RAZOTKRIVA SE TAJNA

USKORO ĆEMO SAZNATI ŠTO ILI TKO JE ČUDOVIŠTE IZ LOCH NESSA Potvrđena uspješna DNK analiza: 'Istraživanje je izdvojilo jednu teoriju kao najizvjesniju'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 22.08.2019. u 13:53

Profimedia, Avalon Editorial, AFP

 

Čudovišta i neobjašnjivi fenomeni već su stoljećima omiljena zabava i intrigiraju misterioznošću. Međutim, dok se stručne osobe i znanstvenici ne bave previše zombijima, vukodlacima i vampirima, jedno čudovište zauzima posebno mjesto u njihovim istraživanjima.

Profesor Neil Gemmell sa Sveučilišta Otago na Novom Zelandu vodio je tim sastavljen od međunarodnih stručnjaka kako bi otkrili nešto novo o čudovištu iz jezera Loch Ness. Radilo se o DNK analizi uzoraka sa slavne lokacije u Škotskoj nakon koje su zaključili da je od brojnih teorija koje su se dosad pojavila, jedna doista vrlo vjerojatna. 

Tim je skupio 250 uzoraka iz vode - kože, ljuske, perja, krzna, izmeta i urina - ne bi li ustanovili genetskom identifikacijom što to točno sve živi pod vodom. Detaljne će rezultate objaviti 5. rujna kad će predstaviti kompletno istraživanje, piše Sky News.

- Bilo je preko tisuću prijava da se nešto neobično pokazalo u jezeru Loch Ness što je, naravno, potaknulo priče o čudovištu koje ondje živi. Od svih tih prijava možda su četiri objašnjenja izgledna. Naše istraživanje odbacuje većinu tih teorija, no jedna je i nakon ovoga ostala prilično izvjesna - rekao je prof. Gemmell.

The 'Surgeon's Photograph', a hoax picture of the Loch Ness Monster, which was published by the Daily Mail on 21st April 1934 an debunked in 1999., Image: 191139589, License: Rights-managed, Restrictions: UK USE ONLY. Reproduction fee payable on use. For queries contact Photoshot on + 44 (0)7421 6000, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Avalon Editorial
Profimedia, Avalon Editorial

Najpoznatija fotografija čudovišta iz Loch Nessa za koju se ispostavilo da je prevara

 

Jedna od najraširenijih teorija je da u Loch Nessu živi dugovrato čudovište, odnosno plesiosaur koji je, nekim čudom preživio sva razdoblja u kojima su ostali dinosauri izumrli. Po drugoj teoriji čudovište iz Loch Nessa je zapravo vrsta divovske jesetre ili soma, a treći vjeruju da je riječ o obmanama, odnosno plutajućim granama ili posljedici igre snažnog vjetra i vode.

Većina znanstvenika odbacuje uopće mogućnost postajanja takozvane Nessie, smatrajući sve takve insinuacije običnom prevarom. 

Jedna od najpoznatijih fotografija čudovišta iz škotskog jezera potječe iz 1934. Navodno ju je snimio Robert Kenneth Wilson, no kasnije se ispostavilo da se radilo o montaži čije je autorstvo na samrtnoj postelji priznao Chris Spurling.

26 June 2018, Scotland, Drumnadrochit: Loch Ness, south-west of Inverness, which is the supposed habitat of the monster
Profimedia, AFP

Jezero Loch Ness

 

Tijekom pretrage jezera zvučnim radarom norveška grupa stručnjaka otkrila je devet metara dugačak model zvijeri. Kasnije je potvrđeno da se radi o filmskom rekvizitu izrađenom za potrebe snimanja filma ‘The Private Life Of Sherlock Holmes’ 1970. 

Unatoč činjenici da za čudovište iz Loch Nessa gotovo sigurno postoji razumno objašnjenje, fascinacija bićem koje podsjeća na dinosaura ne prestaje i donosi milijune nacionalnoj ekonomiji. Stotine tisuća turista godišnje dolazi u obližnje selo Drumnadrochit svake godine u nadi da će snimiti neku novu, relevantnu fotografiju.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo