PRIPREMAO VOJNI PUČ

UROTA U BOLIVIJI Hrvat zbog planiranja atentata na Evu Moralesa osuđen na 70 mjeseci zatvora

BEIJING - AUGUST 11: Bolivian President Evo Morales (L) holds talks with Chinese Premier Wen Jiabao (not pictured) during their meeting at the Zhongnanhai leaders compound for his meeting with Chinese Premier Wen Jiabao on August 11, 2011in Beijing, China. According to reports Morales is in Beijing to hold talks regarding assistance from China in launching of a telecommunications satellite. (Photo by How Hwee Young - Pool/Getty Images)
 Getty Images / 2011 Getty Images

Mario Tadić, 58-godišnji hrvatski državljanin, osuđen je u Boliviji na pet godina i 10 mjeseci zatvora zbog pripremanja vojnog puča protiv režima predsjednika Eve Moralesa.

Istu kaznu sud u La Pazu dosudio je i 34-godišnjem Mađaru Elodu Tóásóu.

- Prihvaćamo krivnju kako bismo konačno odavde izašli slobodni. Prevareni smo i izdani. Regija Santa Cruz i Bolivija to trebaju znati - poručio je Tadić, koji tvrdi da je cijeli slučaj ispolitiziran. Prije su i on i Tóásóu tvrdili da su nevini.

Tadić je uhićen 16. travnja 2009., nakon što je u hotelu Las Americas preživio napad specijalne policije. U istoj akciji ubijena su tri Europljanina - vođa skupine Eduardo Rósza Flores Chico, bolivijsko-mađarskih korijena i sudionik Domovinskog rata u Hrvatskoj, te Mađar Árpád Magyarosi i Irac Michael Dwyer. Vlasti su tu skupinu sumnjičile da je došla u regiju Santa Cruz kako bi joj pomogla u njenom odcjepljenju. Jedna od optužbi odnosila se i na pripremanje atentata na Moralesa. Tadić je proglašen krivim za regrutaciju, a Tóásóu za pružanje podrške. Ni jedan ni drugi se neće žaliti na presudu.

Ljevičar Morales, prvi indijanski predsjednik, na vlast je došao 2005., a napetosti između njega i vlasti Santa Cruza uslijedile su zbog nacionalizacije energetskog sektora i podjele zemlje siromašnom indijanskom stanovništvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:23