dorian
 NASA Worldview, Earth Observing System Data and Information System (EOSDIS)/Handout / REUTERS

Uragan Dorian ide prema Bahamima i obali Floride u četvrtak, potican toplim vodama Atlantskog oceana te prijeti da će prerasti u opasnu oluju treće kategorije.

Dorian je ranije okrznuo Karibe, ne nanijevši veću materijalnu štetu. Očekuje se međutim da će uragan ojačati te da će sljedećih nekoliko dana Bahame i jugoistok Sjedinjenih Država pogoditi kiše, jaki vjetrovi i za život opasni valovi, objavio je Nacionalni centar za uragane smješten u Miamiju.

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je stanovnike Floride da se pridržavaju službenih upozorenja.

Guverner Ron DeSantis proglasio je izvanredno stanje u srijedu i pozvao stanovnike koji žive duž istočne obale da naprave zalihe hrane i vode za najmanje sedam dana.

"Čini se da će uragan Dorian pogoditi Floridu u nedjelju u noći", napisao je Trump na Twitteru. "Budite spremni i molim vas slijedite državne i savezne upute, bit će to snažan uragan, možda jedan od najjačih!".

Američka obalna straža u srijedu je rekla da sva plovila u luci Key West treba skloniti u sigurna skloništa prije početka vikenda na Praznik rada, a brodovi za duge plovidbe moraju planirati da napuste luku prije početka oluje.

Očekuje se da bi Dorian, koji je još oluja prve kategorije, mogao prerasti u oluju treće kategorije na Saffir- Simpsonovoj ljestvici od pet kategorija, s vjetrovima jačim od 178 kilometara na sat, dok ne dosegnu kopno, vjerojatno floridsku istočnu obalu u ponedjeljak te prije no što se zadrži nad središnjom Floridom u utorak, rekli su prognostičari Nacionalnog centra za uragane.

Prema dosadašnjoj putanji očekuje se da će se uragan kretati u smjeru istočno od jugoistočnog i središnjeg dijela Bahama danas i u petak, rekli su prognostičari te dodali da će zahvatiti sjeverozapad Bahama u subotu.

Očekuje se da će prerasti u jak uragan do petka popodne i nastaviti tom žestinom dok ne prijeđe na kopno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. siječanj 2023 19:04